Wat kost: elektrische vloerverwarming?

Geldsnor!

Huize Geldsnor is op de benedenverdieping voorzien van vloerverwarming, conventioneel verwarmd met water. Op de bovenverdieping wilde ik echter, om esthetische redenen vooral, geen verwarmingsbuizen. We hebben toen we dit huis betrokken het hele verwarmingssysteem er uitgehaald: alle radiatoren en buizen zijn weg. Lelijke stofnesten. Maar ik had dus ook geen “transportleidingen” naar boven. En bovendien is de aanvoertemperatuur van het water veel te laag om op de bovenverdieping tot comfort te leiden in de badkamer.

De keuze is dus gemaakt om elektrische vloerverwarming aan te schaffen. Een setje van 6m2 met een vermogen van 900 watt. Dit wordt aangevuld met een elektrische radiator van 2000W die we eventueel aan kunnen zetten (en wat Lieftallige Echtgenote helaas ook regelmatig doet).

Voordelen elektrische vloerverwarming

Wij hebben voor ons systeem destijds (2 jaar geleden) een kleine 500 EUR betaald. Dit heb ik zelf geplaatst: ik heb een zandcement vloertje gestort en daarop de vloerverwarming gelegd. En deze is vervolgens betegeld (dat heb ik uitbesteed). Dit is supereenvoudig, en goedkoper dan een conventioneel verwarmingssysteem met radiatoren en dure leidingen.

Ook heeft het ding een klokthermostaat die je uiteraard volledig los van de rest van het huis kunt aansturen. Ik heb geen fancy slimme troep er aan gehangen met apps en dergelijke. Maar gewoon een klokje. En dat werkt prima.

Nadelen: het verbruik

Kijk, het nadeel is gewoon het verbruik. Daar kun je lang en kort over zijn. Volgens de verkopers valt het wel mee, maar de praktijk is volstrekt anders. En dit komt door hele simpele thermodynamische wetten.

Warmte wordt uitgedrukt in Joules. In 1 uur levert een systeem van 900W een warmte van 3,24 MJ, of 3240 kilojoule. En dat is dan weer voldoende om 773 liter water op te warmen met 1 graad. Nu heeft water een warmtecapacieit van ongeveer 4.2 J/KgK, en beton ongeveer 0.9 J/KgK. Ofwel, je kunt met 3,24MJ maar liefst 3600kg beton met 1 graad verwarmen.

Deze wetten en grootheden veranderen niets aan het verbruik: als je een kleiner systeem gebruikt warmt het trager op, maar het zal hetzelfde verbruik kennen. Dit even los van het feit dat de vloer in de tussentijd iets meer warmte verliest (dus netto is een iets groter systeem iets zuiniger.).

Nu is mijn badkamer ongeveer 10m2 groot, en bestaat uit een (voor het gemak) 10 cm dikke betonnen vloer. En natuurlijk wat muren en dergelijke. Al met al is het veilig om aan te nemen dat de vloerverwarming een massa van 1m3 beton moet warmstoken. Beton & steen samen zal ongeveer 2400kg wegen. Door 1 uur te stoken met 900W vloerverwarming warm ik de ruimte dus op met 1,5 graad (3600/2400).

Als ik een temperatuur van 3 graden wil overbruggen (bijvoorbeeld van 18 naar 20C), zal ik er dus 2 uur over doen. Iets meer, in verband met warmteverlies naar de omliggende ruimte. Daarna is het een kwestie van de vloer warm houden, en dat is een kwestie van de temperatuur van de omliggende ruimtes. Omdat ik boven verder niet stook en de rest van de woning ook niet zo warm is, is het warmteverlies aanzienlijk.

Kosten van de vloerverwarming dus: gebruik

Onze vloerverwarming is geprogrammeerd: om 13u gaat deze aan en om 19u gaat deze weer uit. De temperatuur is maximaal 23 graden. Daarmee wordt de badkamer doorgaans warm genoeg. ’s Avonds koelt de vloer natuurlijk weer iets af, maar is nog steeds warm als wij gaan douchen.

De klok staat uit vanaf mei t/m september. Daarbuiten is de thermostaat wel ingeschakeld en gebruiken we voor het grootste deel de energie van de zonnepanelen.

Met 6 uur verbruik is het theoretisch maximum 5.4kWh per dag. En dat zal in de winter ook wel gehaald worden: ik ga er vanuit dat dit het geval is van november t/m april. Vergis je niet in april: de zon schijnt wel aardig, maar de buitentemperatuur is nog laag. Dit zijn 181 dagen per jaar. Samen met de andere dagen in oktober en mei ga ik uit van 200 dagen per jaar, 6 uur per dag warm stoken.

Dat is, schrik niet, 1080kWh per jaar. Vermenigvuldig dit met je stroomtarief (bij mij 0.22 EUR) en je hebt de jaarlijkste kosten: 237,60 EUR.

Bedenk wel: dit is voor onze badkamer!

Wat zijn nu de kosten als hoofdverwarming?

Voor het volledige gebruik van onze woning verbruikten wij in 2020 maar liefst 851 m3 gas. Aardgas bevat ongeveer 35MJ energie: in totaal dus 29.875 MJ! Om dit als hoofdverwarming te gebruiken is het noodzakelijk om het volgende te bedenken: elektrische verwarming (zonder warmtepomp) heeft een efficiency van 100%. Nooit meer, hooguit iets minder: als alle elektriciteit wordt omgezet in warmte heb je 100%. Meer is niet mogelijk (again, zonder warmtepomp toe te passen).

29875 MJ is 8273kWh. En tegen 0.22 EUR per kWh is dit 1820 EUR per jaar.

Het systeem is dus fundamenteel duur in het gebruik als hoofdverwarming. Dit los je niet op door langer te stoken en met hogere vermogens etc. Een beter alternatief is dan de hoofdverwarming warm te stoken met een warmtepomp. Of zelfs met gas: 851m3 gas kost (mij) 655 EUR per jaar. Stukken goedkoper dan uitsluitend met elektrische vloerverwarming.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Wat kost: elektrische vloerverwarming?”

  1. Hoi Kopje: “Kosten van de vloerverwarming dus: gebruik”, zin: “Dit zijn 181 dagen per dag.”
    lijkt me dat het niet helemaal klopt. er passen geen 181 dagen in een dag 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *