Verwarmen met elektrische kacheltjes en IR: dief van je eigen portemonnee

Geldsnor!

Je bent een dief van je eigen portemonnee als je gaat verwarmen met een elektrische kachel of met infrarood. Zo, dat is er uit. Nogal ongenuanceerd? Jep. Dat klopt. Dus nogmaals: je bent een dief van je eigen portemonnee als je gaat verwarmen met elektriciteit in plaats van met gas of een warmtepomp. Gesnopen?

Dan komt nu de uitleg.
Bij het verwarmen van een medium (of dit nu water is, of lucht, of stenen) moet je kijken naar de kosten per kilowattuur (kWh). En dan het liefst de thermische kilowatturen. Om dit te doen moet je eerst alle bronnen terugrekenen naar dezelfde eenheid. Daarvoor nemen we de kWh. Lees even mee.

Een kuub gas heeft een energiedichtheid die (gemakkelijk gezegd) equivalent is aan 10 kWh. In werkelijkheid is het ongeveer 9.8, maar vergeef me de vereenvoudiging.
Als je dit kuub gas verbrandt met 100% efficiëntie, dan levert dit 10kWh aan warmte op. Er is echter geen sprake van 100% efficiëntie: ieder spoortje warmte wat via de rookuitlaat naar buiten gaat is efficiency-verlies. En als er een witte rookpluim uitkomt, dan verlies je héél veel.

Maar laten we even uitgaan van 100%. En een kuubsprijs van 2.75 EUR per kuub. Een kWh warmte kost nu 0.275 EUR: 2.75 euro delen door de eerder genoemde 10.

Bij een gasprijs van 2.75 EUR per kuub hoort actueel een elektriciteitsprijs van ongeveer 60ct per kWh.
Met een elektrische kachel heb je per definitie nooit meer dan 100% efficiency. Maar ook zelden minder. Een kWh warmte kost als gevolg hiervan dus 60 cent. 2x zo duur als het verwarmen met gas.

Verwarmen met infrarood is eveneens nooit meer dan 100% efficient en heeft dus exact hetzelfde nadeel.

Verwarmen met elektriciteit is dus niet verstandig?

Klopt. Zo simpel is het. Maar…

Er is altijd een maar! Als je een elektrisch kacheltje slechts lokaal gebruikt (bv. vlak voor de bank waar je zit, of een kleine kamer) en daardoor de rest NIET hoeft warm te stoken, dan kan het gunstig zijn.
Met andere woorden: als de verwarmingsvraag in de rest van de woonruimte KLEINER wordt met meer dan 50%, dan ben je kostentechnisch wél slim bezig.

Ook als je stookt met een warmtepomp of airco ben je slim bezig. Deze leveren namelijk per kWh elektrisch vermogen een groter thermisch vermogen. De elektriciteit wordt niet gebruikt om te verwarmen, maar om een gas rond te pompen en te comprimeren, waardoor deze warmte opneemt uit de buitenlucht en afgeeft aan de binnenzijde. Dit gaat gepaard met een efficiency (COP) die altijd boven de 2 ligt (uitzonderingen daargelaten) en is dus altijd goedkoper dan verwarmen met gas of elektrische kacheltjes.

Vaak is de efficiency zelfs boven de 3 of zelfs 4. Eventueel kun je zelfs overdag (als het warmer is) de warmte bufferen in je woning, waardoor je op goedkope momenten elektricteit kunt gebruiken en de buitentemperatuur (en dus de COP) hoger is. Met 1 elektrische kWh verkrijg je zo wel 3 tot 4 thermische kWhs!

Conclusie: bedenk heel goed of je werkelijk wilt stoken met je elektrische kacheltje, of dat je tóch het ogenschijnlijk duurdere gas gebruikt. Reken altijd om in thermische kWh!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

12 gedachten over “Verwarmen met elektrische kacheltjes en IR: dief van je eigen portemonnee”

 1. Beste Snor. Mijn prijzen zijn nu €3,67 per kuub gas en 80 cent per KWh. Toch ben ik goedkoop uit. Jaargebruik incl verwarmen met airco en koken op inductie 2200 kwh. Opbrengst zonnepanelen productie 3200. We hebben de gasketel nu alleen voor het douchen. Zuinig douchen kost 5 kuub gas per maand. Warm water in de keuken en het dagelijks kattenwasje komt altijd uit de waterkoker. We hebben zo een negatieve energierekening. Hebben de leverancier met ongeveer de hoogste tarieven, maar ook de hoogste teruglever tarieven. Dat is gunstig bij overproductie. Mocht de airco het komende winter niet aankunnen, dan kunnen we wel een elektrisch kacheltje inzetten. Ik ben niet zo’n rekenwonder als jij, maar ik denk dan voordeliger uit te zijn dan toch nog even de gasketel aan te hebben. Ik heb trouwens de thermostaat op programma ‘vorstvrij’ gezet; anders blijft hij toch een hoeveelheid warm water paraat houden.
  Waarmee ik wil zeggen, het ligt voor iedereen verschillend. Maar je moet de vinger continu aan de pols houden.

   1. Ik vind het een lastige. Bedoel je de helft van het huis? Of alleen de plaats waar we op de bank zitten? We verwarmen altijd alleen maar de woonkamer (waar de thermostaat hangt) Als bij strenge vorst de airco niet voldoende werkt (afgelopen winter 0 keer gebeurd) dan dacht ik dat een elektrisch kacheltje wat we toch al hebben en dus geen aanschafprijs) voordeliger zou zijn

   2. De helft van de normale verwarmingsvraag. Dus ipv hele woonkamer, doe je nu maar een stukje. Dat kan gunstig zijn.
    Als de airco niet meer werkt, en je hebt geen cv, dan is elektrisch even bijverwarmen een prima optie. Maar bij een dergelijk strenge vorst kun je wellicht beter wel even doorwarmen, om vorstschade te voorkomen.
    Maar dat is iets om te testen, mocht het ooit nog gaan vriezen.

  1. Is het met zo weinig gas verbruik niet beter om helemaal de gasaansluiting op te zeggen? voor het douchen een eenvoudige warmtepompboiler nemen, en een electrisch kacheltje achter de hand om bij te verwarmen als het echt een strenge winter wordt.

   Geen idee hoeveel het vastrecht voor gas is, maar daar kan je best een paar kWh voor verstoken denk ik.

 2. Elektrisch verwarmen met de stroom die je over hebt (zonnepanelen) is zeker slim. Ik mag hierdoor van energieleverancier maar 1x per jaar betalen ipv per maand omdat ze geen termijnbedrag van 1,53 euro willen innen. Hierdoor qua gas dit jaar tot nu toe maar 29 m3 en 0 te betalen Kw’s

 3. Vanwege de forse overcapacitiet van de zonnepanelen toch op de kamers boven een electr. kacheltje staan, Ik ga het deze winter meemaken.wat dat gaat doen. Voor in de woonkamer een laserkacheltje. Ik ben zeer benieuwd. Mijn broer, met 4 pubers in huis heeft zo behoordlijk bespaard.
  Zeker met de huidige teruglevertarieven.

 4. Hier een groot, vrijstaand huis met beneden een houtkachel en boven op de kamers van de pubers sinds vorig jaar convectorkacheltjes aan de muur. In de badkamer gaan we een infrarood plaatsen. De kosten van kort en relatief duur opwarmen boven, wegen ruim op tegen de kosten die we zouden maken als we het hele huis met gas zouden moeten verwarmen. En het is comfortabeler als kinderen maar eventjes op hun kamers zijn. Vloerverwarming staat op 19 graden afgesteld zodat de vloer lekker warm is als we ’s winters koude nachten hebben. Zonnepanelen wekken 90% van de stroom op, gasverbruik per jaar is 500 kuub. Plaatselijk verwarmen is veel voordeliger met deze energieprijzen, maar we gaan wel 100 jaar terug in de tijd.

 5. Hallo Geldsnor,

  Bedankt voor de uitleg.

  Wel interessant dat er een verschil zit tussen wat op persoonlijk niveau financieel voordelig is en wat beter is voor het milieu. Voor je portemonnee zou je de extra opgewekte kWh moeten gebruiken voor elektrische verwarming, maar die elektriciteit wordt in de winter waarschijnlijk opgewekt in (gas-/kolen-)centrales.

  PS Zou de gasprijs in kWh bij €2,75 niet 30 cent per kWh moeten zijn?
  Jij schrijft: ‘Bij een gasprijs van 2.75 EUR per kuub hoort actueel een elektriciteitsprijs van ongeveer 60ct per kWh.
  Met een elektrische kachel heb je per definitie nooit meer dan 100% efficiency. Maar ook zelden minder. Een kWh warmte kost als gevolg hiervan dus 60 cent. 2x zo duur als het verwarmen met gas.’

  1. Scherp opgemerkt, maar nee. Op zich is de kwh prijs van gas dan wel ongeveer 30ct. Maar ik bedoel echt de elektriciteitsprijs zoals op het modelcontract. En met een efficiency onder de 50% van een gascentrale zit je op 60ct wat er uit je stopcontact komt. (ik heb de prijzen genomen van, op die dag, de goedkoopste aanbieder van modelcontracten. Nu krijg je het niet meer voor dat bedrag en zit er vooral een énorm verschil in gasprijzen tussen de aanbieders).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *