Zeer zonrijke januari!

Geldsnor!

Als amateur-energiespeculant is het een dankbare hobby de laatste jaren: zonnepanelen en het monitoren van ons verbruik en opbrengst van de 32 zonnepanelen op het dak.

Na de slechtste december sinds wij hier wonen (slechts 122kwh, waar de nummer 2 178kwh scoorde en de beste 250kwh) volgt nu de beste januari. En hoe! Het oude record was 237kwh in januari. Na vandaag zitten we al boven de 250 – en daar komt een zonnig weekend bij. We gaan daarmee dik over de 300kwh heen. Hoezo leveren zonnepanelen niets op in de winter?

De crux zat ‘m in de koude maar zonnige dagen. Dan gaat de opbrengst sterk omhoog. Ondanks de beperkte daglengte en hoek is de opbrengst op dat soort dagen bijna 45% van de maximale waarde in mei of juni. Niet slecht!

Natuurlijk heeft koude een flinke keerzijde: het verbruik is ook enorm…de auto’s verbruiken significant meer, en ook de airco’s moeten hard werken. Echter, zelfs met -10 was er geen probleem. Aankomende week komt de echte warmtepomp. Zin in!

Hoe doen jouw panelen het?

Snor

De Geldsnor, kortweg "De Snor", is een blogger die zich ergens in het midden van zijn 30-ers bevindt. Getrouwd, meerdere kinderen, werkzaam in een boven-modale functie ontdekte hij in oktober van 2019 Het Begrip: Mr. Money Mustache. Nadat hij ALLES gelezen heeft wat MMM gepost heeft, kwam het idee om zelf te bloggen: wat is er in Nederland bereikbaar, in hoeverre wijkt onze positie af van de Amerikaanse mogelijkheden? En wat schetste zijn verbazing: ondanks het feit dat MMM een begrip is, een legende, 1 van de Grote Grondleggers van FIRE, was de website "Geldsnor.nl" nog beschikbaar. Deze naam is een geuzentitel, een eerbetoon zo u blieft.

7 gedachten over “Zeer zonrijke januari!”

 1. Uitstekend , ik gebruik het overschot aan stroom altijd om bij te verwarmen. over de afgelopen 12 maanden mag ik 0 kWh en slechts 115 m3 aan gas afrekenen. Altijd weer een feestje zulke lage maandlasten hoor!!!

  1. Ikke niet, want elektrisch stoken is vreselijk duur. Vergeet de opportunity cost niet van het terugleveren.
   Maar zelf houden wij ook niet over, we verbruiken 15000kwh per jaar, met gemak.

   1. Voor mij telt alleen het uiteindelijke resultaat, wat moet ik betalen en dat is over de laatste 12 maanden minder dan 18,- euro per mnd. (Dit is inclusief alle kosten en belastingen) Ook prima t.o.v. mijn strategie ,”Meer door minder”.

   2. Snap ik volledig. Mijn enige punt is dat je meer over zou houden door niet met elektrische kachels te stoken, immers anders zou je (waarschijnlijk) een terugleververgoeding krijgen.

   3. Hoewel ik net bedenk dat de terugleververgoeding zo laag is dat hey goedkoper is om elektrisch te stoken dan gas te verbruiken.

  2. Ik gebruik ook mijn overschot om elektrisch te verwarmen. Hoe inefficiënt het ook is, met die 0.05 terugleververgoeding is dit de beste keuze ten opzichte van gas. Financieel gezien tenminste.

   Moet wel even gaan rekenen hoe lang dit nog te doen is zodra de saldering gaat afbouwen. Waarschijnlijk kan ik in 2025 weer beter met gas gaan stoken.

   Januari 2024 was idd het meeste opbrengst sinds ik mijn panelen heb (2021).

 2. Hier hetzelfde met 22 panelen zitten we deze maand al op 230 kWh, erg lekker! Onze airco’s staan niet de hele dag aan, maar als ze aanstaan vreet het flink wat energie. Ik probeer dit jaar ook op 0 uit te komen qua elektraverbruik.

  Zoals je hierboven al ziet en ik merk in allerlei andere discussies: met zoveel onduidelijkheid rond saldering, terugleververgoeding, netproblemen en zelfs terugleverboetes (bij energiecriminelen vandebrom en budgetenergie) gaan mensen straks weer terug naar gas en open haard. De omgekeerde wereld als jet het mij vraagt, maar wel een gevolg van iedereen naar elektra te duwen zonder langetermijnplan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *