Yes! Mijn olijfbomen zijn niet dood!

Geldsnor!

Ik ben nogal een liefhebber van groen, en kweek graag mijn eigen dingen. Het opkweken van mijn eigen boompjes en fruit, beetje experimenteren met een wadi en wat daar kan groeien en met een klein moestuintje.

Vanochtend moest ik sproeien, de jonge plantjes in de moestuin overleven de droogte anders niet: deze maand pas 6mm neerslag en allemaal aan het begin van de maand. Sproeien is tegen mijn gewoontes in, want de rest van de tuin heeft een darwinistisch beleid: overleef je het niet, dan hoor je hier niet.

Zo ook de olijfbomen. Bij het vorige huis stonden ze in grote plantenbakken. Hier ook, tot vorige zomer. Toen hebben we ze in de volle grond gezet. Ze groeiden meteen goed. En toen kwam de kou in februari. Ik heb getracht ze af te dekken, maar de combinatie van kou en wind maakte dit moeilijk. Ze stierven vrijwel allemaal (het zijn er 5).

Maar: een poosje terug begonnen de eerste drie uit te lopen met enthousiaste groene scheuten. Net heb ik nog even de andere twee bekeken. En wat schetste mijn verbazing? Ze zijn uitgelopen deze week, met nieuwe takken van onderaf! Prachtig, want olijfbomen zijn mooi en doen het goed in ons microklimaat. Als er geen koudegolf komt …

Fijne zaterdag!

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

4 gedachten over “Yes! Mijn olijfbomen zijn niet dood!”

  1. In onze tuin zijn ook de oleanders en de trachelopsis weer aan het uitlopen. Ik heb van een tuinman geleerd dat je bij bevroren planten (in de volle grond) moest wachten tot 21 juni. Zat er dan nog geen groen aan dan was waarschijnlijk ook de wortel bevroren. Ik geef dit advies vaak door, hoewel het moeilijk is om het geduld op te brengen te wachten. Maar zo heb ik al eerder een camellia behouden, die er nu nog altijd mooi bij staat. Veel plezier en succes met de tuin. Francine

  2. De kracht om te leven van planten is enorm. Begin april drie minitree boompjes geplant. Alle drie groeien ze. Nog geen vruchten. De appelboom heeft wel last van ziekte. Ik moet nog uitzoeken hoe ik dat ga oplossen.

    1. Het voelt toch een beetje als beloning voor geduld. Nu hopen op een goed groeiseizoen, al is juni tot nu toe prima,alleen nogal droog. Maar daar kunnen de olijven wel tegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *