Vooruitblik 2022: de vakanties

Geldsnor!

In Huize Geldsnor zijn we dol op vakanties. “Vroeger”, toen we nog geen kinderen hadden, ging we regelmatig de bergen in. Dat hebben we vorig jaar ook gedaan met de camper. Dit jaar liep het allemaal wat anders door de geboorte van Jongste Dochter aan het begin van dit jaar. Met een baby in de auto wilden we niet ver rijden dus zijn we op een camping beland voor een week en aansluitend 2 weken op een vakantiepark. Heerlijk relaxed, maar ontzettend duur.

Ook zijn we vorig jaar op fietsvakantie geweest. Leuk! Maar of dat aankomend jaar een haalbare kaart is? Wellicht. Een en ander hangt, heel eerlijk gezegd, ook af van de conditie van de honden. Niet dat ze meegaan, maar vooral of ze er nog zijn. Ze zijn inmiddels stokoud. We denken al een aantal jaar dat ze de volgende kerst niet halen, maar ze gaan dapper door en zijn verder gezond. Maar heel reëel gezien: voor een weekendje brengen we ze niet naar het pension. Dat is relatief veel werk (het is 30 minuten rijden) en geregel. Los van de kosten, van ongeveer 26 uur per nacht (met z’n tweetjes).

Maar goed: de vakanties dus. We houden er van! We hebben afgelopen jaar een caravan gekocht, en willen deze ruim gaan gebruiken:

1. Pasen, van 15 april t/m 18 april. Goede Vrijdag is op de school van de kinderen een studiedag, en wij werken allebei niet op vrijdag. Een goed weekend om de caravan uit de stalling te halen (de week er voor) en op vakantie te gaan. Bestemming (voorlopig): Twente of Zuid-Limburg
2. 23 april t/m 8 mei: meivakantie. Bestemming (voorlopig): Midden-Frankrijk
3. Hemelvaartsweekend: 26-29 mei. Ergens in de Ardennen.
4. Pinksterweekend, 3-6 juni. Wellicht fietsvakantie.
5. Zomervakantie. Heikel puntje. Ik heb de hele zomervakantie vrij van mijn traditionele werk. Ik heb enkele jaren geleden namelijk besloten gewoon niet meer te werken in die periode. Dus ik heb vrij van ergens midden juli tot eind augustus. De kinderen ook. Lieftallige Echtgenote niet. We zullen sowieso 3 weken op vakantie gaan, waarschijnlijk naar Zuid-Frankrijk. Maar eigenlijk wil ik een hele rondtocht maken, beginnend in Noordwest-Spanje, langs de Pyreneën, dan de Franse Alpen, door naar de Italiaanse Alpen en via Oostenrijk terug. Zal er wel niet in zitten…

Kosten van de vakanties

Als ik bovenstaande bekijk, dan moet ik een aantal aannames gaan doen. Want het moet natuurlijk wél gebudgetteerd worden!
Voor vakantie 1 reken ik met 300km rijden, alles met caravan. Vakantie 2 is ongeveer 2000km, waarvan 1500 met de caravan. Vakantie 3 is 800km, waarvan hooguit 500 met de caravan. Vakantie 4 is waarschijnlijk een fietsweekendje, dus zonder caravan of auto. De zomervakantie ga ik even uit van 3 weken, met in totaal 2200km met caravan en nog 1000km ter plaatse.

Of er een caravan achter hangt of niet, is nogal relevant voor de kosten. De auto verbruikt dan namelijk stukken meer. In totaal kom ik op 6300km voor de genoemde vakanties. Daarvan is 4500km met de caravan.

Onze auto verbruikt ongeveer 9 liter per 100km als de caravan er achter hangt. Op 4500km is dat dus 405 liter.
De overige 1800km gaat tegen het normale brandstofverbruik, van ongeveer 5.5 liter per 100km. 100 liter dus. In totaal 505 liter. Ik ga uit van een brandstofprijs van 2.20 EUR per liter. Momenteel is het iets goedkoper, maar wie zegt dat dit volgend jaar nog zo is? Dit komt op 1111 EUR (*). Mooi bedrag. Er komt ook nog een paar honderd EUR aan “peage” bij als we daar voor kiezen. Ronden we af op 1500 EUR.

Dan de overnachtingen. De zomervakantie is relatief eenvoudig, omdat de beoogde camping zijn prijzen reeds heeft gecommuniceerd. Dat is iets onder de 600 EUR voor 3 weken. De andere nachten zijn er 21, en zal ook uitkomen op ongeveer 600 EUR. Het is dan immers geen hoogseizoen, dus dat moet lukken. Samen dus 1200 EUR. Veiligheidshalve ga ik uit van 1400.

De brandstofkosten en overnachtingskosten komen dus uit op 2900 EUR. Hier komen nog 2 belangrijke kostenposten bij: het hondenpension en “leuke dingen doen”.
Het hondenpension is doorgaans meer nachten. Immers, je brengt ze een dag eerder weg en haalt ze een dag later op. Het zijn in totaal 61 nachten…En dat kost 1586 EUR! Toegegeven, het scheelt ook 2 zakken voer. En een zak voer (15kg) kost iets van 15 EUR, dus de netto-kosten liggen rond de 1560 EUR. Slik…

Het leuke dingen-potje is natuurlijk sterk afhankelijk van wat we doen. Er zal iets vaker een pizza gegeten worden, of een lunch bij een berghut. Kabelbaantje links, rodelbaantje rechts. 1200 EUR reserveren hiervoor lijkt me niet zo gek. Eerlijk gezegd hield ik dit in het verleden niet bij. Wij gingen immers elke dag de bergen in, en dat is gratis. Kabelbanen gebruikten we niet (dat is met kleine kinderen wel anders) en rodelen of iets dergelijks is niet handig als je 2 honden bij je hebt (en die gingen vroeger altijd mee).

De totale kostenpost voor onze vakanties volgend jaar:
1. Reiskosten: 1500 EUR
2. Overnachtingskosten: 1400 EUR
3. Hondenpension: 1586 EUR
4. Leuke dingen doen: 1200 EUR
Totaal: 5686 EUR.

Een immens bedrag, om eerlijk te zijn. Maar dat is wat ik voor nu ga budgetteren voor het volgende jaar. Vakanties zijn immers leuk en een wezenlijk onderdeel van de lol in het/ ons leven. Tegelijkertijd is het een budget voor 5 vakanties/weekendjes, bij elkaar bijna 17% van het jaar!

* noot voor de autokosten: onze trekauto is een kneiterdure private-lease-auto. Deze is gekozen op 30.000km per jaar, maar in de praktijk (dankzij corona) komen we daar bij lange na niet aan. Dit aantal kilometers minder heb ik niet meegenomen in de berekening. Voor elke kilometer die we minder rijden (dan die 30.000 per jaar) krijgen we aan het eind van de looptijd 5.6 cent terug. Voor elke kilometer meer betalen we 10 cent. Momenteel zitten we na 2 jaar op 29.000km, dus we gaan er zeker onder eindigen. Er zijn geen onderhoudskosten en dergelijke.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Vooruitblik 2022: de vakanties”

 1. Dat zijn flink wat uitstapjes! Een caravan maakt het wel makkelijker om met kleine kinderen op stap te gaan.
  En spannend hoe het met jullie oude honden komt, vakantie of anders. Gelukkig dat ze nog vrolijk zijn.

 2. Fijn vooruitzicht de vakanties, niet de afnemende conditie van jullie honden.
  Voor zoveel dagen weg vind ik het nogal meevallen voor 5 weken vakantie in totaal. Wij gaan niet zo lang denk twee keer 10 dagen waarvan een met de kinderen. En nog een weekend met de kinderen, goede vrienden en ouders. Dat is om iets te vieren. We laten de definitieve invulling afhangen van Corona, geldigheid QR codes etc.
  We hoeven niet perse in de zomervakantie.
  Kosten weet ik nog niet. Willen redelijk binnen vakantiegeld blijven van ons beiden. (ongeveer EUR 4500) Het leefgeld ter plaatse heb ik nog in een potje van de vorige zomers.

 3. De weekenden die je weg wilt zijn wel allemaal vrije (feest)dagen, Volgens mij is het dan en drukker en ik dacht ook duurder op de camping.
  Maar wat een bak geld hè. Is een hondenoppas niet een idee die in je huis verblijft? Of iemand die je kent, kunnen ze meteen het gras maaien ;-).

  1. Met schoolgaande kinderen heb je geen keuze. En ik die weekenden heb je ook meer tijd. Anders is een weekend maar 2 dagen. Een hondenoppas in mijn huis? Ik hou niet van mensen in mijn huis… We wonen ook vrij landelijk. Het gras maaien is niet nodig. Dat doet de grasmaairobot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *