Verborgen “vermogen”: al die punten, miles en andere dingen

Geldsnor!

De Snor is een fervent koffie-drinker (al ben ik flink geminderd de afgelopen jaren) en een regelmatige zakenreiziger (al is dit de afgelopen 20 maanden natuurlijk wat minder geweest.

Van de week was ik op pad voor het werk en dat eindigde catastrofaal. Ik heb dus maandagochtend meteen mijn vlucht teruggeboekt en was dinsdagochtend weer thuis.

Bij het boeken viel me echter iets op: ik héb een hóóp airmiles. Die zijn “van mij”, dus ik heb daar niet de terugvlucht van geboekt. Maar ik had er ruimschoots voldoende airmiles voor. En die zijn geld waard. Dus ik ben eens gaan nakijken waar ik overal dit soort dingetjes had. Het zijn er niet veel, want ik ben redelijk merkentrouw: ik heb de Douwe Egberts punten, FlyingBlue miles en punten van een hotelketen.

De waardes, en hoeveel is het samen?

De Douwe Egberts punten kan ik redelijk kort over zijn: die zijn inmiddels iets meer dan 50 EUR waard. Wellicht dat we daar nog een pan van gaan kopen, als blijkt dat we er nog eentje tekort komen.

De FlyingBlue punten zijn enigszins afhankelijk van de bestemming. Ik heb er 32.552…Best aardig. Het zou me van de week 21.500 punten gekost hebben om de vlucht naar Amsterdam te boeken, op 80 EUR voor belastingen na (die kunnen schijnbaar niet met punten), vanuit Toronto. Deze vlucht kostte in Euro’s 803 EUR. Grof gezegd komen 21.500 punten dus overeen met 720 EUR. Ongeveer 29,86 punten per EUR dus. 32552 punten zijn derhalve 972 EUR waard.

Maar het kan gekker. De business class vlucht kostte 5003 EUR, maar kon ik boeken voor 66.000 punten. Waar de vlucht in euro’s dus 7x zo duur was, is deze met punten “maar” ongeveer 3x zo duur. Nu reis ik niet business class (en had ik niet genoeg punten), nu niet en nooit niet. Ik val in slaap in een vliegtuig als ik dat wil en word weer wakker op de plaats van bestemming. Totale zinloosheid dus om daar extra geld aan uit te geven.
Het kan overigens ook de andere kant op gekker: een vlucht naar Krakau kost 61000 punten. Economy class. Wie het snapt mag het uitleggen – die vlucht kost normaliter 550 EUR. Anyway, ik ga voor een waarde van ongeveer 1000 EUR. Noot: in de KLM winkel zijn de punten vrijwel waardeloos. Een iPhone 13 kost bijvoorbeeld ruim 300.000 punten…

Nu heb ik ook nog een aantal punten bij mijn favoriete hotelketen. Favoriet vooral omdat ze er zoveel hebben. Gemiddeld schijnt een punt een halve cent waard te zijn. Inmiddels zit ik op de 20.000 punten. Dit zou dus ongeveer 100 EUR zijn. Dat is dan weer niet zo spectaculair. Na aankomende januari zijn het er waarschijnlijk ongeveer 80.000…Het reizen is immers weer begonnen…

Wat ga ik er mee doen?

Zoals gezegd gaan de Blokker punten waarschijnlijk op aan een pan. De KLM punten besteed ik aan 2 cadeautjes voor de kinderen, namens de Goedheiligman. Immers, ik heb er niet voor betaald :-). De punten zijn nu iets meer dan 140 EUR waard geweest. Vliegen doe ik niet voor de lol en als mijn werkgever vind dat ik ergens heen moet, dan mag hij betalen.
De hotelpunten blijf ik lekker doorsparen. Net zo lang totdat ik er genoeg heb om een hele week in een hotel mee te betalen. Zo maar ergens een los nachtje kan ik niet zoveel mee….

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *