Voornemens voor het nieuwe jaar

Geldsnor!

Het is zo langzamerhand midden december. En we gaan langzaam de goede kant op: de zon gaat ’s middags al later onder. Maar liefst 5 seconden later dan gister en morgen hebben we er wéér 10 seconden bij! Helaas werkt dit in de ochtend nog niet echt mee, want het wordt later licht: pas vanaf 31 december loopt de gehele combinatie van ochtend en avond “de goede kant op” en wordt het ook ’s ochtends weer vroeger licht.

Maar goed. Midden december dus. Een beetje vroeg om al te komen met goede voornemens. Aan de andere kant duurt dit jaar nog maar 18 dagen. Minder dan 5% van het jaar ligt nog voor ons en dat vind ik wel een goed moment om vooruit te kijken. Met projecten op het werk wacht ik ook niet tot ze zijn afgelopen vóór ik een nieuwe selecteer! Stilstand is achteruitgang tenslotte.

De voornemens zullen zich met name richten op het in stand houden van de financiën en het genieten van het leven. Dat eerste klinkts arbitrair, maar is het niet. Per 1 september ben ik gedeeltelijk voor mezelf begonnen en het doel is om dit vóór de zomer helemaal te kunnen doen. Ik wil niet zeggen wat ik precies doe, want ik wil anoniem blijven.

Maar, mijn “andere activiteit” is een vrij groot (in omvang, nog niet qua bezoekers) internationaal blog die verband houdt met mijn hobby. Wat mijn hobby is kan ik derhalve niet delen ;-). Enfin, ik heb eerder al eens geschreven over “career-blogging“. En mijn conclusie was destijds dat het voor dit (Geldsnor) specifieke blog geen mogelijkheid is. Echter, voor mijn andere blog is dit een ander verhaal. Ik heb hier wat milestones voor geschreven en geplot op een grafiek. Zoals je ziet is het, zoals bij vrijwel alle beginnende bedrijven, een hockey-stick.

Aantal pageviews per maand

Bovenstaande geldt voor mijn andere blog. Voor Geldsnor heb ik deze doelstelling niet, al zou het me wel een stuk verder op de curve brengen: December komt mogelijk opnieuw uit op bijna 20.000 bezoekers, met meer dan 30.000 pageviews.

Het eerste goede voornemen is dus: fulltime voor mezelf werken

Tweede doelstelling: gezin in balans

Ik werk vanuit huis, en het is de bedoeling dat dit zo blijft. Hierdoor ben ik (per definitie) veel thuis en heb ik relatief veel tijd voor de kinderen. Komt goed uit: Lieftallige Echtgenote werkt in een ziekenhuis en is druk. Met alle uitgestelde zorg zal dit nog wel een paar jaar zo blijven. Ze heeft het goed naar haar zin, maar het maakt mijn rol thuis wel véél belangrijker. Op dinsdag, woensdag en donderdag zorg ik aan het eind van de middag en avond voor de kinderen: van school/opvang halen, eten koken, douchen, naar bed. Best intensief, maar je went er aan.
Ons middelste kind gaat eind volgend jaar naar school en dat zal ook de nodige veranderingen met zich meebrengen. Ten goede, hoop ik. Maar in ieder geval is het prettig als/dat ik van huis werk en dat is dus één van de doelstellingen.

Om dit te bereiken/behouden is de eerste doelstelling belangrijk. Werken in loondienst is namelijk geen garantie dat ik thuis kan blijven werken. Zeker niet gezien ik voor een startup werk…Dat is een tamelijk grote garantie dat volgend jaar het laatste jaar is: of we verkopen de zaak (en dat is goed) of we stoppen de zaak (en dat is slecht). Mijn eigen bedrijf is een zijspoor om risico te beperken.

Derde doelstelling: kosten schrappen

Volgend jaar zal iets goedkoper worden, is de verwachting. De vakanties zullen ondanks alles goedkoper zijn. Maar ook de boodschappen. En de energierekening zal veel goedkoper zijn, dankzij onze briljante overheid en de korting er op. Ik heb namelijk geen last van hogere tarieven, wel voordeel van de lagere energiebelasting. Alle verzekeringen zijn quasi hetzelfde gebleven. Wat ik nog kan optimaliseren? Niet veel – maar in ieder geval is het lidmaatschap van Vereniging Eigen Huis gestopt: scheelt toch 30 EUR per jaar en voorkomt extra oud papier. Het blaadje las ik wel, maar ik stel vast dat ik er helemaal niets aan mis.

Vierde doelstelling: sportief!

Afgelopen jaar was minder sportief dan normaal. Dit met name door een blessure aan mijn voet de afgelopen maanden. Daar baal ik flink van, al heb ik wel redelijk gefietst. Maar aankomend jaar wil ik echt knallen en terugkomen op mijn “oude niveau”. Dat betekent in mijn geval een 5km in een minuut of 16 en een 10km in ongeveer 34 minuten. Een marathon onder de 2,5 uur zal niet gaan lukken, al is het maar omdat ik niet van plan ben een marathon te gaan lopen. Enfin, het gaat er niet om dat ik wil schermen met mijn prestaties – het gaat er om dat ik me weer fit wil voelen. En door een aantal maanden nauwelijks te kunnen hardlopen is dat nu niet echt het geval. Gisteravond heb ik 6km gelopen en voelde ik gewoon dat ik zwaarder was dan anders. Buitengewoon onprettig! Dus: veel hardlopen, veel fietsen én gezond eten. En met alles ben ik vast begonnen, dan hoeft het op 1 januari niet meer.

Heb jij al nagedacht over het volgende jaar?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

8 gedachten over “Voornemens voor het nieuwe jaar”

 1. Al dat geheimzinnige weer. Spannend hoor. Wat je doet. Welke branche. Binnland, zakenreizen, internationaal blog …. Rookgordijn.
  Mijn conclusie: je bent een gescheiden vrouw van tegen de vijftig die in een krap huurflatje aan de rand van grote stad een blogje bij elkaar zit te dromen.
  Klopt?

  1. Haha 🙂 Lijkt me wel grappig. Nee, ik ben echt een getrouwde man van midden 30, met een commerciële leidinggevende positie bij een startup. En ik woon echt in een klein dorpje in het zuidoosten. Maar het had me hilarisch geleken om een gescheiden vrouw van 50 te zijn in pak’m beet Delft.

 2. Je hebt je plannen al goed op orde Geldsnor. Ik moest wel even wennen aan de nieuwe layout van je blog, je moet zo erg veel scrollen om eerdere berichten te zien.

  Nadenken over volgend jaar heb ik nog weinig gedaan. Misschien goed voor in de kerstvakantie. Iets met meer relaxen en genieten in ons nieuwe huis, plus nog wat financiële doelen.

  1. Mobiel gelezen zeker? Ik heb het mobiele thema aangepast, omdat de Search Console van Google AMP problemen ondervond met het geïnstalleerde thema. Ik kijk even of dit een oplossing is. En anders gewoon elke dag even lezen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *