Weer op pad, en dat in coronatijd

Geldsnor!

Net als veel anderen zit ik sinds maart vorig jaar veelal thuis. Ik ben, denk ik, 15 keer op kantoor geweest en heb géén extern bezoek gehad afgezien van een korte zakenreis naar Zwitserland. Maar dinsdag ben ik weer op pad geweest. En gister ook.

Het was gek. Nieuwe mensen ontmoeten, maar geen handen schudden. Het is een gekke kennismaking, dat staat vast. Wat ook gek was, is hoe normaal het is (ja, mindf*ck) om de hele rit (460km retour!) in Teams-vergaderingen te zitten in de auto (handsfree, uiteraard).

Maar ik heb weer iets gezien van het land. Ik heb ook moeten tanken, want de tijd liet me niet toe om deze rit met de elektrische auto te maken. Maar het heeft ook geld opgeleverd!

Ik krijg namelijk (ondanks dat ik een lease-auto heb, maar dus niet kon gebruiken) 0,19 EUR per km. Op 460km levert dit 87,4 EUR op. Uiteraard zitten er ook kosten aan vast: onze auto kost 5ct per km (23 EUR) en gebruikt brandstof & elektriciteit: 21,2 liter benzine (1,71 per liter!) en 8kwh elektriciteit (0,21 EUR per kwh). Dit is samen goed voor 37,93 EUR. Maar in totaal levert het toch een klein plusje op van 26,47 EUR. Toch weer mooi meegenomen!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

5 gedachten over “Weer op pad, en dat in coronatijd”

  1. Wikipedia geeft als definitie voor vrek: “Een vrek (ook wel gierigaard, krentenkakker of krent) is een zuinig persoon die zich voornamelijk op financieel gebied opstelt als weigerachtig in uitgeven van geld. Tevens getuigt hij meestal van een overdreven spaarzaamheid, vaak zelfs ten koste van basiscomfort en basisbehoeften. Ook zal dit vaak gepaard gaan met enerzijds onwil bezit te delen ”

   Hmmz. Heb ik over nagedacht. Volgens mij ben ik geen vrek. Dat zou suggereren dat ik dit soort trips maak óm er iets aan over te houden. Dat is niet zo, het hoort bij mijn werk. Maar, ik kan het niet nalaten om dan uit te rekenen óf ik er iets aan overhoudt (of wat het me kost) en hoeveel dan. Ik zou er geen traan om gelaten hebben als het me iets gekost zou hebben ipv. opgeleverd.
   Verder ben ik zeker niet spaarzaam waar het mijn basiscomfort betreft (Huize Geldsnor is uitermate luxe en van alle denkbare gemakken voorzien) of basisbehoeften. Maar ik reken wél alles uit. Maar dat betekent niet dat ik automatisch de goedkoopste optie kies.
   Onwil om bezit te delen is er ook niet: mijn gereedschap is voor iedereen vrijelijk beschikbaar, de kar mag altijd geleend worden en ik steek graag een helpende hand toe. Als iemand een auto nodig heeft, kan-ie ‘m meenemen.

   Dus ik denk dat er een groot verschil is tussen een vrek, of iemand die bewuste keuzes maakt en daarbij toevallig alles uitrekent wat er uit te rekenen valt ;-).

 1. Maar waaróm bij alles uitrekenen wat het kost of oplevert?
  De wereld draait toch niet alleen om geld!
  Of komt het door je opvoeding of in armoede groot gebracht?
  Gezondheid en liefde zijn veel meer waard. Reken dat eens uit.
  Kost niks.

  1. Waarom sluit het een het ander uit? De wereld draait zeker niet om geld. Ik ben grootgebracht in een middenklasse-gezin, zou een politicus zeggen. Maar ik weet niet of het je is opgevallen, maar dit is een blog wat oa. of met name gaat over “geld”.
   Het feit dat ik alles uitreken gaat, zoals je kunt lezen in posts over bijvoorbeeld caloriën, niet uitsluitend over geld. Je zou mijn excel-sheets over mijn gezondheidsstatistieken eens moeten zien :-). Nauwkeurige analyses van VO2-max, afstanden, km/u, vermogen (in W, bij wielrennen), tijd, etc.

   Ook zijn er diverse blogposts gewijd aan (de liefde voor) mijn kinderen en vrouw, wat de corona-crisis mij gebracht heeft, waarom ik een ander carriere-pad heb gekozen etc.

   Het uitrekenen van dingen is voor een bedrijfseconoom als ik nu eenmaal een hobby. Maar waarom daar verbaasd over zijn op een blog als deze, en vanwaar de veronderstelling dat het uitrekenen van iets de facto het tegenovergestelde is van gezondheid en liefde? Hoe wordt daaruit de conclusie getrokken dat de wereld alleen maar draait om geld? Juist niet! Mijn leven draait om consuminderen. Om een kleinere footprint te hebben. Maar dat staat allemaal los van het berekenen wat iets oplevert. Dus waarom zou ik dat niet doen, als het niets anders in de weg staat?

 2. Haha, ik heb een partner die ook graag rekent. Niet zo extreem als jij, maar toch. Ik vind het vermakelijk en leuk om te lezen. Gewoon blijven doen waar jij je prettig bij voelt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *