Wat een beursdag (en week) – is dit de kentering?

Geldsnor!

Het is nogal een beursopeningetje vandaag. Ik zie nu -2% op de borden staan en onze zwaargewichten in de AEX-index klappen naar beneden: ASML ruim -3%, Prosus -2%, ASMI bijna -5%.

Het lijkt ook bijna onvermijdelijk te zijn: de rentes stijgen en de winsten dalen. Stijgende rentes zijn ongunstig voor aandelen omdat veilige rendementen (zoals bijvoorbeeld US Treasuries) aantrekkelijker zijn dan de volatiele aandeleninkomsten. Want de echte inkomsten komen natuurlijk niet uit koerswinsten (dat is voor handelaren) maar uit bedrijfswinsten. Op lange termijn zijn het de winsten van een onderneming die bepalen wat het bedrijf waard is. Op korte termijn de waan van de dag.

De aandelenkoersen zijn het afgelopen jaar echter fors omhoog gegaan, terwijl de reëele economie keiharde klappen heeft gehad. De grootste klappen zijn natuurlijk gevallen in de luchtvaart en hospitality.
Luchtvaart betekent echter niet alleen de luchtvaartmaatschappijen. Maar ook Boeing & Airbus die hun bestellingen zien kelderen. Uiteraard ook de luchthavens, maar ook taxibedrijven, openbaar vervoer (van en naar een luchthaven) en niet te vergeten oliemaatschappijen.

Hospitality is van alles: hotels (vaak beursgenoteerde grote ketens), casino’s, reisorganisaties, maar ook restaurants en café’s. Deze zijn niet beursgenoteerd doorgaans, maar het sluiten heeft wel invloed op bijvoorbeeld de fondsen Sligro, Bols, Heineken etc.

De belangrijkste conclusie is echter dat de aandelenprijzen gestegen zijn, terwijl de winsten (veelal) gekelderd zijn. Dat is een situatie die niet normaal is en mogelijk zelfs ongezond. Het lijkt dus onvermijdelijk dat er een correctie plaats zal gaan vinden.

Die correctie wordt mogelijk vergroot door de vrees voor inflatie en de oplopende rentes. Oplopende rentes maken het namelijk niet alleen aantrekkelijker om obligaties te kopen (en 1 euro kun je maar 1 keer uitgeven, tenzij je een bank bent), het wordt ook duurder om geld te lenen. En daarmee is “groei” eveneens duurder. En voor bedrijven die al hun reserves in rook op hebben zien gaan hebben geleend geld nodig.

De inflatie tenslotte: er is wereldwijd een enorme hoeveelheid geld gespaard. In Nederland barsten de bankrekeningen uit hun voegen, maar ook in andere landen gebeurt dit. Op het moment dat er straks weer van alles mogelijk is, kan het zomaar zijn dat restaurants en entertainmentindustrie de prijzen flink verhogen. We zijn er tenslotte zó aan toe dat het nauwelijks uitmaakt of een concert 100 of 200 EUR kost, en of je maaltijd in het restaurant een biefstuk is van 25 EUR of 50 EUR. Je snapt waar ik heen wil. Idem dito voor vakanties: een all-in Turkije was misschien heel goedkoop (ik heb het nooit gedaan, dus ik weet niets van de prijzen), maar 40% duurder valt nu misschien niet eens op.

Dit is een kwestie van vraag en aanbod uiteraard: de vraag zal er zijn en het aanbod is kleiner dan voorheen. Onvermijdelijk zullen er horeca zaken failliet zijn gegaan, ondanks de steun. Poppodia kunnen een zaal maar 1x op een avond vullen, en een vliegtuig heeft een maximaal aantal passagiers en kan niet 2x zo snel vliegen. Prijsdruk dus.

Anderzijds zijn de artiesten misschien wel goedkoper: ze willen allemaal weer optreden, dus wellicht zijn de tarieven lager. Maar zijn deze tarieven de bottleneck? Ik weet het niet.

In ieder geval zijn het boeiende tijden op de beurs. Wie durft de markt te timen? “Never catch a falling knife”, maar wanneer is deze op de grond geland? Wie heeft er de cojones om stil te blijven zitten en niet te verkopen tijdens een crash, of zelfs de cojones om bij te kopen?

En wát koop je dan bij? Een “worldwide-index” fonds, die voor 60% uit US-stocks bestaat en voor 85% afhankelijk is van de dollar? Of een AEX-tracker, die voor 40% afhankelijk is van de chipindustrie? Of een emerging market fonds, waar de covid-impact nog volstrekt onduidelijk is (zowel qua reisbeperkingen en deglobalisering).

Spannend dus. Ik blijf stil zitten. Ik durf nog niet te hopen dat ik weer mazzel heb, zoals in de eerste dip van de coronacrisis toen ik ING heb kunnen oprapen voor 4.56 EUR ps. en Shell voor 11 EUR per stuk.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Wat een beursdag (en week) – is dit de kentering?”

  1. Ik zag deze week inderdaad hetzelfde gebeuren.
    Maar ik zal toch gewoon mijn buy and hold tactiek gaan blijven toepassen. Sterker nog, ik moet ook nog voor de maanden januari en februari compenseren omdat ik ben overgestapt naar 3000 euro per maand inleg. In Maart zal ik dat toch gaan inleggen want ja……. wie weet wanneer het echt gebeurd?
    Daarnaast hou ik het verder wel goed in de gaten want als het echt losgaat wil ik ook op de trein willen stappen om wederom (net als in Maart, maar ook in 2019) om ervan te profiteren.

    1. Markt-timing is altijd een risico en kan alleen retroactief goed gedaan worden (en dat is een contradictie in terminus). Zelf hebben wij nu sowieso een investeringsstop, maar dat is omdat we 2 grote verbouwingen bij elkaar moeten sparen: de nieuwe keuken en de zolderverbouwing.

  2. Begrijpelijk vanuit jouw situatie.
    En verder eens dat je alleen achteraf kan zeggen of je het goed hebt gedaan of niet. Als stelregel heb ik dan ook dat als je onder de GAK kan kopen het ALTIJD een goede actie is. Hoe langer je belegd, hoe moeilijker het wordt en hoe meer je op “gevoel” je besluit moet nemen. Maar of het de bodem is…… tja, nobody knows.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *