Wateroverlast

Geldsnor!

Huize Geldsnor staat aan de rand van het getroffen rivierengebied. Letterlijk: als ik uit het zolderraam kijk zie ik de rivier. Normaal gesproken overigens niet…

Ik ben met stomheid geslagen. Wij Limburgers zijn het gewoon om te leven met het water. De Maas heeft en de Maas neemt. Jaarlijks gaat ze de uiterwaarden in, in zomers staat ze stil. Dit jaar is alles anders. Caravans drijven door de rivier, met links en rechts boomstammen en andere ellende.

Maar toch zijn we door het oog van de naald gekropen. Kijk hier over de grenzen. Het is afschuwelijk. De rest is triviaal. De westlanders en noorderlingen snappen er niets van, zoveel is duidelijk bij talkshows. Geleuter over hogere dijken. Dit is geen poldergebied. Dijken zijn een kunstmatige bedding. In de hoger gelegen rivierdalen zijn geen dijken. De heuvel is de dijk. En het water stijgt en daalt. Daar helpen dijken niet tegen.

In mijn regio moet de piek nog komen. Vrijdag hebben we vrienden helpen evacueren, en bij anderen een nooddijk om de woning gelegd. Zij zijn omsloten door de Maas. Alleen bootjes zorgen voor een verbinding met het vaste land.

En dit is pas het begin. We moeten leren leven met een stilstaande Maas in de zomer, die een volgend jaar een kolkende rivier is. Wat gaan we hier aan doen?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

13 gedachten over “Wateroverlast”

 1. Sterkte! En inderdaad wij hier in het westen hebben iets minder “kennis” van deze problematiek aangezien we per definitie onder NAP wonen en dijken inderdaad het antwoord daarop is. Bij rivieren is dat het helaas niet. Een rivier moet kunnen uitdijen wat het godzijdank ook kan in Nederland omdat we het water zoveel mogelijk te ruimte hebben gegeven wat in Duitsland door de ligging simpelweg niet kan en er ook nog eens bebouwd is…
  We zullen er mee moeten leren leven ben ik bang en vooral de ruimte houden voor de rivieren om meer land te nemen wanneer dit nodig is.

  1. Alles kan aangepast worden ook in Duitsland. Alleen hebben ze wateroverlast daar nooit zó serieus genomen als nu. Nu er slachtoffers vallen realiseren ze zich dat ze ruimte moeten creëren voor het water. Kijk naar de stad New Orleans; pas na de orkaan Katrina zijn ze daar gaan kijken naar watermanagement.
   Wij Limburgers hebben geleerd van 1993 en 1995. En hebben daar op geanticipeerd. Duitsland voert alleen maar water af, dat de Hollanders het maar opknappen. Ook nu weer. Wassemberg bij Roermond heeft wateroverlast van de Roer. “ Waarom heeft het Waterschap de stuw in de Roer bij de Maas gesloten. Dat mag niet. Nu hebben wij natte voeten. Dat kan niet waar zijn! “ Dat het water via een andere tak wordt afgevoerd naar de Maas willen ze niet horen. Maar gooit het Waterschap de stuw in de Roer open dan loopt de binnenstad van Roermond vol water. Zo denkt/dacht Duitsland erover. Fli…. Op.

   1. Hoi M,

    Ik zag een dergelijk bericht ook op Facebook langskomen. Is het misschien geen fake news? Het zou heel slecht zijn als Duitsland in een dergelijke slachtofferrol zou stappen omdat ze hun eigen landschapsinrichting niet op orde hebben. Heb je toevallig ook een linkje naar het betreffende bericht, ik kan het niet meer terugvinden namelijk.
    Gr.
    Martijn

   2. Wij Limburgers hebben het ook pas serieus genomen na 1993 en 1995 … Voor die tijd bouwden wij ook te dicht bij de rivier. Als de koe verdronken is, dempt men de put, weet je nog wel.
    En dan “Dat de Hollanders het maar opknappen …”? Tja, lager liggen heeft zo zijn nadelen.

 2. Sterkte voor je gezin en iedereen in je omgeving.
  Deze ramp geeft maar weer eens aan dat er grotere, belangrijker zaken zijn dan geld binnen harken, hoewel daar niks op tegen is mits verantwoord voor mens en milieu.

 3. Hier zijn we (als Brabander in Limburg) gelukkig gespaard. Afgelopen week stonden de tassen klaar om te vertrekken en hebben mijn vrouw en kinderen een nachtje ergens anders geslapen. Gelukkig was er niet meer nodig, erg indrukwekkend dat natuurgeweld.

  Hopelijk heb je er weinig last van komende dagen, succes daar!

 4. Als zuid Hollandse was ik altijd verbaasd over het gemopper over te droge gronden. Hier krijgen wij in droge zomers voldoende water van het IJsselmeer via de sluizen en stuwen die andersom worden gezet.
  In zuid Holland altijd veel regen. Altijd. Dus ik snapte het geklaag nooit zo. Nu is het met bakken in oost Nederland gevallen en nu blijkt dat de infrastructuur voor water moet op orde is.

  Maar in het verleden waren de natte periodes vooral in het najaar en winter. Een adequate oplossing vanuit de EU valt niet te verwachten. Duitsland voert af naar Nederland. Frankrijk voert af naar Nederland.

  Sterkte in de komende tijd en geniet van je vakantie.

  1. Het is van jaar tot jaar anders. Voorgaande jaren was het gortdroog. Sowieso valt hier 20-35 procent minder regen dan in Rotterdam bijvoorbeeld. Maar het is in de zomer ook nog een stuk warmer. Gemiddeld bijna 25 graden als middagtemperatuur in juli en augustus. Verkoelende wind de zee is er niet.
   De Maas staat in de zomer vaak stil, alle stuwen dicht. Nu is het anders, met heel veel neerslag. Het kan verkeren…

 5. Hallo Martijn, ik wilde dat het zo was. Maar nee de burgemeester van Wassenberg heeft inderdaad geklaagd over de stuw bij Roermond. Later bleek dat een andere dam het niet helemaal heeft gehouden. Ze hadden last van water dat iets hoger als de dam in de wijk Ophoven was. Bovendien liep bij hen zelf een ander beekje of iets dergelijks over. Dit gebeurde dus op Duits grondgebied en niet zoals hij eerst beweerde in Nederland.

 6. Wat vervelend voor jullie! Hoop dat het snel wegtrekt. Gelukkig geeft iedereen gul, dat zal je vast sterken. En wat is het hartverwarmend om te zien hoe goed iedereen elkaar helpt.
  PS meet alsjeblieft niet aan talkshowgasten de betrokkenheid van noorderlingen of westlanders af! Bij nader inzien: meet nooit aan talkshowgasten wat dan ook af 😉
  Sterkte!

 7. Ik hoop dat jullie droog blijven! In onze familie worden de traumatische verhalen van 1953 nog steeds verteld aan de kleinkinderen. De impact van overstromingen is zo enorm.
  Veel sterkte voor jullie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *