WOZ: bezwaar is gegrond verklaard

Geldsnor!

Na 3 maanden (goed werk heeft tijd nodig!) is mijn bezwaar tegen de WOZ-waarde gegrond verklaard. Feestje! Immers, midden februari heb ik te kennen gegeven aan de lokale overheid dat de waarde van mijn woning onjuist is.

En daar heb ik een beredenering aan toegevoegd. We hebben de woning in februari 2019 aangekocht voor iets meer dan 400.000 EUR. En daarna hebben we met eigen middelen de boel verbouwd. Dit betrof het verwijderen van de levensgevaarlijke houten schrootjes door de hele woning, het aanpassen van het elektranetwerk naar de 21 eeuw, het toevoegen van een auto-lader, het plaatsen van 32 zonnepanelen en een nieuwe badkamer. De overige verbouwingen hebben later plaats gevonden en zijn dus irrelevant.

Bovenstaande zou flink bij moeten dragen aan een stijging van de woningwaarde. Ten slotte heb je nu een veilig pand welke tevens energieneutraal is en volledig gemoderniseerd is naar de maatstaven van de 21e eeuw.

De omliggende woningen zijn allemaal gestegen met een ruime 6%, onze woning met bijna 20%. Dat is logisch: we hebben de woning vlak na de oude peildatum (immers januari 2019 = oude peildatum) gekocht voor een prijs die boven de WOZ-waarde lag op dat moment: namelijk 20%. Volgens de logica van de lokale overheid is onze woning van februari 2019 tot januari 2020 (11 maanden) niet in waarde gestegen.

En daar komt mijn redenering om de hoek: als mijn huis gekocht is voor 415.000 EUR in februari, dan gaat vrijwel de hele prijsstijging van 2019 over dát aankoopbedrag. De waarde ontwikkeling van de buren (vrij gelijkwaardige huizen) was zoals gezegd +6%. Voor 11 maanden voor het gemak dus 5.4%. Daarmee zou onze woning uitkomen op 437.410.

Daar bovenop hebben we voor 70.000 EUR verbouwd. Laten we zeggen dat iedere 2 euro een waarde toevoegd van 1 EUR….Dan komen we op 472.000 EUR.

En daar gaat het mis. De taxateur is er “van uit gegaan” dat ik een schrijffout heb gemaakt en 412.000 EUR bedoelde. En daarin gaat hij mee. Bizar, omdat deze waarde ónder de transactiewaarde van begin dat jaar ligt én omdat ik heb aangegeven dat de waarde HOGER moet zijn. Bovenstaande redenering is namelijk niet nieuw, maar hetzelfde als wat in mijn bezwaarschrift stond.

Enfin: wordt vervolgd…Er is inmiddels contact gelegd.

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *