Vieze rat!

Geldsnor!

Zaterdag, 21 januari. We zitten aan de lunch als oudste dochter vol enthousiasme de tuin in wijst. Kijk! Een eekhoorn!

En waarachtig: een bruin beestje rent door de tuin en springt met speels gemak tegen een muur, klimt omhoog en rent over de schutting de heg in.

Lieverd. Dat is geen eekhoorn. Het is een rat. Een volwassen, bruine rat. Nog niet eerder heb ik hier ratten gezien. We hebben geen buren die kippen houden. Maar helaas heb ik de torenvalk ook al een poos niet gezien. Wellicht buren die veel vogels voeren? In ieder geval: er lopen nu regelmatig ratten door de tuin. Of het iedere keer dezelfde is of niet, weet ik niet.

Ik heb wel een val gekocht. Tegen de principes, maar natuurlijke vijanden zijn op kleine schaal niet in staat om een rattenplaag te voorkomen. Gif gebruik ik niet. Mechanisch dood maken is dus eigenlijk de enige optie. Benieuwd of ik er van de week een paar kan vangen. Anders wordt het toch de buks…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Vieze rat!”

  1. Wat een vooroordeel, hoe weet je nou dat het een “vieze” rat is? Maar ik begrijp dat het lastig is. We hebben hier ook een tijdje last van gehad, doordat mijn buurman een varken, mijn achterbuurman een paard en ik kippen in de tuin had (en bijbehorend voer). Mijn buurman had een rattenklem op de schutting staan, maar daar heb ik ooit een merel uit moeten redden….
    De beste oplossing is zorgen dat er niks te eten valt. Of kippen nemen: mijn teenage-mutant-hero-chicken heeft ooit een rat in de kippenren dodelijk verwond.

  2. Ratten zijn ontzettend slim. Ze lopen langs de randen van gebouwen, maar als er een val staat paraderen ze er mooi om heen zagen wij op de wildcamera. Het is handig om van gaas een tunnel te maken om de val heen, omdraaien doen ze niet zo snel en het voorkomt dat er vogels of katten in terecht komen.

  3. Tijd om weer een of twee honden aan te schaffen. Bij ons werkte dat goed tegen ratten en ander ongedierte. Mooi op natuurlijke wijze.
    Nu alleen de hond nog leren dat muizen niet opgegeten mogen worden… Verjagen is prima, verschalken niet.
    Voor zover ik weet heeft ze nooit een rat te pakken gehad gelukkig.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *