Wat kost (mijn) koffie?

Geldsnor!

Koffie. Heerlijk. Ik hou van koffie. Van “echte” koffie (lees: espresso) na een lekkere maaltijd, of cappuccino als Lieftallige Echtgenote die maakt (zij vindt dat leuk, maar drinkt het zelf niet). Maar meestal drink ik filterkoffie. Dit is een bewuste keuze: de milieuverwoestende toestanden van een Nespresso-achtige machine kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Zelfs elders weiger ik het te drinken. De stupiditeit van de aluminium cupjes, te weinig inhoud, teveel keuze en véél te duur. Senseo vind ik niet lekker. Dus: filterkoffie.

Wij hebben een Magimix L’expresso & Filtre (229 EUR): hiermee kun je filterkoffie zetten, maar ook espresso en cappucino, en water koken. Dat laatste doen we nooit. En ook espresso en cappuccino maken we nauwelijks. Maar filterkoffie: absoluut!

Wat kost deze koffie? We drinken vrijwel altijd Douwe Egberts koffie (snelfiltermaling) die we altijd in de aanbieding kopen. Soms wel 12 pakken tegelijkertijd. Dit zijn pakken van 500 gram en ik heb ooit eens uitgezocht dat in het lepeltje om de koffie mee te scheppen zo’n 10 gram gaat. Gemiddeld zetten wij 8 koppen koffie per dag (dwz: 2 kleine kannen, in het weekend iets meer, doordeweeks iets minder).

Een pak koffie kost 5,79 EUR (volgens AH.nl) en daar reken ik maar even mee. De werkelijkheid is dus iets rooskleuriger (omdat we altijd in de aanbieding kopen). De kosten per 10 gram zijn 0,1158 (en dus per “kopje”, ook al zijn onze kopjes in werkelijkheid iets groter dan de indicatie van de kan).

De machine zal ongeveer 5 jaar mee gaan. Misschien wel langer. De kosten per jaar zijn dus 229/5 = 45,80 EUR per jaar. Dat is 12,5 cent per dag. Of: 0,015 EUR per kopje.

Dit apparaat gebruikt ongeveer 0.3kwh elektriciteit om de koffie te maken (hooguit). Dat is dus 0,067 EUR per dag of 0,0085 EUR per kopje.
De totale kosten per kopje:
Koffie: 0,1158 EUR
Afschrijving machine: 0,015 EUR
Elektriciteit: 0,0085 EUR
Totaal: 0,1393 EUR.

Kosten in perspectief: de Latte factor

Collega-blogger Geldnerd had onlangs ook een berekening van zijn koffiekosten. Hij ging van 0.43 EUR naar 0.36 EUR, dankzij keuzes die hij gemaakt heeft. Mijn keuzes zijn zoals gemeld nadrukkelijk anders. Wat levert mij dit nu op? Zoals gezegd, zetten wij 8 koppen koffie per dag. Dat zijn 2920 koppen koffie per jaar.
Onze koffie kost per jaar 406,76 EUR. Als ik zijn rekenmethodologie aanhoud, kom ik uit op 0,315 EUR per kopje (afschrijving per kopje is lager) en totaal 920 EUR per jaar aan koffie. Mijn smaakpapillen (of gebrek daar aan ;-)) besparen ons dus ruim 500 EUR per jaar!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.