Wat kostte de vakantie – en wat was de uitstoot(2022)

Geldsnor!

Geldsnor is op vakantie geweest in de zomer. Láng op vakantie geweest, in de zomer. Maar liefst 4 weken. Heerlijk, maar eerlijk gezegd waren we ook blij toen het weer over was.
Geldsnor is het type dat het liefst ontberingen lijdt – althans, want anderen als ontberingen zien. Als ik dat zelf zo zou zien, zijn het geen ontberingen. Slapen in een tent, op een luchtbedje en al mijn zutzooi meenemen in een rugzak, die je eerst op een fietskarretje achter je aan had. Dát is voor mij vakantie.

Helaas stuit dit op een bizar lage WAF. En moeten er concessies gedaan worden. De jongste is inmiddels 18 maanden oud en de oudste zo goed als 7. Vorig jaar zijn we nog gedeeltelijk in een vakantiehuisje geweest, en gedeeltelijk met de caravan. Deze zomer zijn we volledig met de caravan geweest, alle weken lang.

Maar wat kostte het nu eigenlijk?

Eerder had ik al bericht over de verwachtte kosten voor de vakanties dit jaar. Dit liep op tot ruim 5600 EUR. De grootste posten waren in de verwachting brandstof (1100 EUR), campings (1400 EUR), hondenpension (1560 EUR) en “leuke dingen doen” (1200 EUR).

Nu hadden we al wat “meevallers“. De campings waren iets goedkoper, en 1 hond was al overleden. Dat is geen meevaller uiteraard, maar scheelde wel de helft aan pensionkosten. Er bleef nog 780 EUR aan verwachtte kosten over.

De realiteit is volstrekt anders geworden. Voordat we in de details duiken, even een herinnering aan onze gezinsopbouw en vakantie: caravan, eigen auto. 3 kinderen, 2 volwassen. De kosten voor eten, drinken, horeca, brandstof, hondenpension en uiteraard de camping vallen allemaal onder “vakantie”.

De totale kosten zijn “slechts” 4123 EUR geweest. Veel geld? Ontegenzeggelijk veel geld. Maar wel voor 4 weken!
De kosten in de supermarkt waren 538 EUR, de campings kostten 1208 EUR. Ongeveer 300 EUR per week dus, bijna 43 EUR per nacht. De brandstofkosten? 586 EUR voor 3.300km, bijna 18ct per km. 288,66 liter hebben we verbruikt…Ofwel 1:11.5, wat me als verbruik niet echt tegenvalt met een grote caravan achter de auto en beperkte oplaadmogelijkheden.

CO2-uitstoot van de vakantie

Eerder dit jaar heb ik een blogpost gemaakt die het een en ander aan stof deed opwaaien. Namelijk de CO2-uitstoot van vakanties en of vliegen dan beter of slechter is. Uiteraard hangt dit af van de uitgangssituatie en waar die mee vergeleken wordt.

Maar onze CO2-uitstoot is vrij eenvoudig te berekenen: we hebben met 288,66 liter brandstof onze vakantie gevierd. Dat is ~870kg CO2.
Ook hebben we een kleine 4kg butaangas verbruikt, wat een kleine 12kg CO2 oplevert.
Anderzijds is het elektriciteitsverbruik op de camping te verwaarlozen. Zelfs met de beste wil ter wereld kwam ik niet boven de 0.3kwh per dag uit, 9kwh voor een maand.
Maar de eerlijke rekensom is ook dat we natuurlijk thuis niets hebben verbruikt, wat we anders wel hadden gedaan. In die periode hebben we 1275kWh netto teruggeleverd. Een “normale” teruglevering en een vergelijkbaar zonnige periode is ongeveer 350kWh. Het verschil is dus 925kWh. Tegen de gemiddelde CO2-intensiteit van “de grid” is dit goed voor ongeveer 277kg CO2-compensatie.

In totaal heeft onze vakantie dus ongeveer 600kg extra CO2 opgeleverd.

Volgend jaar

Volgend jaar is het voornemen om minder ver en minder lang op vakantie te gaan. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik nog geen idee heb. Er komen hele spannende tijden aan, waar ook de energierekening van Huize Geldsnor zal exploderen. Dit is een verschil van misschien wel 4000 EUR op jaarbasis – precies de vakantiekosten. Natuurlijk houden we iedere maand geld over – maar het zijn onzekere tijden en de hand gaat vér op de knip. Het enige waar we nog geld aan uitgeven zijn de noodzakelijkheden en het vervangen van een aantal lampen waar nu nog geen LED in zit maar die wel veel aan zijn.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

2 gedachten over “Wat kostte de vakantie – en wat was de uitstoot(2022)”

  1. “Maar de eerlijke rekensom is ook dat we natuurlijk thuis niets hebben verbruikt, wat we anders wel hadden gedaan. In die periode hebben we 1275kWh netto teruggeleverd. Een “normale” teruglevering en een vergelijkbaar zonnige periode is ongeveer 350kWh. Het verschil is dus 925kWh. Tegen de gemiddelde CO2-intensiteit van “de grid” is dit goed voor ongeveer 277kg CO2-compensatie.”

    Klopt deze redenatie wel Snor? Er is volgens mij geen sprake van compensatie, maar van minder uitstoot.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *