Waarde van een blogpost uitrekenen

Geldsnor!

Ik heb eerder al geblogd over “career-blogging” en ook al aangegeven eerder deze maand dat ik in maart onderweg ben naar een record aantal bezoekers. Dat zit er niet helemaal in: ik blijf steken op de 20.000. Niet slecht, maar niet genoeg om career-blogger te zijn.

Nu gaat het daar ook helemaal niet om bij Geldsnor, althans niet op dit blog. Maar desalniettemin is het tóch eens leuk om te kijken naar wat een blogpost moet opleveren, als je career-blogger zou zijn.

Daar moet je een aantal parameters voor hebben: je uurloon (als je de gespendeerde tijd elders zou hebben ingezet) om mee te beginnen. Vervolgens hoe lang je bezig bent met een blogpost, gevolgd door hoeveel deze oplevert per impressie. En daarna kun je kijken hoeveel impressies je krijgt, gedurende de “levensduur” van je blogpost. Of beter: hoeveel je er zou moeten krijgen.

De berekening

Mijn uurloon is relatief simpel. Als consultant factureer ik 100 EUR per uur. Dit zijn mijn “opportunity costs”. Een uur dat ik spendeer aan het schrijven van een blogpost, kan ik niet in rekening brengen bij een klant. Bruto moet een blogpost dus, per uur, hetzelfde opleveren.

Dan de tijdsduur die het kost om een blogpost te schrijven. Het schrijven gaat best snel. Maar zeker voor de meer uitgebreide blogposts heb je veel tijd nodig om onderzoek te doen en, in mijn geval, dingen uit te rekenen. Je wilt tenslotte geen onzin schrijven, hoewel dit voor sommige FIRE-bloggers ook een verdienmodel is.

Het schrijven van deze blogpost kost mij een half uur, inclusief het uitzoekwerk. Dat is niet veel! Dat betekent dat deze blogpost, als ik er aan zou moeten verdienen, mij 50 EUR moet opleveren.

Dan kijken we naar de inkomstenkant. Ik heb in de sidebar (maar daar zien mobiele gebruikers niets van) een link naar bol.com staan. Als mensen daar iets bestellen, krijg ik een percentage van de opbrengst. En ook heb ik Adsense-advertenties. In de gebruikersvoorwaarden staat nadrukkelijk dat de opbrengsten en Cost per Click (cpc) geheim zijn en niet gedeeld mogen worden. Dat doe ik dus ook niet.
Maar mijn ervaring is dat de combinatie van de 2, afhankelijk van het onderwerp, 5 tot 7 EUR per 1000 paginavertoningen oplevert op een kwalitatief goede pagina. Dit is met name het geval als je werkelijk affiliate-links in het bericht plaatst, wat ik zelden doe, en voor blogposts met veel tekst en diepgang.

Dit betekent dat een blogpost tussen de 7.000 en 10.000 paginavertoningen moet krijgen om meer op te leveren dan een uur consultancy werk.

Klinkt best overzichtelijk? Wellicht…Maar het is echt best wel veel! Zo heeft deze site vorig jaar grofweg 200.000 vertoningen gekend. Het best gelezen artikel was “stresstest: aflossingsvrije hypotheek“. Met 7.000 vertoningen was dit een behoorlijke. Het werkelijk aantal is overigens hoger: veel mensen komen op de hoofdpagina en lezen daar het meest recente artikel, zonder daadwerkelijk op het artikel zelf te klikken.

Goed: om een blogpost iets op te laten leveren, zouden ze tussen de 7.000 en 10.000 paginavertoningen moeten hebben gedurende de levensduur van de site.

Nu is het leuke: veel blogposts worden een jaar later nog steeds gelezen. Zo is het artikel over gasverbruik bij het in bad gaan en douchen dit jaar reeds 2.000 keer gelezen. En het artikel over besparen op warm tapwater al 1300 keer. Teleurstellend is wel dat de artikelen over de airco (waar je heel veel mee kunt besparen door er mee te stoken) een stuk minder gelezen zijn dit jaar. Terwijl daar véél meer mee te besparen valt.

Anyway: deze artikelen blijven nog wel een paar jaar goed scoren. Over het algemeen zie ik de bezoekerscijfers via de zoekmachines alleen maar oplopen. Ik kan hier best meer mee bereiken: door te werken met afbeeldingen (wat ik vrijwel nooit doe), en door andere “SEO-technieken”. Misschien doe ik dat in de toekomst nog.

Helaas heb ik niet de tijd om iedere dag diepgravende blogposts te maken. Jammer, want ik vind het best leuk om te doen. Maar er moet ook gewerkt worden.

(deze post zal ongeveer 500x gelezen worden, en dus een eurootje of 2 opleveren ;-). En dat voor een half uur “werk”).

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Waarde van een blogpost uitrekenen”

  1. Heb even gekeken, 3 euro per 1000 views gemiddeld verdien ik. Ook niet slecht maar meer dan jouw. Mijn uurloon is een zesde deel van wat jij rekent per uur. Dan kan ik beter helemaal stoppen met bloggen, maar ik doe het niet voor het geld. Maar voor de leukigheid.

  2. Wat leuk zoals je dat hebt uitgerekend! Ik verdien geld met bloggen, maar weet eigenlijk niet wat ik per uur verdien. En ik ben echt een nitwit als het gaat om dit soort dingen uit te rekenen.

    Ik wilde je post graag delen, maar zie geen deelknoppen voor Facebook helaas.

  3. (deze post zal ongeveer 500x gelezen worden, en dus een eurootje of 2 opleveren ;-). En dat voor een half uur “werk”).

    Graag gedaan! 😛

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *