Yes! Mijn olijfbomen zijn niet dood!

Ik ben nogal een liefhebber van groen, en kweek graag mijn eigen dingen. Het opkweken van mijn eigen boompjes en fruit, beetje experimenteren met een wadi en wat daar kan groeien en met een klein moestuintje.

Vanochtend moest ik sproeien, de jonge plantjes in de moestuin overleven de droogte anders niet: deze maand pas 6mm neerslag en allemaal aan het begin van de maand. Sproeien is tegen mijn gewoontes in, want de rest van de tuin heeft een darwinistisch beleid: overleef je het niet, dan hoor je hier niet.

Zo ook de olijfbomen. Bij het vorige huis stonden ze in grote plantenbakken. Hier ook, tot vorige zomer. Toen hebben we ze in de volle grond gezet. Ze groeiden meteen goed. En toen kwam de kou in februari. Ik heb getracht ze af te dekken, maar de combinatie van kou en wind maakte dit moeilijk. Ze stierven vrijwel allemaal (het zijn er 5).

Maar: een poosje terug begonnen de eerste drie uit te lopen met enthousiaste groene scheuten. Net heb ik nog even de andere twee bekeken. En wat schetste mijn verbazing? Ze zijn uitgelopen deze week, met nieuwe takken van onderaf! Prachtig, want olijfbomen zijn mooi en doen het goed in ons microklimaat. Als er geen koudegolf komt …

Fijne zaterdag!

4 gedachten over “Yes! Mijn olijfbomen zijn niet dood!

  1. In onze tuin zijn ook de oleanders en de trachelopsis weer aan het uitlopen. Ik heb van een tuinman geleerd dat je bij bevroren planten (in de volle grond) moest wachten tot 21 juni. Zat er dan nog geen groen aan dan was waarschijnlijk ook de wortel bevroren. Ik geef dit advies vaak door, hoewel het moeilijk is om het geduld op te brengen te wachten. Maar zo heb ik al eerder een camellia behouden, die er nu nog altijd mooi bij staat. Veel plezier en succes met de tuin. Francine

  2. De kracht om te leven van planten is enorm. Begin april drie minitree boompjes geplant. Alle drie groeien ze. Nog geen vruchten. De appelboom heeft wel last van ziekte. Ik moet nog uitzoeken hoe ik dat ga oplossen.

  3. Mooi dat ze nog opkomen! De strenge en late kou heeft veel gedaan dit jaar, maar olijfbomen zijn erg volhardend. Zelf wordt ik ook erg blij van nieuwe groene scheuten 🙂

    • Het voelt toch een beetje als beloning voor geduld. Nu hopen op een goed groeiseizoen, al is juni tot nu toe prima,alleen nogal droog. Maar daar kunnen de olijven wel tegen.

Reacties zijn gesloten.