Zo, Geldsnor is er even een paar dagen tussenuit geweest. Het weekend hadden we wel iets anders te doen. En heel eerlijk gezegd: doet onze “reis naar (financiële) vrijheid” er iets toe, op het moment dat een kleine pestkop zijn zinnen heeft gezet op wederom relevant zijn? Op het veroveren en uitmoorden van mensen in een land hier-niet-zo-heel-ver-vandaan?
Van de week zag ik een vergelijking dat “Kiev” minder ver van Amsterdam is dan Benidorm. Uiteraard een Randstad-reporter. Het is bijna 1800km van Amsterdam naar Kyiv (de officiële spelling, Kiev is Russisch!). Van de Nederlandse oostgrens tot de Oekraïnse westgrens is het echter minder dan 1200km hemelsbreed. Zo ver als van Maastricht naar Barcelona. Twee grensovergangen en je bent er (voor de record: Duitsland en Polen). Ik ben er wel eens geweest, via Przemysl.
Buitengewoon treurig ben ik dan ook. Machteloos. Wat kun je doen? Niet veel, of misschien wel niets. En dan nog zijn er mensen die het goedpraten. “Dan hadden ze geen toenadering tot Europa moeten zoeken”. Of “de Navo had Rusland niet moeten provoceren”.
Lieverds: dat is zoiets als een vrouw die in een blijf-van-mijn-lijf-huis zit verwijten dat ze misbruikt wordt door haar ex. Dan had ze maar geen kort rokje aan moeten doen en naar een dating-site moeten gaan. Natuurlijk heeft die ex het recht om haar kort en klein te slaan. Serieus? Wat snap je dán van de wereld? Is dat een wereld waarin Lil Kleine en Ali B goede mensen zijn? Omdat ze hun vriendin “in het gareel” houden of een weerloos meisje te grazen nemen? Dan hadden ze maar niet X of Y moeten doen?
Nee, ik geloof in zelfbeschikking. Van een land, van een individu. Daarom ben ik voorstander van een democratie. Natuurlijk is de hypocriete houding van het westen wel een beetje misselijkmakend. Immers, er zijn voldoende (veel te veel, dus) voorbeelden van oorlogen geïnitieerd “door het westen” (VS) waar de bevolking niet per se voor gekozen heeft. Oorlogen in Irak, Afghanistan, Jemen, Somalië, Korea, Vietnam, om er maar een paar te noemen. Zeker in Irak en Afghanistan zijn er recentelijk (lees: deze eeuw) oorlogen geweest die niets te maken hadden met democratische processen, maar met wraak en omverwerping van regimes die ons niet bevielen.
In Rusland, en met Rusland, is het anders. Vind ik dan hypocriet genoeg zelf. Rusland acteert zoals collegablogger Geldnerd het al omschrijft als een pestkop. Het kleine mannetje op een schoolplein, die vroeger veel vrienden had en rijke ouders. In verval geraakt, maar met een rijke historie. Een historie waar ze er toe deden. Zonder zijn voorouders (de Sovjet-Unie) hadden we de Tweede Wereldoorlog niet gewonnen. Overigens, zonder de Sovjet-Unie had deze nauwelijks bestaan, want Stalin had Oost-Europa samen met Duitsland al verdeeld.
Maar nu komen de Russen klem. Hun economie is ontzettend klein, de bevolking krimpt (in aantallen, wellicht ook in lengte) en de rol op het wereldtoneel is steeds verder uitgespeeld. Hun grootste deel van de economie bestaat uit fossiele brandstoffen delven: steenkool, aardgas en olie. Dat is het enige wat hun aan de tafel houdt. Ieder groot Europees land heeft een economie die groter is dan die van Rusland: zowel Duitsland als Frankrijk, Italië en Spanje (vrijwel even groot). De Benelux is net aan groter.
Ongewild en ongewenst is voor de Russen de hele energie-transitie. Zonder hun gas en olie, of met minder er van, zijn ze machteloos. Een zinloos land, wat niet in staat lijkt te zijn om zelf naar de 21e eeuw te gaan. Grote defensie-uitgaven worden er gedaan, maar economische vernieuwing is er nauwelijks. De investeringen zijn gericht op de status quo: gas en olie. Pijpleidingen naar Europa en naar China.
Maar géén plan voor als we het niet meer nodig hebben. Wat doe je dan? Je begint een oorlog. Desnoods met totale destructie tot gevolg: Poetin heeft niets te verliezen. Die wil de geschiedenisboeken in.
Door het aangaan van deze oorlog brengt hij echter alles in een stroomversnelling. Onze inflatie (Europa, VS) is primair het gevolg van hoge energieprijzen. Het beginnen van een oorlog verhoogt deze prijzen. Hierdoor hebben we 3 goede redenen om alternatieve bronnen te zoeken:
1. Inflatie
2. Klimaat en milieu
3. Geo-politiek
Voor mijzelf is reden nummer 2 altijd de reden geweest om zo zuinig mogelijk met energie om te springen. Reden nummer 1 is een recente bijdrage voor veel Westerse huishoudens en bedrijven. Zonnestroom en windenergie zijn namelijk onafhankelijk van de prijs van gas. Uiteraard krijgt een uitbater meer geld voor zijn elektriciteit, maar de toevoeging van meer duurzame energie zorgt voor een drukkend effect op de totale kosten. Ook als sommige partijen je dus niet willen laten geloven dat dit zo is.
Dus vanaf nu, bedenk goed: een kuub is een kogel. Een liter benzine zijn er 2. Een bosje rozen uit een Nederlandse kas een heel magazijn.
Hoewel de aanleiding van het Molotov-Ribbentroppact het uitsluiten van de Sovjetunie door het westen is, kan de aanval van de Sovjetunie op Polen en de Baltische staten op geen enkele manier goedgekeurd worden. Zie je de parallel met nu?
Zolang we Rusland als “zinloos land” blijven beschouwen, blijven we het land richting een totalitair regime of totalitaire vriendjes duwen. Dus zodra Poetin het veld heeft geruimd, moeten we het land zo snel mogelijk omarmen, want in het kolossale land valt veel te winnen op het gebied van klimaat.
Ja, dat ben ik met je eens. Het land is op zichzelf niet zinloos – de economie waarmee ze heden ten dage geld verdienen is een onhoudbaar verdienmodel. Dat is een existentiële bedreiging voor Rusland op korte én lange termijn.
Zo snel mogelijk democratiseren en omarmen inderdaad als het hedendaagse probleem is opgelost. Rusland is een belangrijke sleutel in de oplossing: enorme oppervlaktes aan bossen en moerassen die grote hoeveelheden methaan en koolstof hebben opgeslagen, grote landbouwgebieden en een bijzonder rijke historie welke zich uitstekend leent voor toerisme. Sint Petersburg en Moskou zijn prachtige steden, bijvoorbeeld.
Ik kom zelf regelmatig in Oekraïne en heb ook Russische kennissen en vrienden. Deze oorlog is verwerpelijk en had nooit mogen gebeuren. Echter de ‘oorzaken’ die ‘onze schuld’ zijn afdoen als onzin is te kort door de bocht. Dan snap je Rusland niet en negeer je ook gemaakte afspraken. Ik zeg al jaren dat Oekraïne het best een neutrale staat kan zijn. Dat kan ook succesvol zijn. Zwitserland is ook een neutraal land en dat is een heel rijk land. Houdt er ook rekening mee dat Oekraïne veel op Rusland lijkt. Ook in Oekraïne is er volop corruptie of ‘vriendendiensten’-cultuur en zijn er oligarchen. Ook burgemeesters hebben veel meer macht dan bij ons in Nederland. Handjeklap enz. is daar heel gewoon. ‘Democratie’ zoals bij ons duurt zeker nog 20-30 jaar voordat het echt die kant op gaat.
Mijn standpunt is dan ook: volledige steun aan Oekraïne binnen onze mogelijkheden, maar geen Oekraïne bij NAVO of EU.
Besef ook dat Putin doorgaat na Oekraïne als hij daar enigszins mogelijkheden toe ziet. Zijn droom reikt verder en is daarom een groot gevaar ook voor ons in Nederland. Dat is ook reden waarom ik op dit moment klaar ben met Wybren van Haga en zijn ‘blijf neutraal’-verhaal. Die heeft geschiedenisboekjes over Hitler en aanloop tweede wereldoorlog slecht gelezen. Putin moet al gestopt worden in Oekraïne.
Er zit meer dan een kern van waarheid in. Oekraïne had nooit toenadering tot de NAVO moeten zoeken (en daar zijn ze nu ook behoorlijk provocatief in). Neemt niet weg dat Putin een dictator is en dat een inval verwerpelijk is.
Mensen vergeten ook vaak dat de scheidslijn tussen corruptie en vriendendiensten héél smal is.