Zaterdag gaat mijn nieuwe energiecontract in…Nu nog flink bufferen.

Geldsnor!

Aankomende zaterdag gaat mijn nieuwe energiecontract in. Daar heb ik al eerder over geblogd: dat gaat er behoorlijk inhakken. Van mijn huidige 14ct per kWh naar 1.04/0.70 (hoog/laag) en van 0.78EUR naar 3.44 EUR per m3.

Aan de andere kant betekent dit wel dat de terugverdientijd voor mijn zonnepanelen gezakt is tot ongeveer 1 jaar. Een beetje een boekhoudersbenadering, maar het klopt wel.

Maar anyway: het contract gaat dus zaterdag in. En per 26 oktober stappen we over naar een dynamisch uurcontract. Waarom? Een aantal redenen.
Ten eerste omdat ik er van kan profiteren, in financiële zin.
Ten tweede omdat ik hiermee zonder al te veel extra kosten nog altijd milieuvriendelijker bezig kan zijn. Op goedkope stroom is het immers nog altijd voordeliger om elektrisch te rijden en met airco te verwarmen.
Ten derde: ook al zou het me net zoveel of meer kosten, een dergelijke prijswijziging voer je niet 10 dagen van te voren door. Dit geeft geen tijd om over te stappen. Uiteraard was ik op de hoogte van deze 10 dagen, dit staat immers in de Algemene Voorwaarden. Maar je verwacht niet dat de prijs stijgt tot het dubbele van hun concurrenten. Een principekwestie dus.

Maar nu is het zaak om zo goedkoop mogelijk tot 26 oktober te komen. Normaliter draaien we veel was in het weekend: ongeveer 5 machines achter elkaar. Dat is gunstig, want de machine hoeft dan minder op te warmen. En het is dan laagtarief. Nu draait de machine op dit moment, en staan er nog 3 wasmanden klaar om vandaag gewassen te worden.

Ook zorg ik dat de auto’s opgeladen zijn. Daar redden we het niet mee tot 26 oktober uiteraard. Maar betekent in ieder geval pas dat we op woensdag hoeven te laden -> en dit doen aan een publieke laadpaal want die is veel goedkoper.

Momenteel is ook de vloerverwarming in de badkamer aan. Die vreet stroom, maar dat gaat nu dus tegen 14ct per kWh. Dat is acceptabel, en zorgt er voor dat de vloer straks (na 1 oktober) nog enkele dagen warm blijft en dan dus geen stroom hoeft te verbruiken op >70ct per kWh.

En dit doen we ook met de vloerverwarming op de benedenverdieping. Deze is op gas, en stook ik nu op tot 22 graden (althans, de woning tot 22 graden). 4 graden warmer dan we normaliter wenselijk vinden. Maar de hoop is dat we hiermee de verwarming in oktober minder hoeven te gebruiken. Ons huis is goed geïsoleerd, en de warmte moet ik binnen kunnen houden tot ongeveer donderdag. Daarna gaat de verwarming zoveel als mogelijk uit.

Ik gún het ze gewoon niet. In dit geval is “ze” Greenchoice, en nee ik ga niet uit van een complot. Maar ik geloof wel dat ze op een bijzonder ongunstig moment hun prijzen voor oktober hebben vastgelegd. Met de beste bedoelingen wellicht, namelijk gokken op een lager tarief dan eerder in de maand.
Maar die beste bedoelingen helpen voor geen meter. Er kunnen grote winsten ontstaan doordat wellicht niet alles is afgedekt met contracten en op de goedkopere spotmarkt gekocht is. Dat kan ik allemaal niet zien.

Het wordt wel een leuke uitdaging om “ze” een poot uit te draaien. Mijn teruglevering vindt immers plaats op het hoge tarief, tegen 1.04 EUR per kWh. Een beetje oktober levert mij een dikke 400kWh op. Dit levert dus ongeveer 400 EUR op. Door buiten de deur te laden en ’s nachts te verbruiken (tegen het tarief van 0.70 EUR) moet ik toch aardig op 0 uit kunnen komen…(plus 100 EUR voor het douchen).

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

12 gedachten over “Zaterdag gaat mijn nieuwe energiecontract in…Nu nog flink bufferen.”

 1. Ha,”ze”. ik dub ook. Tien dagen voor 19 oktober krijg ik mijn aanbod van een andere reus. Volgens de klantenservice had ik dan genoeg tijd om over te stappen. Ik overweeg een overstap naar Powerpeers. Of willen de reuzen (ze) gewoon zoveel mogelijk klanten kwijt deze winter? Dan is “ze” een poot uitdraaien het gemakkelijkst te doen door te blijven en over te stappen eind juni, als mijn saldo vanaf oktober op nul staat. Ssst niet verder vertellen.
  Ik ga eerst nog een robbertje vechten over een niet aangekondigde tariefwijziging van het teruglevertarief. Gewoon omdat het kan 🙂

  1. Vervolg.
   Inmiddels een aanbod op 30-9 per 30-10, men heeft zich wat aangetrokken van alle commotie. Voor een (gelet op marktprijzen) redelijk tarief. Keer 8, dat wel, maar dat maakt met mijn verbruik niet uit. Ik blijf nog even. Ik kijk in het voorjaar wel hoe de wereld ervoor staat.

 2. Hou er rekening mee dat als je bij je eindafrekening meer hebt terug geleverd dan je hebt verbruikt je te maken krijgt met het terugleververgoedings tarief en dat is maar weinig ik schat bij jou maatschappij +/- 11 cent per kwh.

 3. ik ben mij ook druk aan het inlezen bij diverse energiemaatschappijen voor onze zoon die een appartement uit 1927 heeft gekocht . wat een drama maar ik heb de bijnaam pitbull dus dat komt wel goed. helaas verdient hij net te veel om de toeslagen te krijgen , maar het is niet anders.

  verder ben ik druk in excel bezig om te kijken wanneer en hoeveel energie we verbruiken . want ik wil niet dat de energiemaatschappij mijn zonne enegie straks voor nop krijgen!.
  nu kunnen we nog salderen over een heel jaar en ik moet zeggen , (wij hebben een vast contract tot eind 2024) engie is daar gewoon heel redelijk in wat we normaal betalen krijgen we ook terug.
  op dit moment doe ik zoveel mogelijk in het weekend qua wassen en mealpreppen etc . omdat het dan laagtarief is en ik bij saldering dan meer terug krijg. maar hoe het straks gaat worden ??? we werken allebei en ik ga geen wasmachine s’morgens aanzetten laat staan de droger. dus we zijn ons aan het inlezen over tijdklokken etc
  mijn man wil de zonnepanelen eigenlijk uitzetten als we werken 😉 om maar zo min mogelijk de energiemaatschappijen te spekken . maar dit is uiteraard een beetje overtrokken.
  wat misschien wel een tip is voor anderen. ik kook al jaren 2 maaltijden per week in het groot (voor ongeveer 8x) dit stop ik in vacuumzakken in de vriezer en dan hoef ik er alleen maar rijst , pasta of aardappels bij te koken (dit vinden wij niet lekker uit de vriezer). het scheelt tijd en gas.

  1. Als je het uit zet, krijg je nul. En je betaald nog wel voor je eigen verbruik, wat toch wel iets is als je er niet bent. Klinkt als financieel niet solide. Beter kies je een partij waar ze normale bedragen betalen voor zonnestroom. 1 van de redenen waarom ik nu al naar flexibel ga. Krijg je altijd de actuele marktprijs.

   1. ohh was eigenlijk een grapje hoor , wij krijgen via ons vast contract via engie nog gewoon terug wat we opwekken en dat vindt ik eerlijk. vanaf eind 2024 zien we wel weer verder. alles kan weer veranderen in dit land 😉 .

 4. heb je ook gekeken of het zinvol is om in de winter gebruik te maken van prijzen per uur/kwartier en na de winter over te stappen op een partij die per jaar saldeert? lijkt me dat er in de winter toch niet veel te salderen valt en de uurprijs een betere deal is (want niet gehedged), terwijl in de zomer wil je vooral profiteren van uitsmeren van het salderen.

 5. Ik heb Greenchoice en zonnepanelen en de oude terugdraai meter. Dankzij investeringen en overwinteren in zuid Europa plus een drie jarig contract betaal ik 0,00 euro. Dat zit zo.
  In oktober 2021 sloot ik bij Greenchoice een driejarig verlengings contract af. Op grond van mijn verbruik van 192 m3 en weinig KWh kreeg ik een aanbod van €31 per maand plus een aanbod van geld toe. Er wordt nu niks afgeschreven. Ik twitterde een schermafbeelding hiervan. Kennelijk ben ik een geluksvogel op dit gebied.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *