Wat doet een vegetariër op brood?

Geldsnor!

Bovenstaande is een serieuze vraag. Ik ben geen vegetariër. Maar ik ben wel grote stappen aan het zetten om (aanzienlijk) minder vlees te eten. Wij eten hier dagelijks een kleine 350 gram vlees in ons huishouden. 127,75kg vlees per jaar dus. Als “karkasgewicht” is dat ongeveer 250kg. Strikt genomen 50kg per hoofd van het gezin, maar dan reken ik mijn jongste dochter mee. Feitelijk dus 62,50kg per persoon. Dat is aanzienlijk minder dan gemiddeld (78kg per jaar), maar nog steeds veel te veel.

Ik wil overstappen op zo min mogelijk vlees: vlees is relatief ongezond (veel verzadigd vet, vaak zout), slecht voor de wereld (er is enorm veel water en voer nodig voor een kilo vlees), veroorzaakt relatief veel CO2* en neemt veel ruimte in beslag. Tevens wil ik een voorbeeldfunctie vervullen. Als wij als volwassenen minder vlees eten, doen de kinderen dat ook.
Voor veel dingen heb ik inmiddels wel alternatieven. Noten, peulvruchten: allemaal lekker. Het avondeten is dus niet per se de uitdaging. Behalve de spekjes in de stamppot, barbecuen en spek in de pannenkoek. Ik ben daarin niet de enige.

De uitdaging zit in broodbeleg. Wat doe je op je brood, als vegetariër? Ik kom niet verder dan pindakaas, chocopasta, (vruchten)hagel en vlokken. Hiervan is op de pindakaas na het hoofdbestanddeel “suiker”. Ook niet zo gezond…Dus wat doet een vegetariër op zijn brood?

*Overigens, volgens Unilever: Als heel Nederland een dag per week zijn avondmaaltijd met vlees vervangt voor een vegetarische maaltijd, zouden we samen 23.800.000 kg CO2 besparen.
24 miljoen kilogram. 24.000 ton. 24 kiloton. Da’s een mooie besparing, al is het helaas een druppel op een gloeiende plaat (0,01% van de Nederlandse CO2 uitstoot). Dit is de macht van grote getallen, die bijvoorbeeld Unilever in dit geval graag plaatst. De jaarlijkse uitstoot van Nederland (als geheel) is 178 megaton. 178.000.000.000 kilogram. Ongeveer 10 ton per Nederlander.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

12 gedachten over “Wat doet een vegetariër op brood?”

  1. Beste snor,

    Hier in huis zijn we sinds twee jaar vrijwel vegetarisch (op een paar keer per jaar barbecueën na) en was vanaf het begin inderdaad het broodbeleg de uitdaging. Wat begon met alleen kaas en hummus is inmiddels in vrijwel alle supermarkten uitgebreid met vele soorten vegetarisch broodbeleg van diverse merken. Meerdere ‘vleesvervangers’ zoals vegetarische grillworst, filet americain, kipfilet, maar ook zaken als hüttenkäse met komkommer of radijs, appelstroop zijn heerlijk!

    Groet Jacco

  2. Mijn favoriete soorten broodbeleg:

    * De meeste varianten van Sandwich spread zijn vegetarisch
    * Kaas. Een veganist eet geen kaas, een vegetariër kan wel kaas eten (als hij/zij het ook lust).
    Daarbij doe ik dan ook wat tomaten, paprika en/of komkommer voor de crunch en omdat het gezond is.
    * Eiersalade. Ook weer iets wat een veganist niet eet, maar een vegetariër wel kan eten.
    * Ik heb soms ook nep-vlees voor op brood, dit vind je in de supermarkt. Ik vind zelf de vega “kip”-paté lekker, maar kijk gewoon eens in je supermarkt wat er te krijgen is en experimenteer daarmee.

    Overigens zijn er zowel voor kaas als voor eiersalade ook weer veganistische vervangers, dus als je dat erg lekker vind en veganistisch wil eten, zoek die dan op of maak ze zelf.

  3. Ik ben geen vegetarier maar ik eet wel vaak gezonde vervangers(geen fabrieksmeuk)
    Wat ik lekker vind is pindakaas met komkommer en sambal, tomaat met knoflook en olie, of tomaat met aioli. Gebakken eitje op brood, of eiersalade(maak je makkelijk en goedkoop zelf)
    Mijn favoriet op brood is humus. Ik maak mijn eigen humus, heerlijk op brood, maar ook als dip voor reepjes komkommer en wortel.
    Humus maken is makkelijk voedzaam en goedkoop,even een paar recepten uitproberen om de juiste persoonlijke smaak te vinden. Ik doe er vers gemalen komijn in, knoflook, tahin(soms niet) zout citroen en pittige paprika. Ik maak het in een lege augurkenpot omdat mijn staafmixer daar prima in past…en die pot gaat niet lang mee.
    https://gezondetips.nl/hummus-maken-recept

  4. Ik ben geen vegetariër maar eet vrijwel nooit vleesbeleg. Zoetwaren ben ik ook geen fan van. Met stip favoriet is hummus, met of zonder komkommer er op. Kaas eet ik wel, maar dan niet van die dikke kant en klare plakken, maar zelfgeschaafd. Veel variatie mogelijk. Huttenkase is ook lekker en aan te passen naar hartig of zoet.
    Wat ik in de zomer heerlijk vind is zelfgemaakte peterselie”pesto” met walnoot, maar zonder kaas. En een eitje is ook lekker, gebakken of gekookt. Rooster je brood eens, voor variatie in de bite!

  5. Ik eet veganistisch dus ook geen zuivel:
    -pindakaas
    -Pure hagelslag
    -Jam
    -Vegan paté
    -Vegan kaas
    -humus
    -gebakken tofu
    -appelstroop
    -sandwich spread
    -komkommer
    -tomaat
    -Pure chocopasta
    -Gekleurde muisjes

    1. Bedankt voor de reacties allemaal! Hummus wordt het dus :-), zuivelspread en aan de pindakaas zat ik al.
      Komkommer vind ik helaas ongelooflijk vies en van chocopasta krijg ik puisten 🙂

  6. Je kunt ook denken aan kiemen, zoals alfalfa. Kan gewoon op een boterham met margarine, of met een plakje kaas eronder. Of tussen de middag lunchen met avocado, wat alfalfa en walnootjes erbij, ipv brood. Kan allemaal makkelijker nu we thuis werken. (Al 30 jaar vegetariër)

    1. Alfalfa is wel een goede! Walnoten eten we al vrij veel, heerlijk en smaakt bijna overal bij. Avocado’s zitten een beetje in mijn “zere ethische hoek”. Het is een tropische vrucht, die in Europa en de VS nu zó populair is dat de lokale bevolking in oa. Mexico het zich nu niet meer kan veroorloven. Dat kan niet de bedoeling zijn.
      (tegelijkertijd ben ik zo hypocriet als wat, want ik eet wél bananen).

  7. Wij zijn hier een een tijd terug ook mee begonnen eigenlijk precies om dezelfde reden als jij omschrijft. Inmiddels zijn we ’s avond flexitariër en eten we al geruime tijd geen vleeswaren meer op brood. Naast de standaard dingen als kaas en zoet broodbeleg zijn dit mijn favorieten die ik sindsdien eet:
    – Kips Vega filet american
    – Muhammara van Maza (Maza heeft sowieso heel veel vegetarische opties)
    – Hummus (probeer ook verschillende uit ik houd zelf van de pikantere versies zoals harissa en vind die met pesto ook heel lekker)
    – zuivelspread
    Succes met je zoektocht!

  8. Ik dacht alles is vast al wel opgenoemd, maar wat dacht je van tapenade, pesto, beide heb je in verschillende soorten of kan je zelf maken.

  9. Misschien nog een tip (Ik heb zelf VEEL aan de andere genoemde tips. DANK!): veel dingen die je als smakelijke avondmaaltijd maakt smaken ook lekker op brood. Als je iets over houdt van je diner: eventueel pureren / prakken, soms moet er nog even iets extra’s bij voor de structuur of als smaakmaker, en dan op brood. Zo eet ik wel eens knolselderijpuree op brood, eventueel met iets tomatigs en / of olijven erdoor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *