Weekendje weg: de vakantiestand

Aankomend weekend gaat de Familie Geldsnor een weekendje weg. Even naar een bungalowpark, genieten van wat tijd weg met elkaar (voor zover dit met corona genieten is…).

Dit betekent dat ons huis een aantal dagen in vakantiestand gaat: alarm aan, internetversterkers uit, alle standby-apparaten uit en de thermostaat op standje “vakantie”. Die gaat dan naar 15C, maar laat ik maandagochtend weer opwarmen. Het is immers weinig zinvol om een warme woning te hebben als we er niet zijn – en wifi en dergelijke is ook niet zo belangrijk.

Ik zit nog te dubben over de mechanische ventilatie. Deze staat altijd in standby (heeft een vochtsensor), maar zal ik deze ook helemaal uitzetten?

Het blijft lastig. Wel leuk om te bedenken wat dit oplevert: het betekent 0 gasverbruik in de periode van vrijdag t/m zondag (maandag gaat-ie zoals gezegd weer aan). Dat is, inclusief douchen, toch een kleine 10m3 met de huidige weersvooruitzichten.

Dan de wifi-ondersteuners: deze verbruiken ongeveer 15W per stuk en het zijn er 3. Eentje blijft er aan, de anderen gaan uit. Dit levert een besparing op van 0.72kwh per dag, of 2kwh in 3 dagen. De mechanische ventilatie & vloerverwarming boven (badkamer) doen een kleine 3,5kwh per dag samen. 10kwh in 3 dagen – nice! Uiteraard scheelt het ook de nodige verlichting etc. In totaal verwacht ik een besparing van een kleine 50kwh in deze periode.

Betekent toch mooi 2 tientjes “korting” op ons weekendje weg 😉