We hebben een Lijstje gemaakt

Geldsnor!

Onlangs kwamen we (Lieftallige Echtgenote en ik) er achter dat we over sommige dingen toch behoorlijk anders denken. Dat kwam naar voren vanuit het vraagstuk of ik elders zou gaan werken. Daar zijn we het over eens geworden: dat doen we niet. Maar toch blijft het een feit dat we over sommige dingen heel anders denken. Maar gelukkig lang niet over alles: anders zouden we denk ik ook niet zo lang samen zijn (een jaartje of 25 inmiddels).

We hebben gister dan ook een lijstje gemaakt. Een lijstje met dingen die we nog aan huis willen doen, in de tuin of waar we voor willen sparen. Interessant genoeg is het feit dat onze lijstjes wel degelijk vrijwel identiek waren, op wat nuance-verschillen na. Verschillen in woordkeuzes, kleine aanvullinkjes. Niets waar we het echt over oneens waren.

Onze lijstjes hebben we gecombineerd en geprioriseerd: allebei hebben we separaat onze prioriteit ingevuld en dit daarna bij elkaar opgeteld. Zo zijn we gekomen tot wat voor ons gezamenlijk het belangrijkst blijkt te zijn.

Op het lijstje staan allerhande klusjes: de tuin meer privé maken, maar ook het vervangen van kozijnen, plaatsen van warmtepomp en nog veel meer. In zijn totaliteit ongeveer 20 dingen. Na het vaststellen van de prioriteiten hebben we grofweg ingeschat wat de individuele dingen kosten. Bij elkaar een dikke 50.000 EUR. Maar: niemand heeft gezegd dat dit in 1 jaar moet (of zelfs in 2,3 of 4 jaar). Maar in ieder geval is voor nu duidelijk waarvoor gespaard wordt.

Dit lijstje is dan ook leidend voor ons spaarplan: we doen niets waarvoor niet is gespaard. Uiteraard gaan we dit ook doorvoeren in ons budget!
Hoe stem jij je wensen af met je partner?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “We hebben een Lijstje gemaakt”

  1. Grappige manier 🙂

    Wij praten er tussen het avondeten en de thee over en gaandeweg worden zo zaadjes geplant. Soms groeit er wat uit tot een actie en soms ook niet. Vooral de lange termijn is het zaadje geplant dat we echt wat aan de zolder moeten doen qua isolatie. Ik schat dat het aanpakken daarvan, en de daaruit volgende zonnepanelen en waarschijnlijk warmtepomp toch wel aardig richting de €50.000 gaat.

    Overige dingen in huis zijn gelukkig veel kleiner waardoor we daar meestal meteen tot actie komen of gewoon even willen sparren of het handig is. Maar lijstjes maken, nee daarvoor is de lijst te klein met dingen die we willen. Het meeste is inmiddels wel gedaan en zit hem meer in onderhoud van alles wat gewoon wordt opgepakt wanneer we een moment hebben.

  2. Klinkt bekend, wij hebben vaak ook onze eigen lijstjes met wensen en bepalen vervolgens samen de prioriteit. Ons eerste spaardoel is nu een nieuwe badkamer. We hopen dit ergens eind volgend jaar te verwezenlijken. Daarna gaan we sparen voor een grote reis die we over 5 jaar willen maken.

  3. Hier geen lijstje meer in gebruik daar alle gewenste items reeds diverse jaren geleden duurzaam tot uitvoering zijn gebracht. Als er incidenteel iets stuk gaat wordt het indien nodig vervangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *