WOZ komt er weer aan: +20%

Geldsnor!

Het is weer die tijd van het jaar: de tijd dat we kunnen uitzien naar de WOZ-waarde van de woning. Kijk ik er naar uit? Ja, zeker wel. Het is een goedkope manier om de risico-opslag in onze hypotheek te verlagen. En een kleinere risico-opslag betekent een lagere rente en dus lagere maandlasten.

Idealiter zou onze woning 27.5% in waarde gestegen moeten zijn. Dan komen we namelijk in de categorie <70%. De waarde van de woningen in onze gemeente was echter met bijna 21% gestegen, dus daar lijken we niet aan te komen.

Nu kan ik wederom bezwaar aantekenen, om de woningwaarde te verhogen. We hebben tenslotte de gehele zolder er bij getrokken en daardoor ongeveer 40m2 aan woonoppervlakte verkregen. De vorige keer leidde dat echter tot wat verwarring bij de amtbenaren en was het allemaal maar lastig. De meeste mensen dienen een bezwaar in om het te verlagen!

Gevolgen voor de (gemeentelijke) lasten

Uiteraard heeft een hogere WOZ-waarde ook zijn nadelen. Het is immers de belastingvoet voor de OZB en watersysteembeheer-heffing. Een hogere waarde leidt tot hogere kosten. Daar kunnen we vrij kort over zijn: een verhoging met 75.000 EUR leidt bij ons tot een maandelijkse lastenverhoging van 7.83 EUR.

Dit valt volstrekt in het niet ten opzichte van de verlaagde rente: dit scheelt 32 EUR per maand!
Maar er bestaat ook zoiets als het eigenwoning-forfait. En die bepaald dat 0.35% van de woningwaarde. Het is dus wat rekenwerk om na te gaan of het voordelig is om bezwaar aan te tekenen.
Ik vermoed van wel: bij dezelfde fictieve 75.000 EUR hebben we het over een toename van het eigenwoning-forfait van 262,50 EUR. En dáárover betaal je grofweg 50% belasting. Netto dus ongeveer 11 EUR per maand.

Conclusie

Nuja, we zullen het gaan zien. Leuk is voor dit jaar dat onze gemeentelijke belastingen lager zijn: de honden zijn er niet meer en dat scheelt bij ons hondenbelasting. Maar ook zijn enkele tarieven verlaagd (de OZB met maar liefst 15%) en andere gelijkgebleven. De enige lasten die gestegen zijn, zijn die van de zuiveringsheffing.

Ook de lasten voor het ledigen van containers is geheel tegen mijn verwachtingen in stabiel gebleven. Het lijkt er op alsof onze gemeente zijn zaakjes op orde heeft. Of de rekening doorschuift naar de toekomst?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “WOZ komt er weer aan: +20%”

    1. Als de woningprijzen over de hele linie met 24% gestegen zijn, dan heeft een bezwaar weinig nut. Als echter je eigen (type) woning niet zover in waarde is gestegen of uit de pas loopt, dan heeft het zeker wel zin. Het moet tenslotte wel eerlijk blijven.
      Doe iedereen een plezier 🙂 en vul zelf het bezwaarschrift in! Dat scheelt weer een vaag bedrijfje die er bakken met geld voor krijgt van de gemeente en is zó gepiept!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *