Witte en rode knikkers

Geldsnor!

Wie kent niet het raadseltje of grapje van vroeger…Als je 100 knikkers hebt, waarvan er tien rood zijn en de rest wit: wat is de kans dat je een rode pakt?

Tsja, vijftig procent toch? Je hebt immers 2 opties en 1 is er altijd waar. Het goede antwoord is uiteraard tien procent en vrijwel iedereen zal dit goed hebben en begrijpen.

Hoe anders is dit met corona en vaccinaties. Allerhande theorieën worden gespuid, al dan niet met complotten. Terwijl het in de basis zo simpel is. Zo lees ik op allerlei plekken dat vaccineren niet werkt. De helft van de ziekenhuisopnamen is met gevaccineerde mensen, dus waar doen we het voor?

Laten we een pot knikkers pakken. We doen er 1000 in. Hiervan maken we er 850 blauw en 150 wit. Dat is gelijk aan de verhouding wel of niet gevaccineerd. Nu gaan we 100x grabbelen. Logischerwijs kom je uit op ongeveer 85 blauwe en 15 witte.

Gaan we kijken op de IC of in het ziekenhuis, dan zie je 45 procent gevaccineerd en 55 procent niet gevaccineerd. Met dezelfde pot knikkers. U snapt het idee: de knikkers die niet gevaccineerd zijn worden makkelijker gegrepen.

kijk, ik ben geen voorstander van wie dan ook uitsluiten. Maar ook geen voorstander van het negeren van feiten en niet meer nadenken. Het tunneldenken. Goed en fout. Wit en zwart. Laten we kijken naar feiten en de gezonde aannames doen. Namelijk dat een pandemie dermate complex is dat die niet georchestreerd kan worden van bovenaf. Dat onze politici het beste met ons voor hebben en met de kennis van dat moment, die altijd beperkt is, beslissingen nemen. Waar altijd mensen de dupe van worden en waar je het dus nooit voor iedereen goed kan doen.

Dat achteraf dingen anders hadden gekund, is altijd zo. Captain Hindsight is een held in South Park. Maar laten we het bij feiten houden en een beetje lief voor elkaar zijn.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

10 gedachten over “Witte en rode knikkers”

 1. Ik ben het eens met je verhaal. En hou van cijfertjes. Maar er zijn enkele variabelen waar je geen rekening mee houdt. Ten eerste het percentage gevaccineerden/ ongevaccineerden die in een ziekenhuis terechtkomen. Is dat het cijfer van de laatste week of van een periode van 6 weken waarin de eerste week een heel ander cijfer laat zien dan de laatste week van die periode? Ten tweede hou je rekening met de leeftijd van de gevaccineerden? Oudere knikkers komen eerder in het ziekenhuis van jongere knikkers; zijnde wel of niet gevaccineerd? Ik zie ook cijfers (hoe betrouwbaar?) dat oudere gevaccineerden nog maar een lage bescherming hebben van het vaccin hoewel er percentueel meer ouderen dan jongeren gevaccineerd zijn.

  1. Klopt. Maar anders werd de vergelijking weer te moeilijk. Jip en Janneke taal werkt vaak gewoon goed. Jij trekt Pluk vd Petteflet er bij. Hoort er ook bij, maar maakt het complexer.

 2. In eerdere artikelen was je vrij stellig in dat de vrije markt het slechtste product biedt tegen de hoogst nog acceptabele prijs. Ik durf wel aan dat politici kiezen voor het makkelijkste beleid tegen het kleinste electorale voordeel tov hun opponent.

  Tot zover mijn vertrouwen in politici.

  1. Ja, daar is van alles misgegaan. Maar geloof jij dat het een vooropgezet plan was om zoveel mogelijk mensen te duperen? Of dat het vreselijke systeem is opgezet met de beste bedoelingen? Zo lang dat laatste het geval is, probeert men zijn best te doen. Dat het niet altijd lukt staat als een paal boven water. Maar heel veel gaat wel goed, en onze overheid is aanzienlijk betrouwbaarder dan heel veel andere overheden in Europa, laat staan de rest van de wereld.
   Dus nee, ik geloof niet dat ons kabinet op voorhand een plan zou maken om zoveel mogelijk mensen een oor aan te naaien. Dat dit nog steeds het gevolg kan zijn van incompetentie, pech of toeval is een ander verhaal. Voor mij heeft Rutte en ieder ander van zijn partij de geloofwaardigheid al lang verloren. Het CDA heeft dit zelfs nooit gehad. Maar dat neemt niet weg dat ik uitga van het goede van de mens.
   Om het maar zo te zeggen: als je hoeven hoort trappelen kun je maar beter eerst aan paarden denken en niet aan zebra’s.

 3. Je bericht triggerde wel iets bij me. Het is met name je opsomming van feiten en gezonde aannames die iets bij me raakt.

  Ik snap dat het onmogelijk is om in J&J-taal een volledig beeld te schetsen. Aan de grondslag van de discussie ligt voor mij echter de noodzaak tot enten.

  In mijn leeftijdcategorie is de kans op overlijden na een positieve test ~0,06%. (Waarschijnlijk is dit een overschatting, want waarschijnlijk is binnen de steekproef de representatie van de besmettingen kleiner dan de representatie van de sterfgevallen.) Nu hebben mensen enorme moeite om verhoudingen op waarde te schatten. Ter vergelijk per miljard gefietste kilometers vinden er 11 fatale ongevallen plaats. Terugrekenend heb je met 5000 kilometers op de fiets dus evenveel kans om te sterven als NA besmetting aan corona. Met mijn kilometrage is het daarmee ~1,5 waarschijnlijker dat ik in 2022 in het zadel zal sterven, dan dat ik aan COVID kom te overlijden.

  Er is overigens wel een verschil: na herstel van een besmetting met COVID, loop je daarna minder risico. Op de fiets heb je bij de volgende 5000km dezelfde kans als bij de eerste 5000km…

  Ons maatschappelijke probleem is dat COVID waanzinnig besmettelijk is en dat de patiënten zich dus praktisch tegelijk melden. Zie daar je operations management maar eens op te baseren… Terug naar de knikkers: werkt het blauw maken van de knikkers? Alles wijst erop dat het werkt, maar is het risico om te sterven aan COVID dusdanig dat te rechtvaardigen valt dat witte knikkers nauwelijks meer op de knikkerbaan toegelaten worden? Voordat we over effectiviteit van het kleuren van de knikkers hebben, zou ik dit aan de feiten en gezonde aannames toe willen voegen.

  (Ja, transmissie is buiten beschouwing gelaten. Ook omwille van J&J.)

  1. Mijn vrouw werkt in een ziekenhuis. Het gaat er niet om dat er geen zorg aan covid patiënten gegeven wordt, maar dat door de druk allerhande normale dingen geen doorgang vinden. Buisjes plaatsen bij kinderen, wat later opeens wel spoedeisend is ivm infecties. Amandelen knippen, gaat niet door. Paar maanden later ligt het kind met sondevoeding op de Nicu. Etc. Daarom moet de zorg ontlast worden – niet zozeer voor de mensen die van zichzelf denken dat ze geen risico zijn.
   Overigens: ook de fietser loopt risico op opname. Het is dus een additioneel en vrijwel geheel te voorkomen risico.

   1. Eens eens eens… Begrijp me niet verkeerd.

    Ik snap dat acute zorg aan COVID-patiënten de rest verdrukt. Capaciteit kan je maar een keer benutten. En de NICU ken ik helaas iets te goed en ben nog elke dag dankbaar voor de fantastische, uiterst liefdevolle zorg die ze daar bieden. Je moet niet aan de gevolgen denken als die zorg ook nog in de verdrukking zou komen.

    Ik wil COVID zeker niet afdoen als ‘klein bier’. Ik vind alleen de maatschappelijke discussie zo heftig omdat het raakt aan de kernwaarden die voor mij het allerbelangrijkste zijn: vrijheid, autonomie en lichamelijke integriteit.

    Nu komt vrijheid met verantwoordelijkheid en ik pleit er ook zeker voor dat verantwoordelijkheid beter/meer genomen wordt. Mij zal je dan ook niet zien reizen. Ik kan werkelijk niet bij de klaagzang van mensen die hun wintersport in duigen zien vallen. Er is een f*cling pandemie verwende kleuters!

    Alleen *alle* individuen vrijheid te ontnemen, om dit vervolgens als privilege uit te kunnen delen aan gevaccineerden gaat mij te ver. Zeker omdat het een enorme beperking is voor het enkele individu en de kans dat het enkele individu ernstig ziek wordt zo klein is. (En feitelijk zou je in deze overweging moeten kijken naar het %-punt-verschil tussen kans op zorgvraag van een gevaccineerde en ongevaccineerde. En dat verschil is nog kleiner…)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *