Wat kostte die vakantie nu eigenlijk? (antwoord: veel!)

Geldsnor!

In navolging van blogger Luxe of Zuinig heb ik (uiteraard) ook maar eens uitgezocht wat onze vakantie gekost heeft. Hiervoor heb ik gewacht tot het eind van de maand – we kwamen tenslotte pas op 29 augustus terug van vakantie en hadden nog een hoop achterstallig werk.

Onze vakantie bestond uit 2 delen: we zijn 5 dagen weggeweest met de caravan en hebben 2 weken op een vakantiepark gezeten in een huisje. Twee behoorlijk verschillende dingen. De caravan waren we al langer van plan om te kopen, maar we hadden niet verwacht dit jaar zomaar een geschikte tegen het lijf te lopen. En we hadden ook niet verwacht dat onze jongste dochter het zo goed zou doen, qua slapen. Helaas werd ze wel ziek tijdens de caravan-vakantie, maar dat was met wat antibiotica zo weer over.

Maar het vakantiehuisje was al geboekt en had vrij stringente annuleringsvoorwaarden. En we hadden nog altijd geen zin om ver te gaan rijden met 3 kleine kinderen, geen oppas voor de honden (die waren mee) en hebben het dus gelaten zoals het was.

Qua benadering: ik heb alles wat we bij supermarkten gekocht hebben gewoon geboekt onder “levensonderhoud”. En alles aan horeca, camping, pretparken en dat soort dingen onder “vakantie” (en dat in deze post wel verder uitgesplitst). De eventuele brandstofkosten heb ik niet als vakantiekosten aangemerkt (en zijn tamelijk verwaarloosbaar).

Met de caravan: spotgoedkoop

Met de caravan op vakantie was spotgoedkoop. We hebben 558 EUR uitgegeven in 5 dagen. Klinkt nog niet goedkoop? Klopt! Maar hier is de uitsplitsing:
1. Spullen voor de caravan (grondtapijt, vliegengordijn, vuilwatertank, dat soort dingen): 184,85 EUR. Deze kosten komen niet meer terug en zijn dus volledig arbitrair tot “de vakantie” gerekend.
2. Horeca: 197,70 EUR. Een keer uit eten (4 personen is al snel 80 EUR), keertje lunch (5 tientjes) en het gaat dan al hard 🙂
3. Accommodatie zelf: 175,45 EUR. Dit is voor 5 nachten, ofwel 35,09 EUR per nacht. Inclusief toeristenbelasting, elektriciteit, wifi, douchen etc.
De vakantie zelf (horeca & camping) kostte dus slechts 373 EUR en dat vind ik geen slechte score voor 5 personen voor 5 nachten – zonder bewust zuinig aan te doen. Maar het is nog steeds “echt geld”.

Vakantiehuisje bij Landal: stervensduur

Een heel ander verhaal is het vakantiehuisje bij Landal. Toegegeven, die had ik al eerder betaald, maar het is nog steeds de categorie stervensduur. Ook als het betaalmoment eerder valt…
Week 1: 1792,65 EUR
Week 2: 1262,40 EUR

Voor 2 weken hebben we dus ruim 3.000 EUR betaald: 3055,05 EUR om exact te zijn. Dit was inclusief bedlinnen & de verblijfskosten van de honden. De kosten voor de honden bedroegen 161 EUR voor 2 weken. Dat gezegd hebbende: een verblijf in het hondenpension zou 416 EUR gekost hebben.

Overigens hebben we nog wel geld terug gekregen. Lang verhaal, maar ik had een foutje gemaakt met boeken en daardoor zaten we in 2 verschillende huisjes met ook 2 maal bedlinnen. Die hebben we echter meeverhuisd, en daarvoor kregen we 44 EUR terug. De kosten voor het huisje zijn daarmee gereduceerd tot 3011 EUR.

Overige kosten:
1. Dagje pretpark: 164,60 EUR. Iets eten en drinken is werkelijk gruwelijk duur in een pretpark. Bedrag is inclusief entree, parkeerkosten, lunch, diner, ijsje.
2. Overig horeca, fietshuur en kleine dingetjes: 434,97 EUR. Een fiets huren (of eigenlijk 2, 1 fiets is niet te doen met z’n vijven) kostte ruim 40 EUR. Maar in 2 weken ga je natuurlijk regelmatig ergens iets eten, ijsje halen en een keertje broodjes halen ’s ochtends in de parkwinkel (en dan ben je zo 7-8 EUR kwijt).

In totaal in 2 weken tijd hebben we dus 599,57 EUR uitgegeven.

Dit brengt de totale kosten van de zomervakantie voor 3 weken op maar liefst 4168,57 EUR.
Anders geformuleerd: voor de kosten van 2 weken Landal zouden we 7 weken kunnen kamperen. Dat is dan ook het streven voor de volgende zomervakantie: 5-6 weken door Europa reizen. Maar daar kom ik in een andere post nog wel een keer op terug.

Was het ’t geld waard?

Eerlijk? Ik heb genoten van de vakantie. Het was heerlijk om non-stop met het hele gezin te zijn. Zelf heb ik niet zo’n hang naar luxe en comfort: als ik op zakenreis ga overnacht ik vaak in een 2-persoons tentje en hangt m’n nette pak in de auto. Slechts bij de eerste declaratie van campingkosten word er gek gekeken, de tweede keer niet meer.

Een vakantiehuisje was nu puur uit pragmatisme gekozen: een huilende baby zou een hele camping wakker houden en urenlang autorijden is ook geen optie met een kleine baby. Ze mogen maar 2 uur achtereen in een maxi-cosi zitten en dan duurt een rit naar “mooi weer”, of vooral “hoge bergen” erg lang.

Dankzij het weer was een vakantiehuisje ook wel erg praktisch. In de caravan zou alles in een paar weken wel klam en nat worden met de regen die we gehad hebben – en dan zit je toch ook een stuk minder lekker binnen. Maar toch: volgende keren gaan we gewoon met de caravan op pad. Het prijsverschil is dermate groot dat het feitelijk belachelijk is.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

9 gedachten over “Wat kostte die vakantie nu eigenlijk? (antwoord: veel!)”

 1. Dit onderstreept maar weer eens mijn instelling dat je beter (financieel dan) het vliegtuig (ook met baby prima te overleven!) kan nemen naar zuidelijkere oorden dan in Nederland te blijven. Nooit nagerekend, dus is slechts op gevoel.

  1. Ja, vergeleken met een vakantiewoning wel. Nu vlieg ik niet voor mijn vakanties (we hebben maar 1 planeet), maar enkele jaren geleden zijn we met destijds 1 kind naar Mexico geweest. Dat was aanzienlijk duurder dan deze vakantie overigens. Goed te doen met kind van toen 2.
   Volgend jaar gewoon met de caravan op pad.

 2. Op vakantie gaat het altijd hard. Hoe bewust je ook bent, op vakantie ben je veel makkelijker met allerlei zaken en accepteer je de hoge prijzen ook. Iets dat eigenlijk heel gek is, want een lunch of diner voor je prijzen voor waarschijnlijk wat patat,hamburger of iets anders…. Normaal geef je het ook niet uit.

  Daarbij hielp natuurlijk niet dat de prijzen van vakantiehuizen door het dak zijn gegaan. Vanuit financieel oogpunt snap ik je punt dan ook zeker dat een caravan veel goedkoper is zelfs als je de stalling en onderhoud erin meeneemt. Maar voor mij, zou het om twee redenen niet werken.

  1. Ik haat slapen in tentjes of caravans (Geloof me. Ik heb het geprobeerd, maar werd letterlijk gek) – Persoonlijk ding ik weet het
  2. Net als met een huis in het buitenland waar moetjes aan zitten, zal je eerder geneigd zijn om toch maar met de caravan op vakantie te gaan waardoor je minder “vrij” bent om iets anders te doen dan met de caravan te gaan. – Ook dit is een persoonlijk ding natuurlijk maar je hebt dat ding niet voor niets gekocht natuurlijk.

  Maar, zoals ik lees heb je in ieder geval wel enorm genoten, en uiteindelijk draait het daar natuurlijk ook om 😉 En je moet het maar zo zien, alles is relatief, de vakanties die wij naar amerika, azie en australie hebben gedaan (ja ik weet het, heel slecht voor het milieu) waren vele malen duurder dan de bedragen die ik nu zie, en waren voor maximaal 1 maand.

  1. Onze reizen waren in het verleden ook wel eens duurder. Ik moet zeggen dat ik zelf zo ongeveer het gelukkigste ben in een klein tentje en zelfs regelmatig in een tentje op zakenreis ga. Het enige wat nog beter is, is een bivakzak en buiten in de open lucht slapen.

 3. Heerlijk met een caravan er op uit. Een camping en kinderen is ideaal. Je kunt – als je die nog niet hebt – een voortent er aan maken, dan heb je met regendagen extra ruimte. We hebben jaren met de kinderen een seizoensplek vlak bij huis gehad. We werkten om en om vanuit de camping. De kinderen hadden de tijd van hun leven. Nu trekken we met ons tweeën al jaren met de camper.

 4. ik vind de vergelijking wel erg krom, de kosten van de caravan, de staling, schoonmaak , afschrijving ,zwaardere auto met trekhaak worden allemaal niet meegenomen in de berekening. Maar goed ik houd dan ook totaal niet van kamperen. Liever kort maar krachtig naar Landal dan op een camping te moeten verblijven

  1. Het laatste is het belangrijkste: “moeten verblijven”. Ik vind kamperen heerlijk. Maar dat is een persoonlijk ding.
   Betreffende het eerste: schoonmaken van de caravan kost geen geld (dat doe ik zelf). Afschrijven doe ik niet, ik heb deze in 1x afgeschreven aan het begin (maar da’s boekhouding). Een zware auto met trekhaak heb ik allang dus uiteraard neem ik die kosten niet mee ;-).
   Stalling? Onze oprit is 18 meter lang. Een stalling is niet nodig. (overigens, anders bedragen die kosten ongeveer 300 EUR per jaar).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *