Verandert de pandemie onze woonwensen & plaatsen?

Geldsnor!

De meeste Nederlanders wonen in het drukke (en dure) westen van het land, met een flinke strook grotere steden in Brabant en een aantal clusters buiten deze regio’s waar veel mensen wonen zoals de steden in Twente en het gebied Arnhem-Nijmegen. Hier zijn ook de meeste banen te vinden: van het een komt het ander en van het ander komt het een.

Maar in de corona-pandemie zien we dat mensen (al dan niet gedwongen) meer thuiswerken en zijn grote volksstammen van plan om dit te blijven doen. De vraag rijst dan ook: waarom zou je nog in het westen of een stad (willen) wonen? Gaat er een grotere trek naar “het platteland” plaatsvinden? Ik kan me dit goed voorstellen; wij hebben die keuze al meer dan 10 jaar geleden gemaakt om onze kinderen niet te krijgen in een drukke stad maar op het platteland in het zuidoosten van het land. Een vrijstaande woning kostte hier destijds 235.000 EUR, en in de stad waar we woonden meer dan 3 ton – in een drukkere buurt met een kleinere tuin.

Inmiddels wonen we in een ander huis, maar nog steeds vrijstaand en op minder dan 20km van een grote stad en minder dan een uur tot een grote internationale luchthaven (ja, er is méér dan Schiphol!).

Kosten? Iets meer dan 4 ton en een kleine ton aan verbouwingen. Hiervoor krijg je 200m2 woonoppervlak, 600m2 perceeloppervlak, overal airco, 4 slaapkamers, thuiskantoor, tuinhuis, vloerverwarming en tientallen zonnepanelen (en bijgevolg geen energierekening).

Voor hetzelfde geld of hetzelfde type huis

Voor hetzelfde geld koop je in bijvoorbeeld Ede een nieuwbouwproject op stadsverwarming (géén mogelijkheden om te besparen op je energierekening, en geen kans om over te stappen), op 250m2 perceeloppervlak. En niet vrijstaand: je hebt gewoon buren onder hetzelfde dak. En dat voor 490.000 EUR v.o.n. Stevig aan de prijs.
Een vergelijkbare woning (570m2 perceel, 157m2 woonoppervlak) in Amsterdam kost 750.000 EUR. Dit huis ligt wel vlak langs de A5.

Dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de lasten: onze woning kost aan rente (2%) ongeveer 8.000 EUR aan rente per jaar. Het huis in Amsterdam zou betekenen dat je 15.000 EUR aan rente betaald per jaar. Da’s een vrij stevig verschil.

Maar zijn de “Randstedelingen” ook bereid om hun stedelijke woonwensen op te offeren? En wat offer je dan precies op? De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik altijd een hekel heb gehad aan wonen in de stad. Druk, weinig parkeerruimte, veel geluid(soverlast). Kleine huizen, nauwelijks tuin. Ik maakte nauwelijks gebruik van de “faciliteiten” van de stad: we gingen zelden naar de bioscoop, restaurants heb je overal en naar de kroeg gaan kan prima in de zuidoostelijke dorpjes en stadjes. Een week lang zelfs: daar hebben we zelfs carnaval voor uitgevonden.

Welke “offers” het precies zouden zijn, kan ik me niet indenken. Dus: wees welkom op het platteland. Er is meer dan “de stad”. Wees wel bewust waar je aan begint: er zijn hier trekkers, ’s nachts (in de zomer) hoor je soms irrigatiepompen, veel mensen hebben bladblazers en er wordt verwacht dat je de buren kent en helpt als het nodig is. Het is hier niet altijd rustig!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Verandert de pandemie onze woonwensen & plaatsen?”

  1. Vergeet de hanen die, die maken geluid en het uitrijden van mest stinkt! Op de weg rijden trekkers(langzaam) En in de weekenden erg opletten in het verkeer, in buitengebied is zelden verkeer maar het is er wél. Helaas zijn er regelmatig weekendongelukken.
    Mensen uit de stad willen zich vaak niet aanpassen, er was zelfs iemand die de boer aanklaagde omdat er koeien in het weiland stonden. Idioterie van stadsmensen, wordt niet gewaardeerd.

  2. Twee jaar geleden hebben wij ook de stap genomen. Van een middelgrote stad uit het midden van het land zijn wij verhuist naar een dorp in het noorden van het land. Voor dezelfde maandlasten hebben we een vrijstaand huis ipv een rijtjeswoning en 10x zoveel grond. Geen zwembad, middelbare school, winkelstraat meer, maar bos, heide en een bakker/slager/groenteboer. Het leven is goed hier. Als ik in deze lockdown tijd eraan denk hoe ik in ons oude huis had moeten zitten ben ik nog blijer!

    1. Die man heeft toch zo’n heerlijke humor. Bedankt voor de link, ik had het zelf niet gelezen. Nu woon ik niet in het noorden maar in het zuiden.
      Je ziet hier in het dorp wel de trek vanuit de stad. Er komt aardig wat import bij – inclusief onszelf, al wonen wij hier al meer dan 10 jaar en komt mijn vrouw hier oorspronkelijk vandaan.

  3. 🙂 Graag gedaan. Ik ben zelf import in het Noorden, maar woon voorlopig nog in een Noordelijke stad. Toch is dat al heel anders dan mijn bakermat in het Westen, en ik wil nooit meer terug.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *