Wat zou jij doen met 10 miljoen?

Geldsnor!

In Huize Geldsnor doen we niet aan loterijen. Want Geldsnor kan rekenen en houdt niet van “negatieve odds”. De kans op winnen is minimaal, dus liever hou ik het geld in mijn zak. Ik weet ook niet of ik gelukkiger zou worden van in één keer een groot kapitaal.

Dat gezegd hebbende: we hebben van Sinterklaas 2 loten gekregen. Een adventkalender (max. 100.000 EUR) en een 1/5e staatslot voor de trekking van 10 december. Dat is dus maximaal 20% van 27.4 miljoen, afgerond 5,5 miljoen.
Daar bovenop zijn we met ons bedrijf best goed aan de weg aan het timmeren en als mede-eigenaar kan dat best interessant worden. Maar ik verkoop geen huiden voordat ik de beer schiet. Maar het is toch leuk om eens na te denken: wat zou je doen met 10 miljoen?

En waarom 10 miljoen? Welnu, dat is relatief eenvoudig. Een miljoen is makkelijk in te vullen. Huis aflossen en 6 ton overhouden. Daarmee zou ik geen spannende dingen doen. Geen grote plannen verwezenlijken. Het is voldoende om zeer comfortabel de rest van mijn leven mee door te brengen. Maar te weinig om echte plannen mee te verwezenlijken. Maar 10 miljoen. Dat is andere koek!

Het eerste: spreiden over banken

10 miljoen zou een zeer aanzienlijk bedrag zijn. Met een deposito-stelsel wat een garantie geeft tot 100.000 EUR en negatieve rente bij alle banken op grote bedragen, noopt dit tot spreiding. Ik zou dus in de eerste plaats een fors aantal rekeningen openen. Op die manier kan ik een aantal honderdduizenden EUR veiligstellen. Uiteraard wordt er ook een zo groot mogelijk deel veiliggesteld richting de kinderen: dat wat belastingvrij geschonken mag worden zullen we doen. Eerst eenmalig, daarna jaarlijks.

Ik kies er niet voor om eerst alles te beleggen. Het is de bedoeling om dingen te spreiden!

Tweede stap: schulden aflossen

In Huize Geldsnor hebben we niet veel schulden. Maar wel een hypotheek. Deze zou ik maximaal aflossen, dat wil zeggen 10% van de hoofdsom. Ik ga geen boeterente betalen over een grotere aflossing. Bovendien zet dit meteen een stuk van het kapitaal om in “veilige” stenen en verlaagd dit het Box3 vermogen tot nu toe. De studieschuld lossen we niet versneld af. En zou ik ook niet doen als we 10 miljoen plotseling hebben: waarom zou je (extra) aflossen op een lening zonder rente, terwijl dit ook Box3 negatief beïnvloedt?

Derde stap: huis verduurzamen

Huize Geldsnor is al vrij duurzaam, maar het kan beter. Ik zou direct de opdracht geven voor triple glas en het plaatsen van een warmtepomp.

Vierde stap: bedrijf oprichten

Geldsnor zou met 10 miljoen boer worden. Dat is belangrijk voor stap 5. Dus ik zou een BV oprichten met een aantal miljoen daar in, om een deel van stap 5 te kunnen financieren.

Vijfde stap: grond aankopen om droomhuis te bouwen

Hoewel ik in stap 3 het huidige huis verbouwd heb tot volledig duurzaam en circulair, zou ik nog steeds grond aankopen om mijn droomhuis te bouwen. Dit zou een melkveebedrijf of varkenshouderij zijn. Die hebben grote stukken grond en een negatieve invloed op de directe omgeving. Ook willen veel boeren er mee stoppen. Waarom de gemeente het op laten kopen, als ik het zelf kan doen? Wel zou ik er voor zorgen dat er een vergunning mag komen om mijn droomhuis te bouwen. Inmiddels ziet mijn droomhuis er iets anders uit. Het is een huis in de vorm van een Y, met een zwembad in de pootjes van de Y, richting het zuiden. Uiteraard volledig voorzien van zonnepanelen, thermische massa, warmtepomp etc. De omgeving wordt omgetoverd tot een voedselbos en een vijver/meer waaruit ook de warmte voor de warmtepomp komt.

Stap 6: pleegouder worden

Als wij niet meer hoeven te werken voor het geld (maar dit nog wel doen, een voedselbos is veel werk!) en een groot huis gebouwd hebben, dan zouden wij graag pleegouders worden. Voor meerdere kinderen, als het mogelijk is. We hebben allebei een goede achtergrond om dit te doen, ervaring met kinderen (we hebben er ten slotte zelf 3, maar het is ook het werk van mijn vrouw) en veel plezier er in. Graag zouden wij onze mogelijkheden aanwenden om een veilige haven te zijn voor kinderen in crisissituaties of anderzins in vervelende omstandigheden verkeren.

Wat zou jij doen met 10 miljoen?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

17 gedachten over “Wat zou jij doen met 10 miljoen?”

 1. Zo’n groot bedrag, dat is niet meer alleen fijn maar in wezen een grote verantwoordelijkheid.
  Ik zou zeker graag een klimaatneutraal en leeftijdsbestendig huis bouwen op een kavel naar keuze. Ook het familiebanken voor onze volwassen kinderen om hen een goede kans op de krappe woningmarkt te geven, zou meteen kunnen plaatsvinden.
  Daarna zou ik mezelf salaris uitkeren ten hoogte van wat ik nu verdien en me oriënteren op een of meer fondsen op naam om initiatieven te kunnen ontplooien die ik graag gerealiseerd zou willen zien in Nederland.
  Ik zou het geld zoveel mogelijk “werkzaam” willen zien zonder dat er grote hopen naar de belasting gaan.
  Dream on!

 2. 10 miljoen…..
  Tja, ik denk dat ik eerst begin met slechte investeringen, gewoon omdat het kan:

  1. Een nieuwe auto (nieuw nieuw, gewoon….. ook omdat het kan)
  2. Mijn vrouw zal ook iets willen….. whatever that may be…. Ok!
  3. Een vakantie met de hele familie, waarbij niet wordt geduld dat werk onmogelijk is om vrij op te nemen, je gaat gewoon mee 😉

  Daarna is het tijd voor bezinning, en waarschijnlijk, een financieel plan maken hoe we daarmee omgaan en hoe ik dit voor de komende generaties kan veiligstellen zodat de kleinkinderen, en die daarop hopelijk, ook er van kunnen genieten en de vruchten van kunnen plukken.

  Voor de rest ben ik eigenlijk wel tevreden met het leven zoals die nu is. Maar zal wellicht op zo een moment toch voor twijfel gaan zorgen. Moeilijk te zeggen.

  In ieder geval houden wij wel van krasloten en loterijen, en ja rationeel snap ik je punt, maar de fun factor die het mij geeft om mee te doen is het mij waard. Bovendien weet je het nooit he….. het zal je maar gebeuren 😉

  1. Daarom maak ik een plan vooraf. We hebben hier reeds 2 auto’s op de oprit staan die jonger zijn dan 2 jaar. Vakantie doen we wel weer als de pandemie voorbij is en zéker niet met familie :-).
   Ik ben ook uiterst tevreden met de financiële mogelijkheden van nu. Maar toch. Als het zou gebeuren, zou ik dan nog steeds zo terughoudend zijn om géén exorbitante dingen te doen?

   1. Ik denk dat je jezelf bij zulke bedragen echt wel wat speelruimte mag en ook vooral moet geven. Een euforie moment moet je vieren en daar mogen uitspattingen bij. De vraag bij de meeste mensen echter zal zijn….. kunnen ze er daarna wel afblijven? Of blijven ze erin hangen.

    Ik denk dat voor ons beide dat geen probleem is ;-). Je kan namelijk ook zeggen, ik gun mijzelf 1% van het bedrag en mag dat uitgeven aan “whatever” ik wil. Dat is nog steeds een smak geld 😉

   2. Ja, dat ben ik wel met je eens – voor mij zou de uitspatting het huis zijn. Ik ben deze helemaal aan het uitwerken, omdat ik merk dat ik een doel nodig heb om gemotiveerd te blijven. Niet voor het bloggen, maar voor het werk. En dat huis zou zéker een uitspatting zijn…
    Auto’s. Tsja, zonder teveel van mijn achtergrond prijs te willen geven, heb ik in nogal veel verschillende auto’s gereden. Variërend van diverse Porsches tot een Jag F-type, Tesla P100D, Ford Mustang (in Californië nb), diverse Audi’s waaronder een Q7 V8 en nog vele, vele anderen. Ik beleef niet zoveel plezier meer aan het rijden van 250km/h, rossen door de bergen (ok, dat lieg ik) en lawaaimonsters.
    Oke, waarschijnlijk zou er een Lotus Exige komen 🙂

   3. Haha, auto’s…. Ja heel eerlijk, ik vind het allemaal prachtig, maar met het ouder worden heb ik tegenwoordig maar één eis….. De auto moet zo stil en comfortabel mogelijk zijn, zonder onpraktisch te worden.

    Ik rij nu zelf een BMW 5 serie (touring) maar aas al tijden, lees ik por mijn vrouw al een behoorlijke tijd met stille hints, dat ik graag een 7 serie wil kopen. Die auto’s rijden zo ongelooflijk comfortabel en zijn tegenwoordig zo stil (dubbelglas onder andere) dat dit voor mij toch wel een droom zou zijn om dat simpelweg te kopen (nieuw) met mijn setup.

    Maar rationeel gezien, zou ik dat nu nooit doen (ondanks dat ik hier makkelijke de ruimte voor heb), een auto is de slechtste investering die je ooit kan doen, bovendien rijd de 5 ook heerlijk…. En rij ik zo weinig kilometers dat het gewoon zonde zou zijn.

    Maar….. in het geval van 10 miljoen……. Ja dan komt die er gewoon zonder boe of bah 😉

   4. Voor mij uitsluitend elektrisch. Dat ouderwetse geneuzel van een motor die warm moet worden, traagheid en het maken van toeren… Nee, nooit meer een auto met verbrandingsmotor. Herrie, stank en traag!

 3. Met tien miljoen zou ik voor mezelf een mooi kunstwerk kopen en waarschijnlijk een camper naar wens laten bouwen. Ook zou ik de huizen van onze kinderen en de huizen van mijn zussen aflossen. Omdat schenken vaak meer plezier oplevert dan onbegrensd voor je zelf spullen aanschaffen.

  1. Je kunt ontzettend veel goed doen met zoveel geld. Ik vraag me alleen af, hoe het is als je altijd vergelijkbare welstand hebt gehad als je familie en vrienden en ineens heb je onnoembaar veel?
   Als je een groot kado geeft, kan niemand je iets vergelijkbaars teruggeven en dan voelt men zich altijd in de mindere rol stel ik me zo voor. Zelfs bij natuurvolken probeert men geven en ontvangen gelijkwaardig te laten zijn, om het gevoel van gezamenlijkheid niet te vernietigen. Ik kan me niet voorstellen dat ik, als ik zo’n bedrag in de schoot kreeg geworpen, dit in detail zou vertellen aan anderen. Alleen met mijn man en als hij niet wilde beloven zijn mond te houden, niet eens met hem. Dan liever goed doen op andere manieren en de onderlinge verhoudingen in stand houden..
   Die Jaguar die kopen,naar misschien eens een dagje huren…

 4. Ooit met de kinderen over nagedacht, een ligbad en elk een nieuwe fiets was de uitkomst(ja ook van mij, ik heb alles wat ik wil en hoef niet méér)
  Voor de rest zou het naar verduurzamen gaan, van mijn huis, bij wat bewoners in deze straat die het zelf niet kunnen betalen…en een wooncollectief aanjagen/opzetten. Met een moestuintje, buurtbatterij, regenwateropslag, duurzaam dus. Huur, met wat aanpassingen voor bv mensen met handicap, of een kangeroewoning erbij…en die inkomsten die uit die huur komen weer gebruiken voor meer van die wooncollectieven.

 5. Och, vergeet ik nog te zeggen.
  Voor punt 6 pleegzorg, hoef je niet te wachten op die 10 miljoen. Begin eens met weekendgastouder, of vakantiegastouder. Je hoeft niet meteen de crisisopvang te doen.

 6. Een eigen eiland. Zoiets als la Palma maar dan bijna helemaal natuurreservaat ipv bewoond.. En dan wat huisjes om te verhuren, geen gekheid, net genoeg om na een jaar zonder toeleggen te draaien, wat mensen met ook die droom een prettig huis en dan dingen doen zoals een restaurant (stel met nu een restaurant) likeur en rum maken(mans passie), zeep en huidverzorgingsproducten(mijn hobby). Allemaal lokaal gekweekt, zo min mogelijk impact. Genoeg omhanden en geen geldzorgen.

  Oh ik ben weg dan echt. (En mijn schoonfamilie komt niet op dat eiland. Toegang geweigerd.)

  Elk jaar 3 keer een paar weken helemaal de huisjes dicht.

  Dromen zijn bedrog. Ik win zelfs geen 10 euro.

 7. Voor mij:
  stap 1) alle schulden aflossen, inclusief hypotheken (appartementen in verhuur). Dit lijkt mij een no-brainer,
  stap 2) 2 miljoen zetten in investeringen voor mijn passieve inkomen. Dan weet ik dat ik volgens de 4%-regel goed kan leven,
  stap 3) max. 500k Euro om eigen woning te kopen in Nederland. Ik huur op dit moment. Kopen zonder hypotheek zorgt voor verdere daling vaste lasten. Bij deze stap eventueel ook een goede auto. Niet meer leasen, maar kopen,
  stap 4) 3 miljoen zetten in investeringen om een sportteam van te financieren. Dit heeft te maken met een ambitie van mij binnen mijn sport,
  stap 5a) een eiland kopen. Ik heb gezien dat je voor een paar ton al een eiland kan kopen. Lekker rustig even weg kunnen van alles,
  stap 5b) eigen bedrijf / bedrijven opzetten of uitbouwen. Er zijn een aantal zaken die ik wil doen, die ik met 3 a 4 miljoen aan kapitaal eenvoudig kan doen, of versnellen. Misschien iets met het genoemde eiland.

  Ik heb geen ‘droomhuis’ o.i.d. Voor vijf ton kan ik buiten de Randstad iets heel leuks kopen en daarmee ben ik dan tevreden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *