Geldsnor houdt van zijn zonnepanelen! Nouja, niet echt: het zijn maar dingen. Maar wel dingen die een hoop energie opleveren. Er spelen alleen veel misvattingen rondom zonnepanelen: zo zijn er nog altijd veel mensen overtuigd van de volgende mening “ze leveren toch niets op in de winter”.
Dat is flagrante nonsens. En dat zal ik eens haarfijn uiteenzetten.
Uiteraard leveren zonnepanelen minder op in de winter dan in de zomer!
Als eerst de open deur: ja, zonnepanelen leveren minder energie in de winter, dan in de zomer. Dat is een feit. Dit komt door een tweetal oorzaken: ten eerste is de daglengte aanzienlijk korter. En ten tweede is de hoek waaronder ze naar binnen schijnt een stuk scherper. De zon staat immers lager aan de horizon.
Dit laatste effect is enorm: de afstand die het zonlicht moet afleggen in onze atmosfeer is op 21 december maar liefst 7.4x zo groot. Bij benadering. Dit kun je zelf narekenen met de hoeken van 61.5 en 14.5 (21 juni en 21 december). Maar ik heb het vast voor je gedaan.
De daglengte varieert van 16,75 in juni tot 7,75 uur in december.
Beiden hebben natuurlijk een flink gevolg: de maximale productie is kleiner door de lagere zonkracht (als gevolg van de hoek van instraling) en door de maximale lengte van de dag.
Tot zover logisch.
Bijgevolg speelt ook schaduw een veel grotere rol in de winter dan in de zomer. Schaduwen zijn 7,4x zo lang. Bij systemen met veel schaduwwerking is er dus een extra groot nadeel in de winter, ten opzichte van de zomer. Wanneer je geen last hebt van schaduwwerking, of slechts beperkt, dan valt het wel mee. Want hoe groot denk je dat het effect is?
Recordopbrengsten per maand
De opbrengsten per maand volgen vrij keurig de verwachting: een beetje januari maand scoort op mijn systeem ongeveer 15% ten opzichte van de best presterende maand. Op dagbasis is dit echter volstrekt anders: de record-opbrengsten op dagniveau liggen op iets minder dan de helft tov. de best presterende dagen.

Hoe kan dit? Dat komt door de temperatuur. Zonnecellen presteren aanzienlijk slechter bij hogere temperaturen. Daarom liggen de opbrengsten doorgaans het hoogst aan het begin van het zonnige seizoen, en lager in de zomer. De absolute toppers zijn april en mei, met records rond de 65kwh. Maar ook maart en juni wijken daar weinig van af. In juli, augustus en september (qua zointensiteit vergelijkbaar met juni, mei en april) scoren een stukje lager. De reden is dus simpel: zonnige dagen in juli, augustus en september zijn altijd heet. In het voorjaar en vroege zomer is dit nog niet altijd het geval.
In de volledige maand is de opbrengstverhouding zoals gezegd anders. Er is meer bewolking, en de bewolking die er is, is moeilijker te penetreren door de zwakkere zon. Hier zie je duidelijk de verschillen per maand: december en januari zijn duidelijk achterblijvers. Opvallendste feitje, wat hier niet uit af te leiden is overigens: er zit nauwelijks variatie in de opbrengsten van januari en december.

Maar de opbrengst in de winter dus
Uit de grafiek valt wel duidelijk op te maken dat er geen sprake is van “het levert toch niets op in de winter”. Maar het meest relevant is om te zien hoeveel procent dit is van ons eigen verbruik. Ons eigen verbruik is behoorlijk hoog: we rijden elektrisch en verwarmen het huis primair met de airco.
In de winter produceren we nog altijd bijna 15% van al onze eigen energie. 15% is aanzienlijk meer dan nul. Dit is dan ook waar ons systeem op is ingericht: een zo hoog mogelijke eigen productie in de wintermaanden. Eventueel verlies in de zomer, door uitvallende omvormers, neem ik dan maar voor lief.
(al komt dit bij ons sowieso niet voor)

Beste Geldsnor, onze panelen zijn nu 11 jaar oud. Dus allang afgeschreven.
Voordeel, al 11 jaar haast geen kosten aan elektra.
Nadeel, het type is al verouderd. Willen we uitbreiden, moeten we een ander type, plus een omvormer aanschaffen.
Daarbij hebben we ons huis laten bouwen in 1995. Geen recht toe recht aan, waardoor we veel dak hebben, maar kleine stukken. Beneden veel ruimte, boven een werkkamer, een badkamer, plus de werkkamer van echtgenoot.
Als we nu panelen zouden kopen, zouden we een ander type nemen. Meer passend op de west daken, die wat kleiner zijn dan de zuid daken.
Zo zie je. Wij zijn echte Hollanders, altijd wat te zeuren.
Behalve over de waarde van ons huis. Want dat is verdubbeld.
En ik lees altijd je blog, de grafieken over de opbrengst komen inderdaad overeen met de onze. Toen het zo heet was, brachten ze inderdaad minder op.
Trouwens 11 jaar geleden wilden we ook een warmtepomp aanschaffen, maar die werd toen nog ten zeerste afgeraden. Zo zie je maar hoe het kan veranderen.
Groet, Francien. (Wonend in de Achterhoek).
Dank je Francien. Momenteel liggen de panelen hier te produceren tegen bijna maximaal vermogen (meer dan 7kw op het moment!). En dat in de winter :-). Vandaag de eerste dag van het jaar denk ik dat we meer stroom gaan produceren dam verbruiken. Sowieso levert de verkochte stroom vandaag meer op dan de ingekochte stroom kost, dankzij het dynamische tarief. Love it!
Ik heb jaren geleden bewust gekozen voor de wat duurdere glas-glas panelen i.v.m. enerzijds een hogere productie in de zomer daar ze minder last hebben van de warmte dan glas-plastic en anderzijds veel minder snel verouderen waardoor ze nog steeds (na al die jaren) uitstekende resultaten opleveren omgerekend 96,9%. Ook in wintermaanden is het meer dan ik had verwacht toe ik ze aanschafte. Nu het op dit moment voor velen zo’n gedoe is met de prijzen voor stroom en gas geven ze eigenlijk nog meer plezier (financieel rendement). Al met al is het voor mij een prima hulpmiddel die er dan ook mede voor zorgt dat mijn persoonlijke inflatie zeer laag blijft.