Wat kostte de carnaval dit jaar eigenlijk?

Geldsnor!

Overal om ons heen heb ik het gezien: carnaval was duur dit jaar. Het was ook uitgebreid (relatief) in het nieuws: het hossen zou duur zijn dit jaar.
Bij ons in de omgeving kostte een biertje (of een frisje) 3 EUR per consumptie. Daar blijft het echter niet bij, want dat gaat voorbij aan het belangrijkste onderdeel van het verdienmodel van dit soort evenementen: je moet munten kopen die niet inwisselbaar zijn. Een aanzienlijk percentage van de munten wordt niet meer ingeleverd en is dus 100% pure winst.

Zo ook bij ons. Het was wel gezellig, maar zó vreselijk druk dat ik het niet lang heb volgehouden. Vooral zaterdag was het afschuwelijk druk. Wel gezellig. Maar niet te doen: nog nooit heb ik het ergens zó druk gezien. En dat terwijl ik wel eens de metro in Tokyo heb genomen tijdens de spits en in steden als Hong Kong en Beijing ben geweest.

In totaal hebben we zaterdag 30 muntjes gekocht, voor 90 EUR. En er daarvan maar liefst 15 over gehouden. Ook vrienden hadden nog munten over, dus dit verkopen aan een ander ging ook niet.
Zondag waren de kosten 9 EUR: alleen wat te drinken voor de kinderen in de kroeg (ja, zo gaat dat met carnaval, en uiteraard was het in de categorie “limonade”). Wij hebben zondag niets gedronken en ’s avonds keurig gegeten wat we al hadden gekookt. Voorbereiding maakt koning!

Maandag was de kindercarnavalsoptocht, en aansluitend de grote optocht. Kosten: 8 EUR voor 3 frikandellen en 2 broodjes kroket. Valt niets over te klagen. In totaal heeft de carnaval nét iets meer dan 100 EUR gekost. Dat hebben we wel eens gekker gedaan!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Wat kostte de carnaval dit jaar eigenlijk?”

  1. Hier was de schade ongeveer 65 euro inclusief bus. 3,50 voor een muntje en 3 euro voor een plasbandje (!). In Eindhoven nemen de meeste mensen zelf hun drank mee naar de optocht. Voor kind en mijzelf had ik dat ook gedaan, want ik drink geen bier en leg een kind maar eens uit dat ze geen appelsap hebben. Het is overigens ook niet overal mogelijk drank te kopen langs de route.

  2. Zijn die munten niet gewoon volgend jaar weer te gebruiken? Het is “dood” geld, maar dan is het niet helemaal weggegooid. Bij onze Carnavalsvereniging kun je het ook weer inwisselen trouwens, maar dat is dan blijkbaar niet overal zo.

  3. De caranaval heeft ons niets gekost want we zijn niet op pad geweest. Ook in het zuiden was het ontzettend druk hoorde ik en op zondagmiddag werd er zelfs verzocht om niet naar het centrum te komen. De biertjes waren €3,20 en de wijntjes € 5 heb ik van horen zeggen.
    Ik zag dan ook veel bierkarren langs komen met mensen die hun eigen drank mee namen. Ik zag wel dat er verschillende café’s hun deuren gesloten hielden want tja, het bier is duur en nemen ze zelf mee maar toiletbezoeken moeten toch ook ergens gebeuren.
    Dit is al de laatste jaren zo en dan bedoel ik de jaren voordat corona zijn intrede deed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *