Waterverbruik: -3%!

Geldsnor!

Geldsnor is toch enigszins trots. Zojuist hebben we de meterstanden van de waterleiding weer doorgegeven. En we hebben daadwerkelijk een goede besparing op ons waterverbruik.

Nu is water vrijwel gratis. Bijna alle kosten zitten in de vaste kosten, en niet in het gebruik. Maar toch: minder waterverbruik, is beter.

Omdat wij in augustus in onze woning zijn komen wonen, lopen alle jaren van sept tot augustus. En dat heb ik voor alle andere jaren (toen we elders woonden) ook teruggerekend.

Afgelopen 12 maanden hebben we, ondanks de droogte, 129m3 water verbruikt. Dat is vrijwel gelijk aan de voorgaande jaren, maar dus toch iets minder. Je ziet wel een oplopende trend, die begint in 2015. De geboorte van ons eerst kind. Die ging natuurlijk in bad, en het bad in ons vorige huis was héél groot.

In het jaar daarna nam het af, maar in 2017 ging het toch weer omhoog. Waarom? Geen idee, eigenlijk. Daar was ik niet zo mee bezig. Nouja, een idee heb ik wel: volgens mij hebben we toen de tuin aangepakt en nieuw gras gezaaid. Dat moest natuurlijk wel beregend worden.

Maar ook dit jaar heb ik voor mijn gevoel relatief veel beregend, ondanks de regenton. Dat was onvermijdelijk: de moestuin heeft af en toe iets aan water nodig, maar we hebben ook een nieuwe heg geplant in de voortuin. En 20 meter beukenhaag heeft echt wat water nodig om aan te slaan!

Ook donderdag hebben we nog beregend, in de achtertuin nota bene. Niet zozeer om het gras groener te maken, maar om de vogeltjes te helpen. De bodem is keihard en daardoor zitten de wormen erg diep in de grond. Ze hebben water nodig! (Noot: zo’n sproeibeurt is dus snel 800 liter!)

Om bovenstaande een beetje in perspectief te plaatsen: Nederlanders gebruiken volgens het CBS gemiddeld 130 liter water per persoon, per dag. Wij zijn met z’n vijven, en een normaal verbruik volgens het CBS zou daarmee uitkomen op ongeveer 237m3 water per jaar.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

3 gedachten over “Waterverbruik: -3%!”

 1. Ook mijn waterverbruik is gedaald, weet zo gauw niet de hoeveelheden, maar water opvangen tijdens het douchen en daarmee het toilet doorspoelen levert aardig wat besparing op zag ik aan mijn eindafrekening en nieuwe voorschotbedrag. In mijn omgeving vinden de meeste mensen dat maar raar, water is toch bijna gratis? Maar ook als het bijna niets kost kan het kostbaar zijn dat is met de droogte de afgelopen zomer maar weer eens goed duidelijk geworden. Sproeien deed ik ook maar mondjesmaat alleen wat in mijn achtertuin in bakken staat kreeg eens in de week een flinke slok , de voortuin sproeide ik helemaal niet en tot mijn verbazing doet alles het daar nog prima. Water voor de vogeltjes daar zorgen mijn buren dan weer voor door wel veel te beregenen.

 2. Netjes hoor.
  In de afgelopen jaren ging ik steeds iets minder verbruiken, maar nog minder gaat niet meer lukken. Dat is prima. Ik sproei de tuin ook niet, enkele planten krijgen water uit een gieter en zolang er regenwater in de ton zit komt dat dus uit de ton.

 3. Netjes!
  Wij verbruikten 117 m3, ook met 5 personen, al zijn onze kinderen iets ouder. We hebben een redelijke tuin, proberen niet/weinig te sproeien.
  We proberen bewust met water om te gaan, maar we douchen wel iedere dag kort en de kinderen houden ook wel van badderen (en ze willen ècht niet meer samen, dus dan maar na elkaar in zoveel mogelijk hetzelfde water haha)/zwembadje in de tuin, dus het regime zou wat strakker kunnen.
  Als ik lees gemiddeld 237m³ voor een gezin van 5, dan denk ik; hoe dan??

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *