Waarom ik niet jaarlijks overstap van energieleverancier

Geldsnor!

Op quasi ieder blog over financiën kom je wel een tip tegen om “ieder jaar over te stappen van energieleverancier”. Want dat scheelt toch ó zó véél géld! Tsjonge. Ieder jaar opnieuw die “welkomstbonus” in je zak steken. Maar schiet je er iets mee op? Dat zullen we eens bekijken.

Zoals al wel duidelijk is voor de vaste lezers, hou ik alles vrij nauwgezet bij. Dit is zeker van toepassing op ons energieverbruik. Door de aanwezigheid van 2 elektrische auto’s en veel elektrisch te verwarmen is ons elektriciteitsverbruik hoog, en ons gasverbruik (voor ons type woning) erg laag. Recentelijk hebben we de rekening weer gekregen.

Onderstaand een uitsnede van de rekening. Wat valt op? Juist: het kale tarief is slechts 153,11 EUR. Op een rekening van 802,24 EUR. Slechts 19% van de kosten op rekening is het gevolg van “verbruik”. 27% als ik corrigeer voor de vaste leveringskosten. Het enige wat (in dit geval) Greenchoice aan omzet aan ons heeft, is die 153,11 EUR. Van de 802,24 EUR gaat 192,40 EUR naar de netbeheerder en 456,73 EUR (57%) naar de overheid.

Hetzelfde grapje halen we uit met de elektriciteitsrekening:

Deze is iets complexer vanwege de teruglevering. Netto hebben we 3351kwh verbruikt. Wat Greenchoice aan netto-omzet heeft van ons is de levering, minus de teruglevering: 499,46 EUR levering minus 350,07 EUR aan teruglevering. Totaal: 149,39 EUR. Er vloeit 117,68 EUR naar de staatskas via BTW, opslag duurzame energie en energiebelasting (alles verrekend met Vermindering Energiebelasting).

Maar goed: mijn energieleverancier heeft in dit geval ongeveer 300 EUR omzet van ons gehad. Op welke wijze denkt u dat de “welkomstbonussen” gefinancierd worden? Gezien gratis geld niet bestaat komt het uit de lengte of de breedte. Aan mij gaan ze het niet terugverdienen.

Los van de “overstapbonus” is overstappen zinloos

De tarieven aan belasting staan vast: daar kan geen enkele leverancier iets aan doen. Daar valt dus niet op te bezuinigen. Als een energieverkoper je opbelt hebben ze het wel eens over “10% korting”. 10% van die 300 EUR, dus. Niet op de belastingen: daar kunnen ze niets aan doen. Voor 10% stap ik niet over, al is het maar omdat ik de overstappers niet vertrouw.

Maar de belangrijkste reden om niet jaarlijks over te stappen

Maar bovenstaande is niet de belangrijkste reden om niet over te stappen. Nope. Veruit de belangrijkste reden is dat je met een variabel contract (jaarlijks overstappen is immers variabel) grote risico’s aan gaat. De gasprijs is namelijk sterk aan verandering onderhevig en dit resulteerde recentelijk in consumentprijzen die boven de 1 EUR per m3 liggen.

Ik heb een vast contract, dwz. voor 3 jaar. Momenteel betaal ik 0,21 EUR per kwh elektriciteit, en 0,78 EUR per m3 gas. De goedkoopste aanbieding van dit moment? 0,2659 EUR per kwh en 1,0032 per m3 gas.

De “welkomstbonus” bij dit prachtige pakket is 200 EUR. Wat zou deze overstap mij kosten?
We hebben al gezien dat ons verbruik netto 3351kwh is. 3351 * 0,0569 EUR = 190,67 EUR.
Aan gas verstoken we 747m3, vermenigvuldigt met het prijsverschil = 166,73 EUR per jaar.

In totaal is een nieuwe aanbieder dus 357 EUR per jaar duurder dan mijn huidige leverancier. Als ik een variabel contract gehad zou hebben, dan was deze véél hogere prijs mijn beste alternatief…

En daarom kies ik er voor om níet jaarlijks over te stappen zolang de markten extreem volatiel zijn. We hebben een drie-jarig contract lopen tot 1 oktober 2022. Is de prijs op dat moment erg hoog? Dan nemen we een variabel contract totdat de prijzen lager zijn – zijn de prijzen laag, dan leggen we het contract voor meerdere jaren vast. Met dit vastleggen heb ik al bijna 2 jaar aan “welkomstbonussen” gefinancierd, in slechts 1 jaar.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

8 gedachten over “Waarom ik niet jaarlijks overstap van energieleverancier”

 1. Ik heb een paar keer op het punt gestaan om over te stappen, maar inderdaad is het dan belangrijk om alles door te berekenen. Ik kwam ook niet goedkoper uit. Maar wat de tekst `elk jaar overstappen` wel doet is dat je dus weet of je nog goed zit. en hier even bij stilstaat

 2. Het is helemaal afhankelijk van je situatie of overstappen al dan niet voordelig is.
  Mijn stroom verbruik is 0 KW door de zonnepanelen en qua gas verbruik ik +/- 125 m3 daar ik met stroom die ik over heb elektrisch verwarm. In deze situatie heb ik dus nagenoeg geen last van de schommelende prijzen.
  Hierdoor geeft een bonus van laatstelijk 250 euro mij zeker voordeel. ook als de gasprijs 30 cent per m3 (meerprijs is 37,50 euro)

  1. Zeker, het is absoluut afhankelijk van de situatie.
   Een bonus levert bij laag verbruik wel voordeel op, omdat een eventueel hoger tarief er nooit tegenop weegt.

   Overigens: juist bij een laag verbruik zijn het de mensen die geen energiebesparende maatregelen kunnen nemen die jouw bonus betalen. Immers, met die 125m3 gas per jaar lever jij 100 EUR omzet op aan je energieleverancier en een marge van 5 EUR.

 3. De verkoper meldde mij dat ik veel goedkoper uit zou zijn. Ik liet een offerte sturen.
  Wat bleek hij had de btw weg gelaten. Tja en die moet je wel betalen.

 4. Beste Snor,

  Interessante blog. Hoe en waar kan ik op een goede manier bepalen of de tarieven voor gas en elektriciteit op dit moment goedkoop of duur zijn?

  1. Tsja, dat is lastig. Gaslicht.com geeft een keurige vergelijking tussen alle aanbieders, maar wel op dat moment. Voor de gasprijs kun je het beste gewoon zoeken op consumententarief gas (dus inclusief belastingen). Dit is ook een dominante factor op de meeste elektriciteitsrekeningen (want veel elektra wordt nog altijd opgewekt met gascentrales helaas).

 5. Hoi Geldsnor,
  Interessant stuk! Je hebt een (deels) andere invalshoek dan ik. Ik ben me niet zo bewust van de tarieven per kWh en per m3, omdat ik weet dat die maar een klein stukje van de nota zijn. Ik weet wat mijn jaarverbruik is en reken jaarlijks uit of een overstap zinvol is. De vaste kosten van de leverancier neem ik daarbij ook mee, die kunnen heel veel schelen per aanbieder. Maar het wachten op een beter moment om je prijs vast te zetten, ja, een goed idee. Je moet dan wel veel vaker dan eens per jaar de tarieven checken, ik weet niet of ik dat ervoor over heb… In 2019 heb ik in ieder geval net op het verkeerde moment mijn tarief vastgezet (prijzen vergelijkbaar met nu), weet ik nu. En toen verhuisde ik ook nog naar een slecht geisoleerde tijdelijke huurwoning…. en ik moest ook nog thuiswerken… Dat was een forse bijbetaling. You win some, you lose some 🙂

  1. Hoi Anna,

   De vaste kosten van de leverancier moeten in principe hetzelfde zijn, want die zijn voor de netbeheerder (en dus voor iedereen binnen een zelfde gebied hetzelfde). Als mijn contract nu af zou lopen, zou ik het met 1 jaar verlengen. Maar ik heb gelukkig nog iets meer dan een jaar.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *