Vooruitblik 2023

Geldsnor!

Goede jaarwisseling gehad? Mooi! Ik ook!
Even een korte vooruitblik naar dit jaar. Er blijft voorlopig een hoop te bloggen. Vorig jaar was ik van plan om te bekijken waar je financieel het beste kunt wonen in Nederland. Echter, de energiecrisis gooide roet in het eten omdat de energiekosten opeens spectaculair veel belangrijker werd. Tipje van de sluier: het zal waarschijnlijk ergens in Zeeland zijn…

Verder gaan we dit jaar werken aan het financieren van het eigen bedrijf en blijven we vrolijk doorbloggen: op naar de 300.000 bezoekers dit jaar! Ook hebben we besloten dat we toch een deel van het glas gaan vervangen naar triple glas (en de kozijnen natuurlijk).
De trap is inmiddels af (daar blog ik nog wel eens over). En ook zal ik maandelijks bijhouden wat mijn dynamische energiecontract oplevert (of kost) tov. een “traditioneel” alternatief.

Maar het is Nieuwjaarsdag. Je bent brak en hebt helemaal geen zin om een lang blogpost te lezen. Geniet van je dag!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “Vooruitblik 2023”

 1. Ik krijg triple glas niet voor elkaar. Ook niet met nieuwe kozijnen. Het blijft HRR+ De onderhoudsmannen doe het niet.
  Erg belangrijk is het niet…
  Mijn elfmaandsverbruik is nu 138 m3. De cv blijft. Ik heb herinneringen aan -12 graden buiten waarin ik in een konijnenbontmantel naar een afspraak fietste. Beiden komen niet meer voor.
  De as van de aarde is gedraaid en in de VS is het nu kouder dan op de Noordpool. Ik geloof de co2 benadering niet. Maar ik merk wel een fijn verschil in zuivere lucht.

  1. Hier kan ik zoveel op zeggen. Dus ik doe het even puntje voor puntje.

   Nummer 1: als de as van de aarde gedraaid zou zijn, dan zou de daglengte ook significant anders moeten zijn en de hoek van de zon tov. de aarde eveneens. Is de dag langer geworden?
   2. Noord-Amerika is in de winter altijd kouder dan “de Noordpool”. De Noordpool is namelijk helemaal niet het koudste gebied van het noordelijk halfrond: dat zijn Canada en Siberië. Dankzij de ligging van de Rocky Mountains is het echter vrij eenvoudig voor koude lucht om naar het zuiden af te zakken. Er liggen geen obstakels en zeeën in de weg.
   3. De koude in Noord-Amerika was zeer tijdelijk (slechts enkele dagen) en zijn op zichzelf eerder een bewijs van klimaatverandering dan van het tegengestelde.
   4. CO2 heeft niets te maken met geloof. Het is wetenschap. Ik kan je hier in het lab van het werk simpelweg laten zien wat het effect is van CO2: het absorbeert een deel van de (met name) langgolvige infraroodstraling. Het beperkt dus de uitstraling van de aarde (maar vergroot niet de instraling uiteraard, dit is afhankelijk van de zon). Dat is geen “geloof”, maar gewoon meetbaar met een spectrophotometer zoals er hier 1 in mijn lab staat (“mijn lab” = op het werk).
   Gezien dit simpelweg te meten is, valt dit niet onder “geloven”. Hooguit kun je discussiëren over de afkomst van de CO2 (dankzij koolstofdatering is dat echter kinderspel). Als je het empirische bewijs accepteert, dan zul je een verklaring moeten vinden waarom de aarde niet zou opwarmen dankzij CO2 (en gelijksoortige gassen zoals methaan en lachgas) en waar die warmte dan zou blijven.
   5. Die zuivere lucht is wel degelijk een verklaring: het versterkt opwarming. “Vroeger” verbrandde de Babyboom-generatie massaal allerlei soorten zwavelhoudende gassen. Waar CO2, methaan, lachgas en waterdamp warmte absorberen is dit bij zwavelverbindingen het omgekeerde. Met het succesvol aan banden leggen van deze uitstoot (en het verdwijnen van zure regen als een gevolg) is er een “sprong” in temperaturen geweest in Europa aan het eind van de jaren ’80. Dat gaat in China en India en andere grote opkomende economiën nog gebeuren.

   6. Apart puntje met een knipoog: je hebt geen HR++ glas nodig. De werking daarvan is identiek aan CO2, en wordt gemeten met dezelfde spectrophotometer :-).

 2. Beste wensen meneer Geldsnor. Zeeland, kan ontzettend fijn zijn, zolang je geen dokter nodig hebt. Zoek in elk geval uit of je met je zorgverzekering in het beter bereikbare België terecht kan voor noodhulp arts.
  Verder kijk ik uit naar je blogs, groot gelijk dat je nu geen zin hebt.

  1. Dank je. Tipje van de sluier: het zal waarschijnlijk eerder rond Poortvliet zijn, of toch West-Brabant of het Zuid-Hollandse Goeree. Maar ik weet nog niet of ik er dit jaar aan toe ga komen 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *