Wat kosten kinderen

Geldsnor!

Kinderen kosten geld. Ze leveren, bij ons in ieder geval, ook veel levensvreugde op. Het is zelfs de belangrijkste motivator voor mij om zoveel mogelijk financieel onafhankelijk te zijn: het doel is om alle vakanties vrij te zijn en alleen te werken als de kinderen op school zitten of naar de opvang zijn / Lieftallige Echtgenote thuis is. In de praktijk betekent dit dat ik streef naar een werkweek met maandag & vrijdag als volle werkdagen en dinsdag t/m donderdag als werkdagen van 8:30 tot 14:00.

Maar kinderen kosten dus geld. Wat ze opleveren aan levensvreugde laat ik buiten beschouwing. Maar hoeveel geld kosten kinderen? Ik neem hiervoor mijn ervaring uit mijn eigen praktijk: 2 kinderen, met een eigen slaapkamer, kosten voor luiers, eten, sporten, energieverbruik, kleding, kinderopvang en kinderbijslag.

 

Slaapkamers

De kosten voor een slaapkamer, wiegje, ledikantje etc. zijn “zo gek als je het zelf maakt”. In ons geval hebben wij het wiegje, ledikantje en diaperchamp (een afsluitbare luieremmer, absolute must-have) en nog wat kleine dingetjes overgenomen voor 70 EUR.

Verder hebben de kinderen allebei dezelfde kast (type “Dennis” van Karwei), 300 EUR per stuk.
Zoon heeft al een “mensenbed” (Ikea, Kura: 139 EUR). Dochter slaapt in ledikantje (ze is 1) en heeft een commode (Ikea, Hemnes: 229 EUR).

Ik heb geen idee wat het beddengoed heeft gekost. De vloer, verf en verwarmingen tel ik niet mee: die hadden we anders ook wel gespendeerd. De slaapkamers kostten bij elkaar dus 1038 EUR.

Luiers: wat een bedrag!

Luiers kosten geld. En best wel veel. Ik ga uit van 1 luierbroekje voor mijn zoon ’s nachts per dag. Voor mijn dochter ga ik uit van 5 luiers gemiddeld per dag.
De luierbroekjes kosten 6 EUR voor 19 stuks. Dat komt uit op 9,61 EUR per maand. De luiers van mijn dochter zijn goedkoper, maar ze verbruikt er meer. Een pak van 66 stuks kost bij de Kruidvat (huismerk) 13,99 EUR: 0,212 EUR per stuk. Dat is 32,23 EUR per maand.
Om een idee te geven: je kunt ook Pampers gebruiken. Die kosten 0,42 EUR per stuk, ofwel 63 EUR per maand.

Omdat het luierverbruik zeer voorspelbaar is, loont het de moeite om goed te letten op aanbiedingen en het kopen in “bulk”. Luiers zijn regelmatig in de aanbieding, waarbij je bijvoorbeeld 3 “jumbopacks” kunt kopen voor 37,50 EUR. Dat brengt de kosten per luier op 18,4 ct per stuk: 13% goedkoper!

Eten: want dat doen ze!

De kiddo’s eten. Als een dwaas :-). De eerste maanden na de geboorte zie je het nauwelijks terug, maar op een gegeven moment gaat het tellen. Onze kinderen zijn makkelijke eters, geen allergiën. Wel halen we al ons brood bij de echte bakker (3,19 EUR per brood, 5 broden per week).
In de jaren 2012-2014 waren onze uitgaven aan boodschappen vrij constant: 4341 EUR in 2012, 4110 EUR in 2013 en 4500 EUR in 2014. In 2015 (het jaar dat mijn zoon geboren werd) schoot dit omhoog naar 5100 EUR. Hij is echter geboren eind november :-).

In de onderstaande grafiek heb ik de kosten vanaf 2012 aangegeven voor “levensonderhoud”. Dit is inclusief luiers overigens. De geboorte van de kinderen is duidelijk te zien: kind 1 in november 2015, kind 2 in november 2018. In 2019 is er dus fors meer uitgegeven: Mijn zoon is een hele vent geworden en dat zie je terug in wat er gegeten wordt. Ook mijn dochter gaat steeds meer eten, maar gelukkig neemt het aantal luiers ook af. In oktober 2019 heb ik Mr. Money Mustache ontdekt en ben ik (vrijwel) gestopt met het drinken van frisdrank en beter op gaan letten in het algemeen.
De kosten voor levensonderhoud (inclusief luiers) is voor de kinderen ongeveer 3000 EUR per jaar.

Sporten

Het sporten komt nu: zwemles! De lieve kosten hiervoor bedragen ongeveer 60 EUR per maand! Autsj! Dat is een flinke kostenpost. Maar het is het waard. Als Zoon klaar is met zwemles zal hij wel overgaan naar een andere sport (voetbal is ongeveer 400 EUR per jaar) en zal Dochter aan zwemles beginnen. Behoorlijk significante kosten, waarvan ik me kan voorstellen dat dit voor veel gezinnen problematisch kan zijn.

De kosten voor sporten zijn dus ~700 EUR per jaar.

Energieverbruik

Het energieverbruik van kinderen is best groot, maar behoorlijk moeilijk te meten. Ik schat dat we 3 machines was extra per week draaien aan extra handdoeken, ondergoed & kleding. Dat is ongeveer 5kwh per week, of 250kwh per jaar: afgerond 50 EUR. De meeste was gaat op de waslijn om te drogen.
Dankzij mijn slimme meter weet ik wel vrij goed wat het verbruik van gas is om te douchen. Dat is ongeveer 10m3 per maand: 7,70 EUR per maand: 92,40 EUR per jaar

Extra verwarming is niet van toepassing: ons huis is niets warmer doordat we kinderen hebben en de verwarming op hun kamers is er wel, maar staat nooit aan dankzij de zachte winters die we ervaren.
De jaarlijkse kosten voor energie voor de kinderen is daarmee 142,40 EUR.

Kleding

Voor kleding kan ik eigenlijk geen kosten bepalen. Dat wil zeggen: ik zie het niet terug in mijn excel-sheets. We zijn in totaal aanzienlijk minder aan kleding uit gaan geven in de loop der jaren. Reken op 150 EUR per jaar aan schoenen. De overige kleding, in ieder geval wanneer ze heel klein zijn, wisselen we met vrienden die kinderen hebben die net iets ouder zijn. Zo hoeven we allemaal minder kleding te kopen. De kosten voor 2020 is doorgerekend van de kosten t/m juli en dan geëxtrapoleerd naar het volle jaar. Ik schat dat kinderkleding ongeveer 300 EUR per jaar is voor 2 kinderen.

Kinderopvang…

Onze kinderen gaan (respectievelijk) 2 dagen naar de kinderopvang (dochter) en BSO (zoon). De kinderopvang kost 743,47 EUR per maand. De BSO 382,20 EUR per maand (inclusief vakantieopvang). Ook betalen we opa&oma 100 EUR per maand voor het oppassen voor de donderdag wanneer ze op onze dochter passen. Bij elkaar kost kinderopvang dus 1225,67 EUR per maand. Wij krijgen 514 EUR kinderopvangtoeslag per maand. De nettokosten zijn dus 711,67 EUR per maand: 8540 EUR per jaar!

Kinderbijslag

De kinderbijslag is gekoppeld uiteraard aan het aantal kinderen dat je hebt, en in zekere zin de leeftijd. Dat maakt op de leeftijd van onze kinderen nog niets uit. De kinderbijslag is 443 EUR per kwartaal: 1772 EUR per jaar.

Dus wat kosten mijn kinderen nu?

Conclusie voor de terugkerende kosten:
Levensonderhoud incl. luiers: 3000 EUR per jaar
Sporten: 700 EUR per jaar
Kleding: 300 EUR per jaar
Kinderopvang: 8540 EUR per jaar (toeslag reeds verrekend)
Totaal: 12.540 EUR per jaar
De kinderbijslag is 1772 EUR per jaar, dus de totale kosten bedragen dus 10.768 EUR. Dit is exclusief het doen van leuke dingen als dierentuinen, pretparken en de extra kosten die we maken in restaurants etc. Ook is hier geen loonderving meegenomen: LE werkt nu voor 66,67%. Loonderving is ruim 8.000 per jaar netto (excl. vakantietoeslag, dertiende maand en verlies van pensioenopbouw).

De negatieve kosten voor het hebben van kinderen is, tot hun 18e, voor ons ongeveer 350.000 EUR, uitgaande van gelijkblijvende kosten en het buiten beschouwing laten van eenmalige posten zoals het opknappen van slaapkamers, grotere bedden, meer kleding, zakgeld etc.

En de derde is onderweg…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.