Vogelrijkdom

Geldsnor!

Zoals de vaste lezers wel weten, ben ik nogal een natuurnerd. Ik hou er van: veel verschillende planten, eten uit de eigen tuin en veel verschillend leven in de tuin.

Enkele jaren geleden kochten we dit huis en het was eigenlijk een soort van dorre woestijn. Er stond één grote boom, kaalgevreten buxus en een gazon. Dat was de plantenrijkdom hier in de tuin. In de eerste maanden zagen we dan ook niet veel beestjes: er was weinig interessants te vinden.

Al snel hebben we de tuin een beetje aangepakt. Het was namelijk nog zomer, en we wilden vast iets aan planten hebben voordat we de herst in gingen. Grote borders zijn gemaakt, de dode heggen zijn weggehaald en we hebben veel planten uit de oude tuin meegenomen.

Inmiddels groeit er (enorme) rozemarijn, tijm, salie, acanthus, hortensia’s, vuurpijlen, bieslook, look-zonder-look, hibiscus, rododendrons, vlinderstruiken, skimea, olijfbomen, druiven, frambozen, kiwi’s, aardbeien, judasbomen, dropplant, meisjesogen en nog veel en veel meer.

Dit heeft een énorm effect. Onze tuin staat volop in het leven. Egels, padden, verschillende soorten hommels en bijen, vleermuizen en natuurlijk vogels.

En ik ben dol op vogels. Het begon met wat koolmeesjes en musjes, later een mereltje.
Inmiddels hebben we heel veel regelmatige gasten: kauwtjes, eksters, houtduif, tortelduif, koolmees, pimpelmees, Grote Bonte Specht, sperwer (ok, niet regelmatig), merels, huismus, heggenmus, roodborstje en sinds dit jaar ook groenlingen en witte kwikstaart. En ook mijn favoriete vogel: de Gaai.
15 soorten dus, die elkaar soms fel bevechten. De kauwtjes en eksters houden elkaar vaak bezig, en soms zijn ze allemaal opeens weg door een langsvliegende sperwer. Ook vliegen er vrijwel dagelijks ooievaars over ons huis en horen we regelmatig de roep van buizerds. Fantastisch!

De tuin wordt dan ook steeds vogelvriendelijker. De struiken worden groter en de ondergroei wilder. Dat wil zeggen: de borders worden volgestrooid met blad, waar veel insecten in zitten. En dat levert weer veel voedsel op. Ik denk dat de vogels onze tuin ook prettig vinden: er is hier geen kat te bekennen. De hond is vaak buiten en geeft niets om vogeltjes. Maar doet nog net zijn ogen open voor een kat. En ook de achterburen hebben een hond. En dus geen katten in de tuin.

Waarom ik vogels zo leuk vind? Geen idee. Gister zag ik 2 kwikstaartjes met elkaar bakkeleien. Het is fascinerend. Vogels eten enorme hoeveelheden insecten op, en voorkomen daarmee plaagdieren. Maar ook eten ze veel onkruidzaadjes. De musjes gaan vaak in het zand liggen en nemen een “zandbad”. Schattig!

Wat heb jij hier aan? He-le-maal niets. Sorry!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Vogelrijkdom”

  1. Grappig. Wij hebben een ingesloten tuin maar wel behoorlijk wat hoge struiken, waaronder een weigelia die we lekker hun gang laten gaan en inmiddels behoorlijk groot zijn. En hoewel het niet een komen en gaan is van grote vogels hebben we regelmatig een groepje roodborstjes, geelborstjes, wespen, bijen, werpwespen, hommels en ander klein grut dat geniet van de wormen, mieren en bloemen die hier staan te bloeien. Ook veel libelles e.d.
    Merels, duiven en kraaien maken gretig gebruik van onze waterbak voor de vogels (net als onze kat).

    Verder ben ik afgelopen najaar ook begonnen met het blad niet weg te gooien en uit de tuin te verwijderen, maar juist in de tuin te leggen onder de struiken na een eerdere tip van jouw. En inderdaad, toen ik extra plantjes aan het planten was was de grond zo rijk aan wormen en andere kleine diertjes… Zoveel had ik er nog nooit gezien. Met andere woorden die bladeren gaan voortaan echt lekker de tuin in!

    1. Ongetwijfeld :-). Misschien volgt die morgen nog. Ik moet wat strategische plekjes bedenken waarbij mijn tuin goed, maar niet te herkenbaar in beeld is.

  2. Ik heb een relatief kleine tuin en woon in een dorp. Dus een deel van de vogels komen bij mij alleen even kijken, maar nestelen er niet. Maar de variatie is groot in mijn directe omgeving. Roeken, kauwtjes, ekster, koolmees, pimpelmees, merel, mus, tortelduif, groenling, boekvink, zwaluw, een verdwaalde witte kwikstaart enz. De roofvogels zitten iets verderop in het bos en in de graften in de buurt. Daarnaast heb ik de visvijver om de hoek en daar zitten zwanen, ganzen, eenden en waterhoentjes. In de winter zijn er ook aalscholvers. Het is leuk om te zien hoe één conifeer wemelt van de mussen die opvliegen zodra er iemand in de buurt komt.

    Ik heb geleerd dat je sowieso je tuin niet moet opruimen in het najaar. Alleen het gras moet schoon zijn. Het nadeel voor de vogels is dat mijn tuin in transitie is van volledig bloementuin naar een mix van moestuin en bloementuin. Er is dus minder te halen qua insecten en ander gespuis. Dat komt wel weer, maar nu zijn ze niet echt blij met me….de enige loslopende kat in de buurt laat zich niet zien in mijn tuin, waarschijnlijk omdat de buurvrouw een hondje heeft dat nogal fel is op katten.

  3. Gratis vertier en vermaak om van te genieten…heerlijk toch?
    Okee, af en toe wat bijvoeren, maar veel kost dat niet.
    Verder is het heel fijn als je ineens huisgebonden bent (zoals ik was na een ongeluk) als je een tuintje hebt dat al jaren een vogelparadijs is. Dierenparadijs, want hier lopen ook egels en eekhoorns, en er vliegen heel wat bijen en hommels.

  4. Onze postzegeltuin heeft ook een enorme variatie. We wonen geschakeld en voor het territorium van de vogels hoeven we niet alleen naar onze eigen tuin te kijken maar ook naar de buren links en rechts. Er zijn er die vooral beteugeling hebben maar verderop is een vijver en aan de andere kant een huis dat grotendeels begroeid is met een klimplant. Wij hebben klimmers en borders en hoge struiken (en katten, daarom voeren we de vogels op het balkon waar onze rovers er niet bij kunnen).
    We hebben hele families mussen, merels, mezen, eksters, kauwen, lijsters en dan nog het roodborstje, de boomklever en mijn favoriet, Pimpeltje. Het is heerlijk om te zien, al moet het terras wel vaak geschrobd worden.
    Dit voorjaar een wespennest in aanbouw verwijderd uit onze garage, naast de fietsen. Jammer die zoekende koningin, maar dat was een slechte plek.
    En in de borders bijen en vlinders, groot en klein. Wie wil weten waar de uitdrukking bezige bij vandaan komt, hoeft maar naar de border te kijken.

  5. Dat maakt niets uit dat wij er helemaal niets aan hebben, toch? Leuk om te lezen dat je er zo enthousiast over bent. Ook daar is een blog voor.

    Heb je weleens een vijver overwogen? Dan trek je nog meer dieren aan.

    1. Wel eens overwogen, maar dat zal iets zijn als de kinderen stukken groter zijn. Nu niet echt verenigbaar met een kleuter, peuter en dreumes. De trampoline is al gevaarlijk genoeg :-). Al staat daar ook water onder…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *