Wat kost dat nu, bevallen in het ziekenhuis?

Geldsnor!

Eerder dit jaar, ergens in februari, werd mijn jongste dochter geboren. In het ziekenhuis, net als de andere 2. Dit is voor ons een bewuste keuze: we wonen relatief ver van een ziekenhuis af en als het misgaat, dan heb je hier geen schijn van kans om op tijd in een ziekenhuis te komen.

We hebben dus bewust gekozen voor een bevalling in het ziekenhuis “zonder medische indicatie” zoals dat heet. En dat is prima bevallen (serieus, maakte ik echt díe woordgrap?). Het is een fijn ziekenhuis, alles is vrij nieuw en het voelt goed. We hadden onze eigen kraamverzorgster en verloskundige. Zoals het hoort bij een poliklinische bevalling zonder medische indicatie. Zodra de indicatie verandert komt er immers ziekenhuishulp bij en neemt een gynaceloog het over van de verloskundige en verpleegkundigen van de kraamverzorgster.

Maar goed, dat was allemaal niet nodig. Op deze manier een kind krijgen kost wel geld. En dat is logisch, het is immers onze keuze om in het ziekenhuis te bevallen en de verzekering dekt dit dus niet. Nee, ook het uitgebreide pakket van Lieftallige Echtgenote, medewerker in het ziekenhuis (overigens wel een ander ziekenhuis), dekt dit niet.

Kosten: Iets meer dan 261 EUR. Opvallend detail: het duurt schijnbaar 8 maanden om de rekening op te stellen en op te sturen. Zo ver is de commercialisatie in de zorg dus nog niet!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

6 gedachten over “Wat kost dat nu, bevallen in het ziekenhuis?”

 1. Ik ben ook even gaan kijken hoe het zat met mijn bevalling in 2019. De rekening kwam binnen 8 weken! Wellicht omdat mijn dochter begin oktober is geboren en ze het nog in 2019 wilden incasseren. Ik heb een keizersnede gehad ivm stuitligging en 2 nachten in het ziekenhuis gelegen. Kosten EUR 4.127,61. Dit is overigens volledig vergoed en ging niet van het eigen risico af. Ik was aanvullend verzekerd.
  Bij mij was het ziekenhuis niet goed bevallen 🙂 Operatie prima, maar een hele kleine kamer aan het einde van de gang. Dat is niet zo erg, maar wel als je daardoor met alles als laatste was en een enkele keer wel 3 kwartier moest wachten als je de voor de verpleger belde.

  1. Bij onze eerste was het wel op medische indicatie (ingeleid) en daardoor volledig vergoed. Bij nummer 2 & 3 was het vrije keuze (en dus niet vergoed).

   4127 EUR is ook een bedrag wat je wel verzekerd wil hebben :-).

   Aan het eind van de gang liggen lijkt me wel nadelig.

 2. Misschien iets te privé en zonder verder in details te treden. Als de bevalling niet in het ziekenhuis had plaats gevonden, dan hadden wij onze dochter waarschijnlijk nooit mee naar huis kunnen nemen. Ik ben nog elke dag dankbaar voor de over-de-top-inspanning en prestatie van de gynaecoloog en kinderartsen.

  Ik merk dat ik nog steeds moeite heb met mensen die uit luxe kiezen voor een thuisbevalling, want ‘eigen omgeving’ en ‘vertrouwd’ enzo. Allemaal emotionele overwegingen die rationeel imo niet te verantwoorden zijn.

  1. Ik heb redelijk wat kraamverzorgenden in mijn familie, die allemaal zouden kiezen voor een ziekenhuisbevalling. Onze traditie van thuis willen bevallen zorgt voor een percentage kinder – en kraambedsterfte wat bijna on-Europees is…

   Gelukkig dat het bij jou goedgekomen is.

 3. Ik moest even zoeken wat de kosten van mijn bevalling waren in 2020. Kosten EUR 3.693,22. Uiteindelijk wel alles vergoed gekregen in verband met medische indicatie (stuitligging, geen keizersnede), maar van te voren de zorgverzekering ook al zodanig aangepast dat bevallen in het ziekenhuis zonder medische indicatie ook ‘gratis’ zou zijn. Wij wonen ook betrekkelijk ver van het ziekenhuis en ik wilde het risico niet lopen. Wij kregen de nota uiteindelijk een kleine 4 maanden na de bevalling, dus de financiën zijn wel op orde bij het ziekenhuis in kwestie gok ik zo.

 4. Een bedrag dat gemakkelijk op te hoesten is. Komt er een complicatie dan ben je goed af in het ziekenhuis en is het wel een geval zorgverzekering.
  Destijds verzekerd bij fbto en moest ik lang wachten op factuur van bloedonderzoek. Nu bij DSW is het er met twee maanden. Zelfde ziekenhuis. Hangt kennelijk van het gesteggel over wat de verzekeraar wil betalen.
  DSW vergoedt alles en vrijwel alle ziekenhuizen enz zijn bekend bij DSW.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *