Waterverbruik terug op het niveau van 2017

Geldsnor!

Begin september is het tijd om onze waterstanden door te geven. Dit doen we al zo lang als dat we in dit dorp wonen en dat is inmiddels al ruim 12 jaar. In die tijd zijn we weliswaar verhuisd, maar dat heeft geen invloed op ons waterverbruik.
Immers, de grootste invloed op ons waterverbruik is het aantal personen in ons huishouden en de tuin. En onze tuin is nagenoeg net zo groot als onze vorige tuin.

Maar goed: het waterverbruik dus. We hebben de afgelopen 12 maanden aanzienlijk minder water verbruikt dan vorige jaren. -7,75% en daarmee zijn we terug op het niveau van 2017.
Dat vind ik een aardige prestatie. In die tussenliggende jaren is ons gezin namelijk wel gegroeid van 3 naar 5 personen.

Ons gemiddelde waterverbruik is teruggelopen tot 65 liter per persoon per dag. Met de gemiddelde waardes die ik kan vinden (die sterk beïnvloedt worden door gezinsgrootte, waarbij grote gezinnen véél efficiënter zijn dan kleine gezinnen per persoon), ben ik niet ontevreden.

Zeker als je bedenkt dat we in juni een zwembad hebben gevuld (4000 liter) en toen ook af en toe de voortuin beregend hebben om de beukenhaag te redden. De rest van de zomer was dit niet meer nodig…
En als je bedenkt dat we vorig jaar 2 weken langer op vakantie waren dan dit jaar (en dat is toch 4% van een jaar), dan is het helemaal wel redelijk!

Tegelijkertijd zal er weinig ruimte zijn voor verbetering. We werken af en toe thuis, maar hebben ook meer was. Er wordt tegenwoordig gevoetbald, getennist en de kleren worden steeds groter (omdat die sprinkhanenplaag maar blijft groeien en er passen minder kleren met maat 134 in de wasmachine dan van 110 of 96…).

Op naar een nieuw “waterjaar”, waarbij ik het in ieder geval niet al te ver wil laten oplopen…

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Waterverbruik terug op het niveau van 2017”

  1. Eigenlijk nooit naar water gekeken. Gelijk maar even gedaan… Wij zitten met 4 personen, 2 volwassen en 2 kinderen van tien op 83L pppd. Ook hier een zwembad van 4m3…

    Zie wel dat we voorgaand jaar op 93m3 zaten. Enige verklaring die ik kan verzinnen: sportclubs weer open en er wordt als gevolg vaker daar gedoucht dan thuis. (En er wordt ook beduidend minder hard gelopen en gefietst…)

    Volgens het lokale waterbedrijf is het gemiddelde pppd voor gezinnen met 3 of 5 personen 115L pppd. Daar zouden we dan onder zitten. Lijkt met gek, want wij besteden er 0,0 aandacht aan (sorry) en zitten daar dus 30% onder…

    1. Ik verbaas me ook over de gemiddelde waarden, waar wij ver onder zitten. Nog geen 90 liter per persoon per dag (tweepersoonshuishouden). Zonder zwembad en we geven de tuin geen water. Alleen dat laatste is een principiële keuze, verder letten wij niet op ons waterverbruik.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *