Aankomende nacht, en als jij dit leest afgelopen nacht, gebeurd het weer een keer: 2 uur lang negatieve prijzen voor elektriciteit en 2 uur lang prijzen rond de nul. Met mijn dynamische contract kan ik hier volle bak van profiteren. Eerst leg ik even uit hoe dit kan ontstaan, daarna hoe ik er gebruik van maak.
Negatieve prijzen op de elektriciteitsmarkt: hoe komt het?
Allereerst: het betreft hier zgn. spotprijzen of day-ahead. De meeste energieleveranciers hebben hun volume ruim vooraf ingekocht. Vandaar dat je hier met een normaal contract niet van profiteert. Een bepaald deel wordt ingekocht op de day ahead markt en een deel is onbalans. In volgorde van kosten overigens ook. Onbalanscapaciteit kost een vermogen (wat een woordgrap!).
De spotmarkt is erg volatiel. Afhankelijk van het weer, de vraag en overig aanbod. Nu speelt er een combinatie van factoren: een enorme productie aan windenergie, gecombineerd met zogenoemde “must run” capaciteit. Sommige centrales moeten altijd branden: afvalverbranding, stadsverwarming, nucleair en sommige warmtekrachtkoppelingen. Deze uitzetten kan niet of mag niet.
Maar ook het weer speelt mee: niet alleen de gunstige windomstandigheden. Maar ook de relatieve warmte. Er is weinig vraag.
Hierbij komt het feit dat veel fabrieken en kantoren in deze tijd van het jaar stil liggen voor onderhoud en een verminderde bezetting hebben. Voila: de must run installaties betalen om hun stroom kwijt te kunnen want boetes voor stilstand zijn duurder.
(notendoppen en gesimplificeerd)
Hoe profiteer ik van lage prijzen?
Meestal heb ik een auto om op te laden, maar helaas was de stroom deze week al eerder goedkoop. De EV is dus vol…Maar de PHEV niet. Daar gaat dus 7kwh in vannacht ( en daar krijg ik voor betaald).
Uiteraard staat ook de wasmachine klaar, evenals de vaatwasser en de badkamerverwarming. Ook de airco zal warmte bufferen in de woonkamer. Last but not least: er zijn 2 ovens geprogrammeerd om hun pyrolyse programma af te werken. Dat was na de Kerst toch weer nodig. Ideaal dus!
Zo trek ik in totaal bijna 20kwh van het net, zonder dat het me iets kost. Niet gek toch?
Bij zonneplan betaalde ik afgelopen nacht 7 cent/kWh inclusief heffingen en belasting tussen 3.00 en 4.00
Ik zag dat de kale energieprijs bij easy energy inderdaad negatief was (-0.147 cent .), maar dat was exclusief de opslag van ~7 cent heffingen en koersopslag.
Ik kan me voorstellen dat ze windmolenparken uitzetten als de prijs negatief is, waardoor het niet zo heel snel nog negatiever wordt (behalve in de zomer als consumenten hun zonnepanelen installatie niet zo snel uitzetten).
Klopt. Ode en energiebelasting worden weggesaldeerd. Maar de opslagen horen er nog wel bij.
Ik kreeg bij je bericht een beetje het “home alone”-beeld waarbij alles tegelijk aan gaat.
Maar wel slim om het zo te doen.
In 2023 gaan we zelfs €0,15 aan belastingen betalen, bovenop de kale energieprijs. Dus als het dynamisch tarief 0 is ben je die 15 cent per kWh sowieso kwijt. En dat is meer dan ik in 2022 nog betaald via mijn oude, voordelige vaste contract bij Greenchoice. Kortom: gratis elektriciteit bestaat inderdaad niet (tenzij van de zonnepanelen). Maar het blijft mooi dat we 1 januari 2023 starten met een kaal tarief van 0 euro, zelfs tot 15:00 in de middag. Alle beetjes helpen.
Fijne jaarwisseling en een zo voordelig mogelijk 2023 allemaal!
Wat zijn je overwegingen geweest om voor EasyE te kiezen, en bijvoorbeeld niet voor FrankE? (En zo zijn er nog wel meer aanbieders…)
Simpel: bij Frank Energie vragen ze maar liefst 2 maanden voorschot. Ik ga hun werkkapitaal niet voorfinancieren, ik ben gekke Henkie niet. Ook zijn de opslagen bij EasyE veel lager dan bij Frank. Frank zitten bij gas momenteel op iets meer dan 26ct opslag per m3, waar EasyE rond de 10ct zit. Bij elektra is dit 2ct vs. 3.3ct.
Daar staat wel tegenover dat EasyE een soort “abonnement” heeft waar je 5 EUR per product voor betaald. Dat is bij gas op jaarbasis voor ons ongeveer 15ct per m3, maar bij elektra zijn we wel degelijk stukken goedkoper uit. Ook omdat de teruglevering bij Frank meer geld kost dan bij EasyE.
Het enige nadeel aan EasyEnergy is dat ze geen app of iets dergelijks hebben en de website “suboptimaal” is, om het netjes uit te drukken.