Waarom “handig zijn” handig is – en een goede hulp bij “rijk worden”

Geldsnor!

Vroeger, zeg een jaartje of 12 geleden, kon de Geldsnor helemaal niets. Enigzins trots wist ik soms zelfs te melden dat ik “2 linkerhanden” heb maar gelukkig voldoende geld verdiende om “anderen het werk te laten doen”. Tsjonge, de arrogantie als ik er aan terugdenk. Ten eerste trots zijn op iets niet kunnen…Da’s natuurlijk een beetje bijzonder. Maar ook de (geïmpliceerde) gedachte dat handwerk op de een of andere manier minderwaardig zou zijn en iemand anders het maar moest doen.

Maar, in 2011 kochten wij een klushuis. Ik kon nog steeds vrij weinig, maar ben gaandeweg meer gaan doen. Meer gaan genieten van het keiharde werk wat soms noodzakelijk was. Dit begon met de leuke klusjes waarbij niets mis kon gaan: slopen! Uitbreken van de vloer met een boorhamer, het weghalen van muren maar ook het ondermijdelijk plaatsen van stutten en lateien.

Langzaam maar zeker werd het meer en meer. Sommige apparaten had ik eerst geleend, en later gekocht. In eerste instantie had ik niet meer dan een schroefmachine, maar dit werd snel uitgebreid met een boorhamer. Vervolgens kwamen er trekveren bij (voor elektriciteitsdraad) en buigveren (om de pvc-buizen te buigen). We hebben zelf de zolder geïsoleerd, de tuin aangelegd, tussenwanden geplaatst, waterleidingen getrokken (en aangesloten) enzovoorts.

Al snel begon ik het allemaal leuker en leuker te vinden. Inmiddels doe ik vrijwel alles zelf. Ik roep enkel nog hulp in als iets te zwaar is om alleen te doen, of als het echt oefening vereist: stucadoren en tegels zetten op grote oppervlaktes bijvoorbeeld. Ook maak ik een uitzondering als ik geen tijd heb: aan de zolderverbouwing zal ik bijvoorbeeld niet alles zelf doen, simpelweg omdat ik 3 kleine kinderen heb en niet voldoende tijd zal hebben.

Wat levert het op?

Dit is eenvoudig: een beetje klusjesman rekent tegenwoordig rond de 40 EUR per uur, exclusief BTW. Die btw moet je natuurlijk gewoon meerekenen, dus je komt op afgerond 50 EUR per uur. Deze kosten kan je vergelijken met je eigen netto-loon: ik verdien netto iets onder de 30 EUR per uur. En nog belangrijker: ik ben niet afhankelijk van de planning van iemand anders!

In de uren kun je het zelfs nog anders beredeneren: ik werk geen uur minder (en krijg dus niet minder betaald) als ik iets zelf doe. Ik doe het namelijk in mijn vrije tijd. Dus komt er alleen maar iemand in om het voor mij te doen als het te moeilijk is, te gevaarlijk, verplicht of als ik geen tijd heb.

Dat gezegd hebbende: een professional heeft natuurlijk de juiste apparatuur en zal alles een factor 2-5 sneller doen dan jij (of ik).

Welke klussen kun je zelf doen?

Wat je zelf kunt doen hangt uiteraard af van je eigen handigheid. Linkerhanden bestaan niet, dat is een excuus om iets niet te proberen. En als je het niet probeert, zul je het niet leren en blijf je dit excuus eeuwig gebruiken.

Onderstaand is een eenvoudig lijstje van veel voorkomende klussen. Sommigen schrikken mensen behoorlijk af: Oei, de vloer moet er uit en de muur moet er uit. Ja…En? Dat kost vrijwel niets om te doen en is zeer eenvoudig. Wel even checken of het geen dragende muur is en welke leidingen er door de vloer & muur lopen. Maar complex is het niet!

Het is ook niet zo dat klussen duurder worden als ze complexer worden. Want de complexiteit zit vaak in de oefening. Ik kan niet stucadoren of tegelen, omdat ik dit nooit doe en niet vaak nodig heb. Dat maakt het moeilijk, en daarom besteed ik dat uit. Maar voor een stucadoor is het simpelweg meters maken (al is het absoluut een kunst!).

Voor de benodigde machines en dergelijke: ik heb zelf in de loop der jaren alle spullen gekocht. Zaagtafel, geleide-zaag, decoupeerzaag, bandschuurmachine, gewone schuurmachine, afkortzaag, buigveer, trekveer, boorhamer + tientallen verschillende maten boren, handzagen, schroefmachines, tangen, trekveer. Ik heb nooit iets nodig.

KlusMoeilijkheidSpullen nodig
Vloer slopen (zandcement dekvloer)EenvoudigBoorhamer
Verven & schurenEenvoudigSchuurmachine & kwasten en rollers.
BehangenEenvoudigBehangtafel en lijmkwast
Elektra: stopcontacten vervangenEenvoudigSchroevendraaier, striptang
Laminaat leggenEenvoudigLaminaatsnijder/afkortzaag, decoupeerzaag
Beton stortenEenvoudigBetonmolen
Kitten: acrylaatEenvoudigKitspuit
Muur slopenMatigStutten (indien dragende muur), boorhamer, moker
Zandcementvloer stortenMatigCementkuip, opzetstuk boormachine
Elektra: nieuwe stopcontacten plaatsenMatigGatenboor, evt. Buigveer & trekveer, draad
Waterleiding (kunststof)MatigKoppeltang
(Houten) tafel makenMatigAfkortzaag, geleidezaag
Kitten: siliconeMatigKitspuit
Trap makenMoeilijkHamers, zwaaihaak, diverse zagen, schroefmachine
Tafel maken (hout)MoeilijkGeleidezaag, zaagtafel, schroefmachine
Elektra: volledig nieuwe draden trekken van meterkast over verdiepingsvloer etc.MoeilijkTrekveer, buigveer
StucadorenMoeilijkCementkuip, rei, opzetstuk boormachine, spaan
Tegels zetten / leggenMoeilijkKuip voor tegels, waterpas, etc.

Voorbeelden

Op dit moment ben ik bezig met het maken van een eetkamertafel van massief eikenhout. Dit hout had ik zelf nog liggen (het was vroeger de vloer van dit huis). Een vergelijkbare tafel kost in de winkel ongeveer 1500 EUR. Voor de Geldsnor is deze tafel 26 EUR: namelijk een aantal schroeven en lijm.

Ook heb ik vorig jaar zelf een tuinhuisje gebouwd: 7.5×4 meter. Totale materiaalkosten waren een kleine 4.000 EUR. De offerte om hetzelfde huisje te laten bouwen kwam uit op ~18.000 EUR.

Een laatste voorbeeld: toen wij dit huis kochten vonden we de badkamer te klein. We (dat ben ik) hebben de badkamer volledig gestript voor de kosten van 0 EUR. Vervolgens heb ik een dragende muur verwijderd en gestut (4 EUR huurkosten voor de stutten voor 2 weken) en een nieuwe muur geplaatst (Ytongblokjes gelijmd & een grote latei geplaatst). Kosten: materiaal. Een latei is vrijwel gratis (paar tientjes) en hetzelfde geld voor de ytong & lijm. Ik denk dat ik met 150 EUR klaar was. Ook moest er een nieuwe zandcement dekvloer in de badkamer gemaakt worden (100 EUR aan zandcement) en heb ik daarop de elektrische vloerverwarming gelegd. De afwerking met tegels en dergelijke heb ik laten doen door de tegelzetter.
Hier zat voor mij een kleine 40 uur werk in, en ik schat dat een professional 2x zo snel was. Dat heeft me dus 1000 EUR opgeleverd. Niet slecht in een weekje vakantie – en ik had meteen mijn fitness-activiteiten gehad!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Waarom “handig zijn” handig is – en een goede hulp bij “rijk worden””

  1. Ik ben heel selectief wat ik zelf doe en wat niet. Schilderen, breken, schuren, boren etc red ik prima en heb ik niemand voor nodig. Echter als het gaat om stucwerk, muren opzetten, vloeren leggen, elektra of gas aanleggen dan pas ik daar echt voor.
    Simpelweg omdat ik A. Tijd moet investeren om het te kunnen doen. B. De spullen niet in huis heb en dus moet huren C. Het resultaat niet zal zo mooi zal zijn als de professional. D. Veel langer zal duren dan de professional.

    Dus ja, zeker alles kan geleerd worden, maar uiteindelijk gaat deze tijd ook nog eens af van je vrije tijd en dat kost ook “geld” of moet je een vrije dag(en) voor opnemen wat ook geld kost. Dus hoewel je stelt dat je het geld bespaard heb (in je vakantie) ben je wel je kostbare vrije tijd kwijt die je aan andere zaken had kunnen besteden 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *